Lična arhiva
Bravo za mladu Beograđanku: Jana Počuča

Istraživačka stanica Petnica i njene polaznice Jana Počuča iz Beograda i Mina Crnogorac iz Kragujevca su na nedavno održanom Međunarodnom naučnom forumu mladih “Korak u budućnost” u Moskvi, donele Srbiji dva vredna priznanja. Jana iz oblasti biologije, a Mina iz psihologije.

Ove tinejdžerke nagrađene su za projekte realizovane na seminarima u Istraživačkoj stanici tokom 2019, a njihovi radovi su bili predstavljeni na petničkoj konferenciji “Korak u nauku” u novembru prošle godine, gde su se i kvalifikovale za učešće na prestižnom međunarodnom takmičenju koje je zbog pandemije COVID-19 realizovano putem onlajn platformi.

Mina Crnogorac, učenica Prve kragujevačke gimnazije, kaže da je Petnica imala ključnu ulogu u njenom obrazovanju i formiranju interesovanja.

– Istraživačka stanica mi je, između ostalog, podigla svest o brojnim pitanjima koja se mogu postaviti u nauci i mogućnosti da se na njih odgovori iz različitih uglova. Uz pomoć znanja koje sam tamo stekla, odabrala sam i nauku kojom bih u budućnosti volela da se bavim, a to je psihologija – objašnjava mlada naučnica i dodaje da joj je takmičenje na kojem je učestvovala pružilo priliku da usavrši veštine prezentovanja na stranom jeziku i sazna čime se bave njeni vršnjaci iz različitih zemalja.

S druge strane Jana Počuča, učenica Prve beogradske gimnazije, ističe kako je u Petnici shvatila šta je u stvari nauka.

– To je velika igra bez kraja – kaže ova tinejdžerka i dodaje da je naučila kako da povezuje stvari, kritički pristupa informacijama, i kako izgleda istraživački proces – priča ona i dodaje da to nije mogla da spozna na nekom drugom mestu.

Takmičenje u Rusiji je i Jani bilo divno, novo iskustvo nešto sasvim drugačije od svega do sad.

– Nagrada je došla kao potvrda da se mnogo noći rada na istraživanju isplati, ali i kao motivacija za dalje obrazovanje i usavršavanje – kaže ona.

Istraživačka stanica Petnica, prema rečima njenog programskog direktora Nikole Božića, kroz međunarodnu saradnju i mrežu partnerskih institucija širom sveta, polaznicima pruža priliku da se sretnu s vršnjacima sličnih interesovanja iz drugih država i upoznaju s radom svetskih obrazovnih i naučnih organizacija.

– Već 38 godina obrazujemo mlade generacije koje se zanimaju za prirodne, društvene i tehničke nauke, i žele da se usavršavaju. Srednjoškolci, koji žele više od onoga što uče u školi regularan sistem školovanja nije dovoljan, a vole astronomiju, fiziku, elektroniku, računarstvo, matematiku, biologiju, hemiju, geologiju, medicinu, sociologiju, antropologiju, psihologiju, istoriju, lingvistiku, arheologiju ili dizajn dobro došli su. Želja nam je da identifikujemo motivisane i zainteresovane srednjoškolce. Oni ne moraju da imaju najbolje ocene ili da budu takmičari, ali ako vole nauku, Petnica je za njih pravo mesto – ukazuje Božić i dodaje da će, uz postojeće brojne kabinete i laboratorije, Petnica dobiti astronomsku i klimatološku opservatoriju.

U ovom epicentru nauke, mladi će i 2021. učiti sa najboljim mladim stručnjacima naučnici iz skoro svih instituta i fakulteta u Srbiji.

Na ponos svih nas: Kragujevčanka Mina Crnogorac prelomila da bude psiholog

Odlična motivacija

– U Petnici sam upoznala mnogo divnih ljudi, predavača, saradnika, mentora, ali i drugih polaznika, koji su uvek bili spremni za diskusiju o različitim temama, a koji me motivišu da radim i učim još više – prenosi Jana Počuča utiske iz Petnice.

U evropskom i svetskom vrhu

– Na 7.500 kvadrata radnog i boravišnog prostora, svake godine više od 2.000 učenika iz Srbije i iz mnogih zemalja učestvuje na oko 150 raznovrsnih programa. Veliki ugled smo stekli zahvaljujući inovativnim metodama rada, izvanrednim rezultatima u otkrivanju mladih talenata i podršci njihovom obrazovanju i razvoju. Danas je Petnica najveći evropski i u samom vrhu svetskih centara za profesionalni vanškolski rad sa mladim talentima – kaže Nikola Božić, dodajući da, iako je najveći broj petničkih kurseva, kampova ili seminara dizajniran za srednjoškolce, ima dosta aktivnosti za nastavnike i studente.

Diskusija o Dedamrazologiji

Petnica je u ovoj godini osmislila novi onlajn program “Petnički razgovori” kako bi najširoj javnosti predstavila naučna dostignuća i otvorila diskusije o najvažnijim temama sa stručnjacima širom sveta.

– Ideja o razgovorima je sazrevala godinama, a realizovana je u sada kada je mnogo obrazovnih programa prešlo u virtuelni svet. Poslednji razgovor je bio “Dedamrazologija”, posvećen nauci o najpopularnijem deki na planeti, a želja nam je bila da se u razgovoru o šaljivim temama objasne one ozbiljne. Pričalo se o fizici, psihologiji, istoriji i geografiji, od toga kako kvantna mehanika može objasniti činjenicu da Deda Mraz u jednoj noći može da donese paketiće svoj deci na planeti, kako irvasi i sanke mogu da lete, pazbog čega su praznici važni u odrastanju i razvoju dece, kako su se slavili kroz istoriju, kako izgleda postojbina Deda Mraza, Laponija i Finska kojoj pripada – kaže Božić i dodaje da na ovim događajima učestvuje 150 gostiju kroz diskusiju, a prati ih 1.000 ljudi.