Lična arhiva
"IMA BOGA": Jasmina Kostić sa donatorima

Krajem septembra naši humani čitaoci iz Švajcarske, članovi Srpskog penzionerskog kluba Cirih, predvođeni Milomirom Ilićem, obišli su i jednu od najsiromašnijih opština na jugoistoku Srbije, Babušnicu. Nekadašnju pečalbu i kraj dobrih zidara, dunđera, tesara, građevinaca, a kako bi pomogli ugrožene porodice.

– Narod se iselio iz Babušnice. Sela su skoro prazna, mnoge škole odavno zatvorene. Zadnjih godina priroda je pokrila mnoge njive, pa kad pogledate sa bilo koje strane, sve same šume i zelenilo. U tim selima oko Babušnice žive pojedine porodice koje imaju po jedno ili dvoje dece i odgajaju ih u teškim uslovima. Skupo je, kao i u gradovima. Tako su i u selu Draginac, plate i primanja nikakva. Kada sam stupio u kontakt sa predsednicom Opštine Babušnica, tražio sam da pomognemo porodice sa više dece koji teško žive, a ona nam je odgovorila da porodica sa više dece skoro da nema, a i svi ostali teško žive i jedva sastavljaju kraj s krajem. Svakako, prosledila nam je predloge kojim porodicama bi pomoć bila najpotrebnija – započeo je priču za „Vesti“, Milomir – Mile Ilić (78), rodom iz ovih krajeva.

Jasmina Kostić sa ćerkom

Naravno, što je ovaj čovek dobrog srca naumio, to je ubrzo i u ime celog kluba penzionera učinio.

– Odlučili smo se da pomognemo dve porodice, a to su porodica Olivere Jančić sa troje dece, kojoj smo blagajnica kluba i moja supruga Gordana Ilić i ja uručili 250 evra. Isto tako, uručili smo i još 300 evra Jasmini Kostić sa jednim detetom. Obe su nas nemo i zbunjeno dočekale i gledale, budući da smo došli nenajavljeno. Zagledale su se tada u vrhove Suve planine i samo izustile: „Ima Boga.“ Zahvalnost i zbunjenost u isti mah bili su više nego očigledni. Kako su nam rekle, u kući više nisu imale ni dinara, a sada ovoliko… – ispričao nam je Milomir – Mile Ilić, rodom iz Ljuberađe, opština Babušnica.

Rodni kraj napustio je pre 61. godinu, dodavši i da je posebno pogođen stanjem koje je zatekao njenom nedavnom posetom.