Lična arhiva
VELIKI BORAC: Manuela Marić pre dijagnoze

Kruna na glavi zdravih koju vide samo bolesni! Ovako je pre više decenija jedna loznička gimnazijalka, devojčica sa teškom dijagnozom, u pismenom zadatku opisala – zdravlje. S ovom poetskom i bolnom definicijom slažu se svi koje muče boljke raznih vrsta. Među njima je i 53-godišnja Manuela Marić iz Zemuna čija agonija traje tri godine.

– Bolujem od agresivnog karcinoma jajnika, četvrti stadijum. Tri godine sam konstantno na hemoterapijama koje nisu dale rezultate. Sada je potrebna zahtevna operacija, treća po redu, jer se bolest proširila i brzo napreduje – sažima svoje muke u razgovoru za “Vesti” ova hrabra žena kojoj svaki dan dragocen na putu do spasonosnog zahvata u Univerzitetskoj klinici Koč u Turskoj.

Njena bolest potresla je mnoge plemenite ljude širom zemaljske kugle i dosada su na njenu adresu pristigle brojne donacije. Tako su joj iz Švedske Milojka i Mladen Aleksić poslali 500 evra, a Svjetlana i Tomislav Ardala 300 evra, Miloš Spasojević iz Nemačke 400 evra, iz Australije Joviša Gudelj šalje 300 evra, Petar Gudelj sa porodicom 250 evra i Tanja Gudelj, takođe iz Australije 10.000 dinara. Davorka Sedhom i Predrag Milićević iz Kanade priložili su 2.000 evra, a Monika Perić i Nebojša Marušić 1.000 evra, a Đoka i Miorica Marušić 600 evra. Iz Norveške Orhan i Samra Buzaljko sa kćerkom poslali su 1.200 evra , a Amela Kavara 500 evra. Od Lejle Kavare pristiglo je 500 evra, takođe iz Norveške, a isto toliko poslala joj je Dalija Kavara , a iz iste zemlje Elmir Kavara je priložio 400 evra, dok je od Silvije Koen iz Zagreba pristiglo 500 evra.

Da podsetimo Manueli je 2019. godine na rutinskom pregledu saopštena zastrašujuća dijagnoza (neoplasma malignum ovarli C56) i doneta je odluka da hitno bude operisana.

– Prva operacija je bila 27. maja 2019. u Ginekološko-akušerskoj klinici Narodni front. Na Institutu za onkologiju sam 10. jula iste godine počela da dobijam hemoterapiju. Tumor marker Ca 125 je od početka visok, pre prve hemoterapije je iznosio 6.250. Posle šeste terapije Ca 125 je pao na 1.279. Ali, tumor marker je nastavio da raste, doktorka me zbog toga poslala na skener gde nije konstatovana bitnija promena. Kada je tumor marker bio 4.384, magnetna rezonanca je pokazala promene na jetri. Inače, 30. septembra 2020. urađena je mi druga operacija na Prvoj hirurškoj klinici u Beograd. Uvedena mi je stoma, rađena je bešika i uvedena mi je stoma. Jetra nije operisana – priča Manuela.

Posle operacije, dva meseca kasnije, primila je tri hemoterapije. Zakazana joj je kontrola za 40 dana od prijema, s tim da pripremim skener toraksa, abdomena i male karlice i vrednost tumor markera Ca 125.

– Doktorka mi je prepisala lek femozol koji blokira estrogen. Bilo mi je dobro tri meseca, ali me doktorka bez hemoterapije drži još tri meseca koliko je trajalo čekanje na mesto na odeljenju za hemoterapiju. Tako da sam sa hemoterapijom krenula tek 6. oktobra 2021. kada su tumor markeri bili veći od 9.000 – objašnjava naša sagovornica.

Teška bolest

Nažalost, hemoterapija nije delovala. Bolest nije napredovala, ali nije bilo ni znakova povlačenja.

– Dva meseca kasnije osećala sam se mnogo lošije. Tečnost se prikupljala u trbušnoj duplji, pritiskala mi je želudac, pa nisam mogla ni da jedem ni da pijem. Otišla sam na punkciju, izvadili su mi litar, a sledeći put čak četiri litra tečnosti. Ugrađen mi je i dren i svakodnevno mi je izlazilo po pola litra vode. To je bila punkcija u blizini jetre, ali tečnost je počela da se prikuplja i sa leve strane iznad želuca.

Sada Manuela opet ide na punkcije.

– Muči me i to što su creva sužena od karcinoma, a da ne bi došlo da ileusa, jedino rešenje je operacija na maloj karlici kako bi se otklonile sve promene koje izazivaju pojavljivanje slobodne tečnosti. Kod ovakvih vrsta zahvata, kada je reč o kanceru jajnika, radi se HIPEC, odnosno telo se ispira citostatikom pod visokom temperaturom – priča Monika. Čitaoci “Vesti”, ljudi velikog srca, mogu i te kako da pomognu ovoj hrabroj ženi u trci sa vremenom.

Stoički podnosi bol

Slobodna tečnost izaziva snažne bolove u leđima i krstima koje Manuela stoički podnosi:

– Sve u svemu, suočena sam sa neprestanom patnjom…

Kako pomoći

Novac je Manueli Marić potreban za operaciju i lečenje u inostranstvu.

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1318 i pošaljimo SMS na 3030 (Fondacija Budi human)

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo 1318 i pošaljimo SMS na 455.

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001421731-43

Uplatom na devizni račun: 160-6000001422102-94

IBAN: RS35160600000142210294

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod