Lična arhiva
PORUKA LjUBAVI: Matica je svima u srcu

Ministarstvo prosvete Srbije i ovog leta u Naučno-obrazovno-kulturnom centru “Vuk Karadžić”u Tršiću organizuje Letnju školu srpskog jezika i kulture pod nazivom Leto u zavičaju, a učesnici su đaci i nastavnici srpskih dopunskih škola iz dijaspore.

U Tršiću će boraviti učenici iz Australije, Grčke, Italije, Slovenije, Francuske, Švajcarske, Španije, Velike Britanije, Nemačke i Rusije. Oni će, kao i prošle, dolaziti u tri smene, a prva grupa je već bila u Vukovom rodnom selu. Na svakodnevnim jezičkim i umetničkim radionicama mališani iz dijaspore su pokazali odlično znjanje srpskog jezika poznavanje kulture i tradicije svojih predaka. U slobodno vreme organizovane su posete Banji Koviljači, etno-selu Sunčana reka i manastiru Tronoša. Sve ono što su savladali na radionicama, pevanje, glumu i narodna kola, predstavili na završnoj priredbi u NOKC “Vuk Karadžić”.

Završna priredba prve smene

Druga smena biće organizovana od 13. do 19. avgusta, a treća od 3. do 9. septembra

Više od 300 učesnika koji su u 2022. godini imali priliku da učestvuju u radionicama u Tršiću bili su izuzetno zadovoljni, pa je interesovanje đaka poraslo. Učenici su istakli da im se Letnja škola mnogo svidela, da su stekli nove prijatelje, upoznali loznički kraj, naučili neke nove reči na srpskom, popravili padeže, gramatiku, imali priliku da igraju kolo i da iz Tršića nose mnogo lepih uspomena. Program škole osmislila je prof. dr Marina Janjić, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Nišu. Boravak učenika i nastavnika je zasnovan na bazi punog pansiona, šest noći (sedam dana), koji u celosti finansira Ministarstvo prosvete Srbije.