Z. Mirković

Praznična euforija i novogodišnja atmosfera, pogotovo među našim ljudima u dijaspori, traje do obeležavanja pravoslavne, odnosno srpske Nove godine, što je još jedna prilika za darivanje najdražih.

Tako su i u klubu “Stevan Mokranjac”, na inicijativu umetničkog rukovodioca Milorada Runja, uz podršku uprave, u svojim prostorijama, organizovali možda i jednu od najlepših akcija do sada – podelu paketića mališanima bivšim i sadašnjim članovima.

Uspeli su u “Mokranjcu” da okupe sve bivše i sadašnje igrače, koji su ponikli u klubu, a već su osnovali svoje porodice i imaju decu, i da im prirede iznenađenje za pamćenje.

Deca su od “Mokranjca” uz druženje sa animatorima, od Deda Mraza dobili paketiće, koje je uprava kluba obezbedila.

Pozivu na druženje sa oduševljenjem su se odazvali gotovo svi pozvani članovi, tek nekolicina njih iz objektivnih razloga je bila sprečena da dođe, uz obećanje da će u svoj klub doći čim se ukaže prilika.

– Bilo nam je puno srce videti opet sve naše ljude na okupu. Neku su se hvalili kako su u Beogradu sa koreografijom ‘Radujevac’ pre 10 godina osvojili zlatnu plaketu, drugi su mišljenja da su ekipa iz Niša i koreografija ‘Beograd’ bile bolja… U svakom slučaju, vratile su se emocije i sećanje na folklorne dane provedene u ‘Mokranjcu’. Svi su se složili da im je to bio jedan od najlepših perioda u životu – rekao je potpredsednik “Mokranjca” Saša Božinović.

Prisetili su se bivši članovi nekadašnjeg lepog druženja, folklornih dana tokom kojih je bilo i simpatija i zabavljanja, ali danas svako ima svoje porodice.

– Uz jelo i piće, slatkiša, kolača i torti, raznih đakonija za decu, stolovi su bili ispunjeni osmehom i radošću – priča Božinović.

Druženje su započeli animatori, koji su za ovu novogodišnju priliku bili obučeni kao Miki Maus i Mini, na oduševljenje dece.

Zajedno su igrali, plesali i pevali, odzvanjala je sala za vežbanje u Mokranjcu, u ritmu dečje graje, da su i roditelji poželeli da stanu u polukrug i ponovo zaigraju dobro poznate korake.

– Naš Milorad Runjo je mogao da sastavi još jednu dobru ekipu i osmisli koreografiju. Za kolovođu se odmah ponudio Igor Pernjaković, a za keca Denis i Goca. Deka Cile Đokić, Daca, Ana, Kristina i Vlada, kao i svi ostali, popunili bi brzo svoja mesta – dodao je Božinović uz osmeh.

Posle druženja sa Mikijem i Mini, oduševljenje je bili na vrhuncu kada su se pojavili Deda Mraz (iza kojeg se krio Aleksandar Novaković) i Baba Mrazica Kristina.

Najpoznatiji deda na svetu, iz Laponije, izvlačio je listiće sa imenima dece, i zajedno sa Baba Mrazicom podelio deci paketiće, uz zajedničku fotografiju za uspomenu.

– Bilo je i radosti, ali bilo je i pomalo suza najmlađe dečice, od kojih se poneko uplašio Deda Mraza… Ali, par sati druženja je brzo proletelo, a mnogi su rekli da će i njihovu decu upisati u ‘Mokranjac’. Neki već jesu i njihova deca će nastaviti stopama roditelja – dodao je Božinović.

Čaroban susret

Puno srce

Umetnički direktor Milorad Runjo, inicijator ovog lepog druženja, rekao je da mu je bilo puno srce videti opet sve bivše i sadašnje članove zajedno, na okupu sa porodicama.

– Ovo druženje je nešto najlepše, i nadam se da će postati praksa svake godine i da će prerasti u tradiciju – kazao je Runjo.

Oduševljenje

Na kraju proslave, svi su se srdačno zahvalili upravi kluba i nisu krili oduševljenje organizacijom, a palo je i obećanje da će opet posetiti svoj “Mokranjac”, a ne da čekaju da opet prođe ovoliko vremena.

Igor Perić sa ćerkom