Tanjug

Veliko tržište zemalja okupljenih u Pokretu nesvrstanih ogroman je ekonomski potencijal, kako pre šest decenija tako i danas, što predstavlja odličnu šansu za privredu Srbije da obnovi nekadašnje dominantne pozicije u tim državama u sektorima poput građevinarstva, agrara i infrastrukture do IT i najsavremenijih tehnologija, poruka je Poslovnog foruma održanog na marginama jubilarnog skupa povodom 60 godina osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu.

Privrednici i predstavnici delegacija iz 105 zemalja bili su zainteresovani da čuju više reči o investicionoj klimi koja vlada u Srbiji. Šanse za izvoz Srbija može da traži u zemljama severne i podsaharske Afrike, dok se države Bliskog istoka i jugoistočne Azije mogu posmatrati kao potencijalni investitori.

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dogovorio je sa delegacijama Iraka, Indije, Sirije i Ekvatorijalne Gvineje dodatno jačanje saradnje i realizaciju zajedničkih projekata u oblasti agrara, kao i dalje razgovore o izvozu naše hrane na ta tržišta.

Planirano je da već tokom narednog meseca srpska delegacija otputuje u Bagdad, a posle sastanka sa predsednikom Gane dogovorena je privredna saradnja i sa tom zemljom.

– Srbija može da prodaje znanje u oblastima građevinske industrije, mašinskoj i elektroindustriji, poljoprivredi i IT sektoru, jer je za većinu tih zemalja Srbija relativno razvijena – kazao je Bojan Stanić, pomoćnik direktora Privredne komore Srbije.

Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS kaže za “Vesti” da potencijal za izvoz sigurno postoji, ali da u većini tih zemalja još nije uspostavljen bankarski protok. Prema njegovim rečima, na državnom nivou bi trebalo da se potpišu ugovori i spoljnotrgovinski aranžmani, a potom da se radi na usaglašavanju sertifikata mesnih i mlečnih prerađevina.

Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS, ocenio je za “Vesti” da veliki potencijal treba iskoristiti i da je važno da su otvorena vrata za saradnju.

– Trebalo bi da se usklade fitosanitarni sertifikati, ima dosta da se radi i oko ugovora, ali postoji volja za saradnju i to je veoma značajno – kaže naš sagovornik.

Stručnjak Razvojne agencije Srbije Nemanja Jevtović je istakao da Srbija ima bescarinski režim sa tržištem od oko 1,3 milijarde ljude, kao i da je naša zemlja u 2020. godini imala najmanji pad BDP-a u Evropi, svega oko jedan odsto. Srbija je u 2019. privukla čak 3,8 milijardi evra direktnih stranih investicija, dok je to u 2020. zbog korona virusa prispelo oko tri milijarde evra.

Direktor Kancelarije za IT i e-Upravu Mihailo Jovanović smatra da je Srbija mnogo postigla u oblasti digitalizacije.

– Po izvozu više na prvom mestu nije poljoprivreda ili automobilska industrija, već IT sektor – izjavio je Jovanović na poslovnom forumu.

Prema njegovim rečima, samo u julu ove godine izvoz IT sektora iznosio 171 milion evra.

U banje bez viza

Srbija je veoma poznata po banjskom turizmu, jer ima više od 1.000 banjskih izvorišta.

– Prednost je što kod nas bez vize može da dođe oko 3,6 milijardi ljudi zahvaljujući sporazumima koje imamo sa mnogim zemljama – kazao je Jevtović.

Srbija je brend

Ekonomista Milan Kovačević kaže za “Vesti” da je saradnja sa zemljama iz Pokreta nesvrstanih bila intenzivna od 1961. pa sve do 1989. godine.

– Bili smo lideri u građevinskim poslovima u Africi decenijama i uvek treba tražiti priliku za nove poslove. Naš Energoprojekt bio je izuzetno jak i cenjen. Ovo je sasvim sigurno lepa prilika da se predstave potencijali naše zemlje, a sam skup je bio veoma koristan u promociji Srbije kao brenda.