EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Vraćanje zamaha dijalogu Beograda i Prištine, pridržavanje preuzetih obaveza i izbegavanje retorike koja diže tenzije, stavke su koje je sekretar SAD Entoni Blinken ispostavio kao domaći zadatak premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju.

Pismo iz Vašingtona stiže posle poziva visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost Žosepa Borelja, ali i zemalja Kvinte da se na severu Kosova omogući održavanje referenduma koji je Srbija raspisala za 16. januar. Tim povodom Kurti se u petak sastao sa ambasadorima Kvinte i najavio da će dan pred referendum biti održana vanredna sednica kosovske skupštine na kojoj bi trebalo da bude odlučeno da li će biti glasanja na KiM.

Da je zapadna politika po pitanju problema Kosova, već godinama jaka samo na rečima, slažu se sagovornici “Vesti”.

Dugogodišnji diplomata Milisav Paić ne veruje ni da će se bilo šta bitno po pitanju Kosova promeniti. Ukazuje da Kurtiju niko ne preti sankcijama, pa može da tera po svome i dalje.

– Zapadne zemlje su kobajagi nepristrasne, jer vidimo da samo apeluju na Kurtija kao da je veliki svetski vođa sa kojim ne mogu da izađu na kraj, a svi znamo da ne bi mogao bez njihove finansijske podrške. Ti apeli Zapada su više izraz njihove potrebe da se prikažu kao oni kojima je stalo do mira i bezbednosti regiona i svega dijalogom dogovorenog, a vidimo da se od Briselskog sporazuma 2013. ništa nije pomerilo – kaže Paić uz ocenu da je i ovo igra koja treba da pokaže da je Kosovo suverena zemlja koja sama odlučuje šta građani na Kosovu mogu, a šta ne.

Milisav Paić

S druge strane, analitičar Dragomir Anđelković smatra da se Srbija suviše oslanja na pritiske koje Zapad upućuje Prištini i na razne pozive EU i Vašingtona kosovskim Albancima povodom njihovih odluka.

– Ta zapadna priča se pokazala kao jalova još od potpisivanja Briselskog sporazuma 2013. godine – ukazuje on za “Vesti”, uz ocenu da su zapadne zemlje u koordinaciji sa Prištinom, a da upućuju samo retoričke kritike.

Pismo upozorenja: Entoni Blinken

Naš sagovornik smatra da, na prištinske mere koje su u suprotnosti sa interesima Srba i Srbije, treba odgovoriti kontramerama. Popustljivošću po pitanju neispunjenja obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma, kako je istakao, Beograd će samo doprineti realizaciji njihovih ciljeva.

Inače, sekretar SAD Entoni Blinken poručio je Kurtiju i da obrati pažnju na postizanje sporazuma o električnoj energiji na severu KiM i napredak u postizanju zajedničkih ciljeva u vezi sa nestalim osobama. Dodao je da je “u interesu Kosova da ta pitanja budu rešena i brzo dovedu do kompromisnog rešenja, kako bi mogla da služe kao osnova za dalji napredak ka sveobuhvatnoj normalizaciji.

– Podrška sudskim odlukama, posebno onima koje se odnose na manjinska prava, imala bi takođe pozitivan efekat i u skladu je sa prioritetima za jačanje vladavine prava – smatra Blinken.

On je izneo i dobro poznati stav da dijalog treba da se fokusira na međusobno priznavanje, navodeći da je odnos Kosova i SAD ukorenjen u zajedničkim demokratskim vrednostima i posvećenosti suverenom i nezavisnom Kosovu. Naglasio je podršku posredništvu EU u dijalogu i istakao da nerešeni odnosi Beograda i Prištine ostaju prepreka za članstvo u EU i evroatlantskim institucijama.

Hoćemo da glasamo

Predstavnici Srba sa KiM razgovarali su u petak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o stanju u južnoj srpskoj pokrajini.

– Srbi na KiM žele da se izjasne na referendumu i traže osnovna prava, koja svi imaju – da im se omogući da na njega izađu, poručio je Goran Rakić, predsednik Srpske liste, i istakao da očekuje da Priština posluša zemlje Kvinte koje su poručile da referendum mora da se održi na KiM i da će EU u nedelju pokazati svoje pravo lice – da li su pozivi Prištini “samo prazna priča”.

Rakić je novinarima posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem preneo da je razgovor dugo trajao, jer su teme bile ozbiljne i tiču se Srba na KiM, a najvažnija je svakako bila predstojeći referendum.

Vratite se u institucije BiH

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je i da je, imajući u vidu težinu pozicije celokupnog srpskog naroda, a posebno neprimerene i nepravedne pritiske koji se provode protiv Republike Srpske i njenog rukovodstva, zamolio sve političke snage u Srpskoj da učestvuju u radu zajedničkih institucija u BiH i na najbolji način štite interese srpskog naroda i RS.

Vučić je istakao da je svaka odluka na rukovodstvu RS, ali da ih moli da razmotre njegov predlog, jer je jasno da neki politički činioci koji suštinski ugrožavaju stabilnost celog regiona, neistinama i insinuacijama, krivicu pokušavaju da prebace na srpski narod i RS.

– Moja molba je da sto gde treba da sede predstavnici RS ne bude prazan i da se na najbolji mogući način bore za interese entiteta i srpskog naroda – naglasio je Vučić i ponudio da političkim predstavnicima u Banjaluci obrazloži svoj predlog.