Z. Mirković
PODSETILI NA ZNAČAJ NIKOLE TESLE: Maja Gojković, Nebojša Rodić, Rafael Manuel Grosi, Žarko Obradović

U bečkom sedištu UN, povodom održavanja Generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i generalni direktor IAEA Rafael Manuel Grosi, otvorili su izložbu posvećenu Nikoli Tesli.

Gojković je naglasila da ima posebnu čast da otvori izložbu koja spaja važnu međunarodnu konferenciju i Nikolu Teslu, jednu od najznamenitijih ličnosti u istoriji čovečanstva.

– I sam naziv izložbe dovoljno govori o tome koliko su rad i delo velikog srpskog i svetskog pronalazača pozitivno uticali na dalji razvoj nauke, kao i na svakodnevni život.

Istakla je da je životni put Tesle najbolji primer da su za oreol slave i riznicu nezaborava, pored genijalnosti i talenta, i te kako neophodni upornost i mukotrpni rad.

– Ova postavka prikazuje rađanje ideja koje su izmenile svet. U tom svetlu, podsetila bih da je naš veliki naučnik, među svojim brojnim dostignućima, bio i pionir radio-tehnike. Objavio je brojne stručne radove iz fizike, dok njegov izumiteljski opus obuhvata čak hiljadu pronalazaka i patenata. Teslina vanvremenska pojava i danas je nepresušna inspiracija brojnim umetnicima i stvaraocima širom sveta, a neki od najpoznatijih svetskih brendova današnjice nose njegovo ime – rekla je ona.

Ukazala je da su glavne teme ovogodišnje konferencije IAEA zelena energija, ekološka svest i održivost, upravo stvari koje su vezane za Teslu, koji je bio jedan od začetnika ekološkog razmišljanja.

– Pre više od jednog veka ukazao je na neophodnost uštede energije i korist od očuvanja prirode. Kao što vidimo iz najnovijih dešavanja u svetu, veliki srpski naučnik i u ovom slučaju je bio vizionar i inovator – podvukla je Gojkovićeva.

Grosi je ukazao da, kad se sve više koristi ime Tesla u marketinške svrhe, mladi zaboravljaju šta stoji iza tog imena, pa bi trebalo stalno ukazivati na njegova značajna naučna dostignuća.

– Saradnja IAEA je duga i nameravamo da nastavimo naš rad. U naporima za stvaranje bolje budućnosti ne smemo nikad zaboraviti na prošlost, i u tome je važno da se oda počast Tesli, jer to je najbolji način da se ukazuje na Srbiju u prošlosti i budućnosti – podvukao je generalni direktor IAEA.

– Izuzetno smo ponosni što je sam generalni direktor IAEA Rafael Grosi bio prisutan i govorio na otvaranju o značaju dela svetski poznatog srpskog naučnika Nikole Tesle. Ovo je izuzetno važna izložba koja je posvećena očuvanju kulturnog nasleđa koje poseduje upravo Srbija i grad Beograd, a koje se nalazi u Muzeju Nikola Tesla. Nema boljeg mesta od UN u Beču, da u prisustvu 2.500 delegata iz 155 država podsetimo na blago koje poseduje Srbija i na značajna dela Nikole Tesle – zaključila je Gojkovićeva.

O Tesli se uči i u Argentini

Grosi je istakao da je kroz istoriju Srbija dala mnogo civilizaciji, i da ne postoji niko na svetu ko ne zna ko je Tesla.

DEO POSTAVKE: Eksponati sa izložbe

– Kao đak u Argentini sam koristio jedinicu tesla za jačinu magnetnog polja, bez da sam u tom trenutku znao pozadinu, ali sam kasnije kao i sva naša deca u školama naučio ko je bio Tesla, naučnik koji je otišao u SAD, gde je započeo neverovatnu karijeru.