ATAImages
09, March, 2024, Belgrade -The President of the Republic of Serbia and Supreme Commander of the Serbian Armed Forces, Aleksandar Vucic, visited the Military Technical Institute. Milos Vucevic, Aleksandar Vucic. Photo: Ministarstvo odbrane i vojske Srbije/ATAImages

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prilikom obilaska Vojnotehničkog instituta u Žarkovu da Srbija mora da se osigura, ali da neće nikog da napada i istakao da je trka u naoružavanju krenula pre godinu i po dana i da je zbog toga važna domaća proizvodnja.

Upetostručićemo proizvodnju

– Svi samo misle na rat. Trka u naoružavanju je krenula pre godinu i po dana, ali sada je ludinica. Zato što su svi oni mislili da će lako Putin da bude pobeđen, a pošto sad vide da nije lako, ide se na potpunu militarizaciju i na petostruko povećanje kapaciteta svuda – rekao je on.

Istakao da će domaće fabrike namenske industrije morati pet puta da povećaju proizvodnju raketa u narednih pet godina.

– Na sadašnje povećanje u proizvodnji raketa od 500 odsto, moramo da povećamo još 500 odsto i za to se koriste 300 miliona evra – rekao je on.

Upitan koliko je za Srbiju važno da ima jake i spremne oružane snage , rekao je da prema novim doktrinarnim dokumentima, Srbija mora da ima dvostruko jaču vojsku nego danas.

– Ne bih da govorim o tome, nešto sam govorio ljudima iz VTI-a, kada ta dokumenta budu u potpunosti usvojena, svakako ćete moći da vidite. Naša snaga mora da bude dvostruko veća nego danas – rekao je Vučić.

On kaže da ogromno interesovanje vlada za kupovinu naše vojne opreme.

– Sve što vidite ovde, sve ovo, pa čak i puta 500 svega ovoga, puta 1.000, sve možemo da prodamo u jednom danu. I sve što proizvedemo, svaku od ovih raketa, sve što možemo da proizvedemo za narednih 30 godina, možemo da prodamo u jednom danu – rekao je predsednik.

Čuvamo slobodu

On je ukazao da svi razmišljaju samo o ratu i da se ništa ne prodaje kao naoružanje. Predsednik je podsetio je da je Srbija vojno neutralna, ali da mora da čuva slobodu i da bude mnogo snažnija od svih u okruženju. Ukazao i da je sukob u Ukrajini doneo to da mora da Srbija mora da menja svoje oružje.

Aleksandar Vučić je obišao prototipove dronova samoubica koji se koriste u eksperimentima i istakao da je cilj da se napravi 5.000 takvih bespilotnih letelica. Vučiću su pokazali više modela dronova samoubica koje razvijaju naši stručnjaci, među kojima je i dron “komarac 1”.

– Srbija će prvo da krene sa proizvodnjom “komarca” i pre kraja godine će ih imati 5.000. Krušik će sve svoje mine da isporuči, one koje idu na te “komarce”, dakle 5.000 onih koji mogu da nanesu ozbiljnu štetu i lako oklopnim vozilima ali i neprijateljskoj pešadiji unosi haos. Zamislite da imate na kilometar udaljenosti neprijateljske rovove, pošaljete “komarce” i sa lakoćom ćete osvojiti tu borbenu liniju – rekao je Vučić.

Leteći automobili

Predsednik je istakao i da nema sumnje da će Srbija EXPO 2027 dočekati sa vozilima bez vozača. Nada se da će to biti premijera tzv. letećih automobil za jugoistočnu Evropu. Rekao i da uspehe postižemo zahvaljujući inteligenciji naših ljudi, a još jedan od njih je i to što ćemo predsedavati globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju.

– To govori koliko je Srbija uspela da uradi. Ne znam da li smo ikada imali takav napredak – kazao je predsednik.

Finansiranje na KiM

Predsednik je rekao da Srbija ima pravo da finansira svoje obaveze na KiM u dinarima, čak i prema nemačko-francuskom sporazumu i da će se naći neki način da pomogne srpskom narodu na KiM.

– Zato što je po aktima o ZSO predviđena mogućnost da Srbija u dinarima u svakom trenutku finansira ono što su njene obaveze, to vam je zdravstvo, školstvo, ekonomske aktivnosti, penzije i sve drugo što je njena obaveza. To je predviđeno čaki novim nacrtom francusko-nemačkog sporazuma – rekao je Vučić.

Još mnogo puteva

Država će tražiti nekoliko milijardi evra koje će uložiti ne samo u nove autoputeve, već i u lokalne puteve širom Srbije, rekao je predsednik Srbije prilikom posete selu Pambukovica u blizini Uba.

– Očekujem da vas u narednih mesec dana obavestimo koliko ćemo milijardi evra da uložimo po Srbiji. Da u svakom selu osetite boljitak.

Suština je da država bude jaka i Srbija to danas jeste – poručio je on.

Naveo je i da želi da bude napravljeno još mnogo puteva.

– Samo snažna država to može da uradi – rekao je i najavio da će već za nedelju dana početi radovi na rekonstrukciji puta od Pambukovice ka Ubu u dužini od 12 kilometara, a biće završen do Đurđevdana, 6. maja.

Naveo i da treba da se uradi i put ka Koceljevi i zahvalio meštanima Pambukovice što su se u tolikom broju okupili. Meštani su ga dočekali u centru sela gde je bio i transparent “Pambukovici je najvažniji Vučić”.