Youtube/Ras Televizija
Dušan Bastašić

Dušan Bastašić, predsednik Udruženja potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa ustaških logora Gospić-Jadovno-Pag, ocenio je za “Vesti” da je Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta, koju je nedavno usvojila Parlamentarna skupština BiH, pokušaj da se izjednače zasluge u antifašističkoj borbi sva tri naroda u Bosni, ali i da se stavi znak jednakosti između ustaša i pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini.

– Misa za žrtve Blajburga u Sarajevu zapravo je samo sporedan razlog za donošenje ove Rezolucije. Cilj je bio da se izjednače žrtve i njihovi dželati – ističe Bastašić.

Prema njegovim rečima, predstavnici srpskih partija u Parlamentarnoj skupštini su pogrešili što su dali podršku toj Rezoluciji zato što prethodno nisu konsultovali istoričare. Bastašić ističe da je žalosna činjenica da je bolna tema genocida nad Srbima u Drugom svetskom ratu posvađala vlast i opoziciju u Republici Srpskoj.

-Žalosna je činjenica da se srpske stranke žestoko posvađaju na ovako bolnoj temi kao što je genocid nad srpskim narodima. Tu je podjednaka krivica i vladajućih i opozicionih partija. Nisu smeli da dozvole da takva slika ode u javnost – kaže Bastašić, komentarišući posebnu sednicu Narodne skupštine RS na kojoj su se čule brojne međusobne optužbe, a malo je nedostajalo da dođe i do fizičkog sukoba.

– Dok se naši parlamentarci međusobno svađaju na temu genocida počinjenog nad Srbima tokom NDH, potpuno se zaboravlja činjenica da u Donjoj Gradini još nemamo izgrađen memorijalni centar, pa čak ni memorijalnu sobu, koja bi svedočila o krvoločnosti nad jednim narodom – naglašava Bastašić.