M. Obradović
Mina Gligorić s ponosom nosila delo sa 17 srpskih motiva

Bio je veliki izazov uraditi haljinu sa motivima Srbije na modnom tekstilu, a da bude nosiv komad. Bila je i velika odgovornost. Trebalo je ispoštovati sve, opersku pevačicu Minu Gligorić, koja mi ju je naručila i nosila, našu zemlju, sve stanovnike i vernike Srbije. Zadala sam sebi težak zadatak i dala 105 posto sebe da ga ispunim. Nadam se da jesam!

Ovako, puna nade, počinje razgovor za “Vesti” Jelena Dimitrijević (32) iz Niša, dizajnerka spektakularne haljine na kojoj dominira Hram Svetog Save, a koju je Mina ponosno nosila na nedavnim Međunarodnim vojnim igrama u Rusiji. Operska pevačica je izabrana da bude naš predstavnik ispred Ministarstva odbrane Srbije na manifestaciji Armija kulture, prvi put organizovanoj u okviru pomenutih Vojnih igara. A Mina je izabrala Jelenu da je adekvatno obuče.

Kreatorka u svom ateljeu

Profesionalni izazov

– Mina je predivna devojka čarobnog glasa i sjajna umetnica koja je htela da prezentuje našu zemlju na najbolji način, a poželela je da ponese Srbiju sa sobom. Tim povodom me je pitala da li bih mogla da uradim haljinu s motivima Srbije. Nisam ni tren razmišljala, znala sam da to želim. Kada neko kao Mina kontaktira s vama i to za tako značajnu manifestaciju, jednostavno morate dati sve od sebe. Zaista je velika čast što je ona imala toliko poverenja u mene – objašnjava Jelena početak nastanka haljine, koja je sve zadivila i zahvaljujući kojoj sada ceo svet zna za nju kao dizajnera.

Poslednju opasku je ispravila: “Ne mogu reći da je baš ceo svet upoznat sa mojim radom”, te dodala: “Ali, drago mi je da se haljina dopala svima koji su je videli.” A kako i ne bi kada je na “haljini Srbije” oslikano čak 17 značajnih srpskih motiva: Hram Svetog Save, manastiri Stubal, Gradac, Gračanica i Žiča, Crkva Svetog Petra, spomenici: Pobednik, Stefanu Nemanji, Gvozdeni puk, Sveto trojstvo, na Bubnju i u Šumaricama, Smederevska, Niška i Golubačka tvrđava, Avala i memorijalni kompleks na Kadinjači. Pritom je ove, složiće se svi, ne baš lake motive oslikala ručno i to za vrlo kratak rok.

– Od trenutka kada je Mina kontaktirala sa mnom do njenog polaska imali smo tačno mesec dana. Sve je moralo stati u taj period: osmišljavanje, krojenje, šiće, probe i oslikavanje. Za samo oslikavanje mi je bilo potrebno sedam dana po 12 sati – napominje sagovornica “Vesti”.

Da centralni motiv bude Hram Svetog Save izabrala je Mina, čija želja je bio i Pobednik. Ostale je odabrala kreatorka tako da se uklapaju i da se svaki motiv jasno vidi, ali i da haljina ne bude prenatrpana. A to nije bio nimalo lak zadatak.

– Odvojila sam baš veliki broj motiva, jer smo zemlja puna predivnih tvrđava, manastira, crkava i vojnih spomenika. Svaki je na svoj način divan, ali sam morala to da svedem na one koje za slikanje idu jedan uz drugi – objašnjava svoj izbor.

OMILJENO DELO: Prva haljina u koju je uložila dosta vremena i truda

Nije na prodaju

Izbor boje haljine bio je znatno lakši. Mina je crnka kojoj crvena boja predivno stoji, ali nije to bilo presudno. Izabrala je crvenu jer simbolizuje pobedu, energiju i ljubav. Kada je haljina bila gotova i sve skockano, trebalo je samo dočekati Minin izlazak na binu i reakcije javnosti. Jelena, kako kaže, nije imala tu čast da vidi uživo, ali je svakako s velikim nestrpljenjem dočekala zajednički nastup, koji je kao i svi gledala preko interneta.

– Plašila sam se kako će izgledati, a onda se Mina pojavila. Bila sam ponosna kako svi divno izgledaju, samouvereno nastupaju. Bili su zaista sjajni. Još veća sreća i ponos je bila kada sam čula da su od 24 zemalja osvojili jedno prvo i dva treća mesta za nastup i prezentaciju zemlje – navodi i dodaje da je i dalje pod utiskom.

Bila je ponosna i na sebe jer je uspela da uradi zacrtano. A ako je neko poželeo da kupi ovu neverovatnu haljinu, od toga nema ništa – nije na prodaju!

– Od samog početka nije na prodaju zato što zaista nema cenu. To je scenska haljina za specijalnu priliku, za jednu predivnu damu da što bolje kako glasovno tako i vizuelno predstavi našu zemlju. Nisam formirala prodajnu cenu, jer nisam razmišljala da ikada uradim tako nešto da bih prodala – navodi umetnica.

Nema viziju neke nove slične, spektakularne haljine, što ne znači da je neće biti uskoro.

– I dalje uživamo u ovoj haljini. Za sada. Koji komad će biti sledeći, videćemo – kaže.

Iz njenog odgovora se oseća da jedva čeka nešto novo, a Jelena kao da nam čita misli i uz osmeh potvrđuje: “Volim izazove.”

Gračanicu satima crtala

– Prva dva motiva su možda bili teški za oslikavanje, dok sam se uhodala. Međutim, već pri postavci skice po kojoj ću da radim haljinu shvatila sam da će Gračanica biti veliki izazov. Tako je i bilo, samo sam nju crtala satima. Posle nje više nisam imala snage da radim još neki motiv – priznaje dizajnerka.

Raskošni, ručno oslikani modeli sviđaju se damama

Od ešarpi do raskošnih modela

Nišlijka Jelena, inače diplomirani dizajner tekstila i odeće, oduvek naginje ka umetnosti, a da će se baviti kreiranjem rešila je sa 16 godina.

– Ljubav prema umetnosti je oduvek postojala, uvek sam bila član raznih umetničkih sekcija. Tokom odrastanja sam kao i svaki tinejdžer imala razne želje, ali sam definitivno prelomila u drugoj godini srednje škole – priča dizajnerka.

Krenula je “lagano”, od ešarpi, da bi danas pravila raskošne, ručno oslikane haljine jedinstvenog stila, po kojima je postala prepoznatljiva. Vreme izrade jedne njene “nosive umetnosti” ponajviše zavisi od gužve u trenutku naručivanja.

– Skoro nikad ne radim samo jedan komad, jer smo rastrzani između izrade po narudžbini i stvaranja novih modela. Generalno za samo jedan komad sa manje oslikavanja potrebno je pet do sedam dana, dok za batik haljine izrada traje minimum mesec dana. Zbog paralelne izrade sve to, naravno, traje duže – priča kreatorka čiji klijenti strpljivo čekaju svoj primerak jer znaju da će dobiti nešto što je bilo vredno svakog dana čekanja.

Nešto što će očarati i njih i sve ostale pred kojima se budu pojavili u Jeleninim kreacijama.

Sakoi na novi način

Jelenin atelje ima u ponudi i druge odevne komade: ešarpe (od kojih je krenula), suknje, košulje, gornje delove, topove koji se kombinuju, a uskoro će se, kaže, vratiti na neke komade koje je ranije radila.

– U pitanju su sakoi i kaputi, ali biće u drugom dizajnu nego kad sam kretala – napominje naša sagovornica.

Jelena kaže da nema neki konkretni uzor. Voli da prati razne umetnike, ne samo iz svoje branše nego iz raznih pravaca i svi oni su joj velika inspiracija.

Samo za strpljive

Pandemija korone je, kao svima, poprilično uticala na njihov posao, ali se bore.

– Ne mogu reći da nije poraslo interesovanje, zaista je došlo novih klijenata, ali svi čekaju neku priliku gde mogu poneti moje modele – kaže žena u čijem ateljeu stalno imaju i klijente iz inostranstva iako retko ko želi da se upusti u takvu kupovinu u kojoj je najveći problem slanje paketa.

– Sa zadovoljstvom uradimo komad za one koji su spremni da strpljivo čekaju da stigne paket – dodaje Jelena.

Dame vole hipi modu

Jelena voli mnoge svoje haljine i ne moće da odvoji neku od njih kao najposebniju.

– Imam popriličan broj haljina, koje zaista obožavam, ne računajući novu “haljinu Srbije”. Možda bih pre odvojila celu kolekciju hipi koju sam radila batik tehnikom i, konkretno, jednu haljinu iz te kolekcije. Zašto mi je omiljena ta ljubičasta haljina ne mogu konkretno da kažem, ali je volim, verovatno zato što je jedna od prvih u koje sam dosta vremena i truda uložila – navodi Jelena.

Ponosna je na tu kolekciju verovatno i zato što su je dame jako lepo primile, a ona je imala želju da je baš takvu uradi.

Malo vremena za kuvanje

Sagovornica “Vesti” ističe da zaista voli to što radi, ali uviđa da nema mnogo vremena za neka druga interesovanja.

– Ako bih mogla da izdvojim nešto, to je kuvanje. Zbog specifičnosti ishrane koju moram da poštujem, volim da spremam i isprobam neke nove stvari u kuvanju. Baterije punim kada se potpuno isključim, pa u skladu sa situacijom “pobegnem” gledajući neki film ili seriju ili čitam knjigu.