Z. Mirković

Prvi put državljani Srbije koji žive u inostranstvu moći će da se izjašnjavaju na referendumu, a prvu mogućnost da ostvare svoje demokratsko pravo imaće već 16. januara, kad će u Srbiji biti organizovan referendum o ustavnim promenama.

Da bi iskoristili pravo da na referendumskom listiću zaokruže “da” ili “ne”, neophodno je da se građani prijave, a rok je do 25. decembra. Mogućnost da se državljani Srbije, koji žive van granica zemlje, omogućile su im nedavno usvojene izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. Ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić pozvao je sve državljane Srbije u toj zemlji da posete sajt Ambasade i konzularnog odeljenja kako bi se prijavili.

Skupština Srbije je 25. novembra usvojila izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, kojim je sada, kaže Rodić, sa 183 člana na moderan način ustanovljena procedura izjašnjavanja na referendumu i proceduru narodne inicijative, što je slučaj u zemljama sa dugom demokratskom tradicijom. Rodić ističe da je to posebno važno u Srbiji imajući u vidu da je stari zakon o referendumu i narodnoj inicijativi donet 1994. godine, dodajući da su se ogromne promene dogodile od tada do danas, ne samo u našoj zemlji već u celom svetu, a posebno u Evropi.

– Svi državljani Srbije koji žive u Austriji prvi put će imati mogućnost da koriste referendum kao oblik izjašnjavanja 16. januara, od 7 do 20 sati – rekao je Rodić.

On je podsetio da je predmet referendumskog izjašnjavanja Akt o promeni Ustava, donet 2006, koji se menja samo u delu koji se odnosi samo na oblast pravosuđa, dok svi ostali delovi ostaju nepromenjeni. Ambasador dodaje da je cilj tih izmena poboljšanje i ustanovljenje apsolutne nezavisnosti pravosuđa u delu koji se odnosi na funkcionisanje sudskih organa, ali i na obavljanje javno-tužilačka funkcija.

– To je u interesu Srbije i na taj način će se odluka doneta u parlamentu potvrditi voljom građana. Potvrda odluke Skupštine veliki je korak napred na evropskom putu Srbije, ali i za reforme koje se godinama, od 2012. sprovode u zemlji. Srbija može da bude uzor drugim zemljama kako se stabilizuje država i kako se kreće putem prosperiteta. Ova promena ustanoviće put za ideal – odvojenosti sudske vlasti od zakonodavne i izvršne – rekao je Rodić.

Zato je pozvao sve državljane Srbije u Austriji da se prijave za izjašnjenje na referendumu, i glasom, kako kaže, obezbede dalji napredak demokratije u zemlji. Građani će 16. januara na referendumu sa “da” ili “ne” odgovarati na pitanje: “Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?”

Mere zaštite

– Referendumsko izjašnjavanje biće sprovedeno u uslovima borbe protiv korone, koji se sprovode u Austriji. Naravno, u potpunosti će se poštovati sve mere koje zemlja bude primenljivala za takve skupove – kazao je Rodić.

Po uzoru na Francusku, Norvešku i Irsku

Ambasador Nebojša Rodić je naveo i da se sada, prvi put, zakonski prag izlaznosti spušta ispod 50 odsto onih koji izlaze na referendum, pojašnjavajući da to nije novina, odnosno da takva zakonska rešenja postoje u Francuskoj, Norveškoj, Irskoj. Daju slobodu da građani po svom izboru učestvuju ili ne učestvuju u izjašnjavaju, ali svakako imaju pravo koje mogu da iskoriste.