EPA/ERIN SCOTT / POOL
Donald Tramp

Etnolog Dragomir Antonić nas vraća u prolost, ukazujući da je Francuska revolucija predstavljala raskid s monarhizmom i jačanje francuske nacije u onom pozitivnom smislu, dolazak industrijske revolucije, napredak i solidarnost društva.

– Posle dva veka, pad Berlinskog zida menja evropsku mapu, ujedinjuje se Nemačka 1989, a 1991. raspada Sovjetski Savez i Varšavski pakt, ukinuvši tada i podelu komunističkog istoka i demokratskog zapada.

– Nema Sovjetskog Saveza, koji su SAD karakterisale kao najveće zlo za evropsku i američku demokratiju, ni vojnog saveza na istoku, niti komunizma. Sva tri “zla” su nestala, a ljudi su očekivali obećavani bolji život. S pravom, jer su poverovali zapadnim “slobodnim” medijima da dolazi lepši, bezbrižniji život. Umesto toga, opljačkano im je na razne načine i ono što su imali. Izgubili su i imanje i obraz kako kaže srpska narodna izreka i shvatili su da su prevareni, pa su postali ogorčeni. Ne veruju više nikom od zvaničnika – tumači za “Vesti” Antonić kako je desnica našla put u razočaranosti građana.

Oni koji su, kako kaže, pljačku naroda izvršili, poverovali su da su rušenjem SSSR završili sva posla i da mogu da se, kao i svaki pobednici u ratu, prepuste uživanju u opljačkanom blagu, organizujući orgije po ugledu na rimske.

Antonić ističe da kad je opijenost prošla, videlo se da je “car go”.

– Kao i svaki bolesnik i alkoholičar, što je uobičajeno, počeli su da traže krivca kod drugih. Tumaraju i vide ih svuda: Rusi, Kinezi, Korejci, populisti, nacionalisti. Zanimljivo da više niko ne koristi reč šovinisti desničari, jer levicu su pobedili navijači, i svakako oni koji su pre 30 iznosili nepristojne ponude. Svi su krivi osim njih samih. Ne vide da je njihovo vreme prošlo, da se i njima desilo ono isto što se desilo komunistima. Sistem koji su propovedali je nestao, a novi ni na vidiku. Nemaju rešenje, a sramota ih je da priznaju. Došli su na kraj puta i sad će biti potrebno mnogo mudrosti da voz ne ode u provaliju nego da ostane na putu – ocenio je Dragomir Antonić.

Pljačkaši duša

– Opljačkanom narodu ponuđen je rijaliti Kardašijan medijski obrazac kao model uspešnosti, a oni koji su ga ponudili opijeni od uspeha zaboravili su da vreme prolazi. Kad su se trgli videše da se neko pridigao, da je ojačao – slikovito opisuje Dragomir Antonić uspon desnih ekstremista.