Vesti

Srpski centar iz Beča organizovao je prikupljanje pomoći srpskom stanovništvu koje je pogođeno nedavnim poplavama na Kosovu i Metohiji, a u utovaru i pomoći pri otpremanju učestvovali su članovi više naših društava. Ovo udruženje koje pre svega poznato po organizovanju Svetosavskog bala u austrijskoj prestonici ističe se sve više i humanitarnim radom, posebno u pružanju pomoći našem življu na Kosovu i Metohiji.

Milorad Mateović, predsednik Srpskog centra je ukazao da je nova humanitarna akcija, koja je pokrenuta u saradnji sa Eparhijom raško-prizrenskom bila veliki projekat koji je iziskivao mnogo vremena i logostike.

– Pošto već duže sarađujemo sa lancem hotela Austria trend, između ostalog u jednom od njihovih objekata godinama organizujemo Srpski bal, ukazala se prilika da pomognemo srpskom življu na Kosovu i Metohiji doniranjem nameštaja iz

Hotela Bosei, koji se renovira, a jedan je iz tog lanca. To je nameštaj koji pokriva najosnovnije potrebe od kreveta, preko dušeka, do stolica i stolova – naveo je Mateović.

On dodaje se radi o nameštaju vrednosti od oko 50.000 evra koji će značajno pomoći Srbima na Kosovu i Metohiji koji su posle poplava ostali bez skoro bez ičega.

Sav nameštaj je utovaren u subotu u dva šlepera, koji danas iz Beča kreću na put.

Prethodno je Srpski centar apelovao na naše klubove da pomognu u realizaciji humanitarne akcije i odazvali su se članovi SPKD Prosvjeta, KSD Bambi iz Beča, kao i članovi KUD Kolo iz Marijaencersdorfa, ali i pripadnici navijačkih grupa Crvene zvezde i Partizana.

– U vreme kada smo suočeni s pandemijom korona virusa nije bilo lako organizovati ovu akciju i svaka pomoć nam je dobrodošla. Radostan sam što su se klubovi odazvali i pomogli da se ovo uspešno realizuje – istakao je Mateović.

Utovaru su prisustvovali i Nebojša Rodić, ambasador Srbije u Austriji i Zoran Ilić, šef poslaničkog kluba Narodne partije Austrije u 22. bečkom okrugu.

– Lepo videti skoro 100 naših mladih koji su odvojili slobodan dan i vreme u subotu, da budu od pomoći svojim sunarodnicima u južnoj srpskoj pokrajini – istakao je ambasador Rodić.

Zadovoljni su i organizatori pa je na Fejsbuk profilu Srpskog centra između ostalog objavljeno:

“Dabogda bilo više dana kao danas… Funkcionisali smo kao tim, mada se ne poznajemo. Sve je proteklo po planu jer nije bilo bitno od koga pomoć dolazi, jer smo se svi okupili s istim motivom – da jednu subotu posvetimo našem narodu. Pomozimo našem narodu u oblastima koje nas sve spajaju.”

Brz odziv

Utovaru je prethodio apel Srpskog centra za donaciju kojom bi se pokrili troškovi prevoza, logistike I carine u visini od 4.300 evra.

Za samo par dana, kako je objavio Srpski centar, prikupljeno je 4.450 evra, čime je osigurana realizacija humanitarne akcije.

Svi su dali svoj doprinos

Aleksandar Stanković, predsednik KSD Bambi, rado se odazvao ovoj akciji.

– Iz Srpskog centra su se obratili klubovima i našim organizacijama i prvi put smo se svi jedinstveno okupili i pomogli. Jedinstvom smo dokazali da pomažemo srpski narod koji je u nevolji. Mi iz Bambija smo se rado odazvali da pomognemo u utovaru – rekao je on.

Stanković naglašava da je akcija protekla veoma organizovano. Posebno ga je obradovalo što su u akciji učestvovali i članovi KUD “Kolo” iz Marijaencersdorfa pokraj Beča.

– Srećan sam i što sam video kako su navijači Crvene Zvezde i Partizana bili složni u ovoj akciji – ističe čelni čovek Bambija.

Pomogla i ambasada

Humanitarnu akciju podržala je i Ambasada Srbije u Austriji, koja je obezbedila donaciju, kojom su pokriveni troškovi jednog kamiona koji će prevesti robu do Srba na Kosovu i Metohiji

Prepuni šleperi

U dva kamiona utovareno je između ostalog 132 kreveta, 145 dušeka, 276 jastuka, 100 jorgana, 104 stolice, 7 kompleta, 43 stola za montiranje, 15 trpezarijskih stolova, 50 aluminijumskih kanti za otpad, 35 nahtkasni, 5 sofa za sedenje, 10 mobilnih kreveta sa dušecima, 100 sanitarnih armatura.