H. M. Vujičić
ZBILI REDOVE: Predstavnici stranaka iz RS

Sve srpske političke partije iz Srebrenice ujedinile su se u koaliciju Zajedno za Srebrenicu kako bi omogućili dosadašnjem predsedniku opštine Mladenu Grujičiću drugi mandat. Koaliciju Zajedno za Srebrenicu čine SNSD, SDS, DNS, SRS dr Vojislav Šešelj, kao i koalicija DEMOS-SNP i SPS-NDP-PUPS.

Na konferenciji za štampu održanoj u Beogradu, predstavnici stranaka pozvali su sve nekadašnje žitelje ovog grada s pravom glasa da ga 15. novembra iskoriste, kada su u BiH zakazani lokalni izbori.

Dosadašnji predsednik opštine i zajednički kandidat srpskih stranaka Mladen Grujičić poručio je da su u pitanju istorijski izbori ne samo za Srbe, već i za dalji napredak ovog dela Republike Srpske.

– Imamo najavu Bošnjaka da će se u slučaju da pobedi njihov kandidat, Srebrenicu vratiti u devedesete godine, odnosno na onu retoriku koja ovaj grad nije vodila u budućnost. U slučaju da dođe do toga krenuće novi pritisci na Republiku Srpsku, ali i zahtevi da se srpski narod i Srpska proglase za genocidne, kao i da se Srebrenica izdvoji iz RS. Takav scenario bi doveo do nestabilnosti i nemira. Ponovo bi se među narodima otvorio duboki jaz koji smo jedva uspeli da ostavimo iza nas – istakao je Grujičić.

On je kazao da je u poslednje četiri godine u Srebrenici zaposleno više od 200 ljudi, a da će započeti projekti dovesti do još većeg zapošljavanja, čime će se prekinuti trend iseljavanja iz ove opštine.

– Srbi su od kraja rata stalno bili taoci politike koja nas je vraćala stalno u prošlost, zavađala i stvarala sve dublji jaz između Srba i Bošnjaka u Srebrenici. Te tenzije su se zatim širile na prostor cele Bosne jer se ta visoka politika uvek prelama u Srebrenici. Poslednjih četiri godine smo uspeli da ponudimo sasvim drugu budućnost svim građanima i rezultat je stabilnost Srebrenice u svakom smislu. Bez stabilnosti nema ni investicija, a mi smo obezbedili uslove da investitori ulažu u Srebrenicu. Pokrenuti su mnogi važni projekti, koji će u narednim godinama i te kako da razviju Srebrenicu. Pokazali smo da Srbi uspešno mogu da upravljaju Srebrenicom i da podjednako brinu o svim narodima koji tu žive – istakao je Grujičić.

Sa ovom ocenom složili su se i predstavnici svih drugih srpskih stranaka u Srebrenici.

Radomir Pavlović, predsednik OO SNSD u Srebrenici, poručio je da Srbi 15. novembra “imaju istorijski zadatak da dobiju bitku u Srebrenici”.

– Ovi lokalni izbori više nisu samo pitanje lokalne zajednice, već je to regionalno pitanje, koje bi sa drugačijim ishodom glasanja moglo da zaustavi reforme, ali i otvori neka politička pitanja kojima bi se pokušala devastacija Republike Srpske, ali i ugroziti položaj srpskog naroda u BiH – kazao je Pavlović.

Momčilo Cvijetinović, predsednik SDS u Srebrenici, poručio je da svi treba da iskoriste svoje građansko pravo i glasaju za Grujičića, a zatim i za srpske odbornike u lokalnoj skupštini.

– Nama nije cilj da pobedimo neki drugi narod, već je naš cilj da se Srebrenica dalje razvija i da se održi dostojanstvo svih naroda bez obzira na veru ili naciju jer to građani zaslužuju – istakao je Cvijetinović.

KANDIDAT ZA NAČELNIKA: Mladen Grujičić

Gradimo budućnost

Velibor Rankić, predsednik srebreničkog DNS, ocenio je da su Srbi u prethodnom mandatu pokazali da mogu uspešno da upravljaju ovom opštinom.

– Za ove četiri godine nije zabeležen ni jedan međunacionalni incident, a Srebrenica je napokon postala prepoznatljiva i po nekim drugim stvarima, a ne samo onome što se dogodilo u prošlosti. Prošlost, nažalost, ne možemo menjati, ali zato možemo graditi budućnost i to možemo samo ovim putem – zaključio je Rankić.

Velibor Rankić

Pitanje opstanka

Radovan Petković, predstavnik koalicije SPS-NDP-PUPS, kazao je da je pitanje pobede srpskog predstavnika na lokalnim izborima – pitanje opstanka Srba.

– Ovde nije reč o pitanju ko će upravljati Srebrenicom, već je pitanje opstanka Srba u celoj regiji. Srebrenica je postala mirno mesto gde se moguće zaposliti i pokrenuti projekte. Svi želimo da se taj prosperitet i nastavi – poručio je Petković.