ATA Images
Poverenje: Aleksandar Vučić i Ana Brnabić

Vladi Srbije potreban je hrabar, posvećen, efikasan tim, koji ne samo da voli svoju zemlju već živi za nju i koji je spreman da taj posao radi na najbolji način, da podnese svaku žrtvu, ističe mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić.

– Potrebno nam je jedinstvo, snaga, posvećenost, odgovornost. Ne samo da moramo da preživimo krizu, već moramo da nastavimo da rastemo, da pokažemo koliko je Srbija drugačija, stabilna, jaka zemlja – kaže mandatarka.

Ona na prvom mestu u Vladi Srbije vidi Sinišu Malog i Miloša Vučevića i veruje da će vlada biti formirana u toku septembra.

– Mali, jer je najbolji ministar finansija u Evropi, i hvala mu na svemu što radi da kontroliše budžet, da nađe sredstva za sve infrastrukturne projekte, da svi u vladi budu fiskalno odgovorni. Vučević, jer ni sa jednim jedinim gradonačelnikom i predsednikom opštine nisam bliže sarađivala i zato što je pod njegovim vođstvom Novi Sad postao i Omladinska prestonica Evrope i Evropska prestonica kulture, i on će u vladu uneti efikasnost i novu snagu – rekla je Brnabićeva.

Ona, međutim, nije precizirala na kojim će se pozicijama oni tačno naći, kao ni Ivica Dačić, koji će takođe biti deo vlade. Dinamika formiranja izvršne vlasti zavisiće i od pregovora sa koalicionim partnerima oko raspoređivanja resora, ističe Brnabićeva.

– Neće biti kompromisa oko kvaliteta i efikasnosti vlade. Idu teška vremena, od 2014. godine, kada je Vučić postao premijer, idemo iz jedne u još veću krizu, a Srbija nastavlja da ide napred – rekla je ona i dodala da veruje da će vlada biti formirana u septembru.

Da će Srbija vrlo brzo dobiti novu izvršnu vlast, potvrdio je ranije i sam predsednik Vučić kada je i saopštio da će se po treći put na čelu Nemanjine 11 naći Ana Brnabić. Obrazlažući svoju odluku rekao je da je bila komplikovana i složena i unutar SNS i sa koalicionim partnerima.

– Imao sam ozbiljan razgovor, iskren i prijateljski, i sa Dačićem i sa Vučevićem i sa Anom Brnabić – rekao je Vučić i dodao da ima ogromno poverenje u njih što se tiče državnih poslova.

Predsednik je precizirao da će ovaj mandat premijerke trajati kraće i da će doći će do promena 2024. godine, ali da je veoma važno da “neko ko je iskusan i u koga ima veliko poverenje može da radi u ovom trenutku”.

– Na Ani je težak posao da uz mnogo kompromisa sastavi vladu. Biće još mnogo političkih procesa koji su važni da bi zemlja mogla da ostane i opstane. Nije važno da li će je biti za 15 dana, važno je da bude dobra vlada, da to budu ljudi koji grizu, rade za svoju zemlju i da pokušamo da ovu tešku jesen i zimu preživimo – rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Miloš Vučević će biti potpredsednik vlade, dok će Ivica Dačić uz važnu ministarsku i funkciju zamenika predsednika vlade, imati i funkciju koordinatora službi bezbednosti.

Popusti za štednju struje

Srbija ne planira nikakve restrikcije struje i isključenja, već će oni koji budu štedeli struju dobiti veliki popust.

– Nova vlada će uskoro napraviti plan, ali smo o tome već razgovarali i za mesec dana vlada će o tome obavestiti građane. Oni koji uštede struju u odnosu na isti mesec prethodne godine, na primer, imaće drastične popuste na cenu. Želimo da građani ne osete ništa i da to bude na dobrovoljnoj bazi, a da može da uštedi i da mu račun, na primer, umesto 4.000 bude 3.000 dinara – istakao je Vučić.

U skladu sa vladinom odlukom da se na institucijama u prestonici isključi dekorativna rasveta radi uštede električne energije, zgrade Vlade Srbije, Predsedništva i Ministarstva finansija bile su u nedelju u “mraku”, a pogašena je rasveta i na zgradi Palate Srbija.

Vlada apeluje i na druge institucije i organizacije da primene ovu preporuku kao primer odgovornog i racionalnog ponašanja.

Primer građanima: Zgrada Vlade bez dekorativne rasvete

Otkazan Evroprajd?

Predsednik Srbije saopštio je i da je u dogovoru sa predsednicom i većinom članova vlade doneta odluka da se Parada ponosa, zakazana za septembar, otkaže. Kako je rekao, nije srećan zbog toga, jer se time ugrožavaju prava manjine, ali da je država takvu odluku donela pritisnuta brojnim problemima. Predsednikove reči potvrdila je i Vlada Srbije zvaničnim saopštenjem, a odluku je pozdravila i Srpska pravoslavna crkva (SPC). S druge strane predstavnici LGBT organizacija kažu da Evroprajd nije i ne može biti otkazan i da je svaki pokušaj zabrane tog događaja kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Govoreći o ovoj odluci premijerka Ana Brnabić poručila je da svi kapaciteti Srbije u septembru moraju da budu usmereni na Kosovo i Metohiju, kako bi se sprečio bilo kakav vid nasilja i obezbedio mir, i da je to prioritet. Ona je istakla da je upravo SNS prvi put obezbedio Prajd, kao i održavanje parade u prethodnih osam godina, čime je, kaže, ta stranka pokazala koliko poštuje ljudska prava.