M. Karović
Olovka naše oružje: Milan Ljepojević

Milan Ljepojević, predsednik Udruženja politikologa Republike Srpske, prošle nedelje je u Beogradu predstavio svoju desetu knjigu “Naoružavanje istinom”.

U razgovoru za “Vesti” ovaj autor objašnjava da su srpsku istoriju do sada uvek pisali stranci, a da su najbolji primeri za to stradanje Srba u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i falsifikovanje Dejtonskog sporazuma, kojim je stvorena Bosna i Hercegovina.

– Lako smo dozvolili da drugi pišu istinu o nama. Šta će vam bolji primer kad smo punih 73 godine čekali da u Ujedinjenim nacijama predstavimo izložbu o genocidu nad Srbima u NDH. Pritom je kroz ceo 20. vek srpski nacionalni identitet sistematski uništavan. Naravno, i mi smo pravili političke greške kao što je stvaranje prve, pa druge Jugoslaviju. Čak i danas ima mnogo otpadnika koji ne shvataju ili to ne žele da je najviša vrednost svakog naroda njegova sloboda, a da biste imali slobodu, morate imati svoju državu.

Tvrdite da je na delu falsifikovanje Dejtonskog sporazuma?

– Čitajte Ustav BiH iz 1995. godine i sagledajte situaciju danas, 25 godina kasnije. Pa svako dete zna da zakoni moraju da budu u skladu s ustavom jedne zemlje. Samo je u Bosni moguće da visoki predstavnik donosi zakone koji su u suprotnosti s Ustavom i nikom ništa. Ustavni sud koji bi trebalo da to spreči ćuti i ne reaguje zato što odluke u ovom sudu ne donose predstavnici sva tri naroda, već Bošnjaci s tri strane sudije koji uvek preglasaju Srbe i Hrvate.

Da li svet uopšte zanima da čuje istinu o Srbima?

– Da smo kao narod bili pametniji i od početka podsećali velike sile – Veliku Britaniju, Francusku i SAD – da smo u dva velika rata bili njihovi saveznici, uveren sam da nam se ne bi dogodilo sve ono što jeste devedesetih godina prošlog veka. Međutim, činjenica je da majka ne zna da li joj je dete gladno ako ono ne zaplače. Tako i mi moramo da jasno kažemo šta hoćemo i tu istinu moramo da predočavamo svetu, a ne da čekamo da to drugi uradi umesto nas.

Mnogi će reći da rukovodstvo Srpske na taj način priziva novi rat?

– Ono što i Milorad Dodik, ali i cela Republika Srpska žele jeste da više nema rata. Naše oružje su danas olovka, naš glas na izborima i Dejtonski mirovni sporazum. Ali, to ne znači da treba da ćutimo što je visoki predstavnik u BiH sebi prigrabio ovlašćenja kakva nisu imale ni maharadže pre 200 godina. Zar to treba da dozvolimo u 21. veku?

Stranci hoće unitarnu BiH

Čini se da je retoriku sva tri naroda u Bosni slična onoj s početka devedesetih. Da li se to ponovo “kuva” u Bosni?

– Osnovni problem je što međunarodna zajednica ne želi da dozvoli Srbima, Hrvatima i Bošnjacima da sednu i da se dogovore o svim spornim stvarima. Oni koriste Bošnjake kao svoj instrument kojim manipulišu, a sve to rezultuje dizanjem tenzija. Najveći problem je što stranci to ne kriju. Oni otvoreno tvrde da su invazionisti i da je njihov cilj da eliminišu, razvlaste Republiku Srpsku i uspostave unitarnu, centralizovanu Bosnu mada je upravo takva BiH dovela do krvavog rata koji se desio na ovim prostorima.