Z. Raš
Gledala ga i baka: Milan sa drugarima iz Kola prošle godine u Beogradu

Evropska Smotra folklora je mesto susreta Srba iz svih delova Evrope, ali i sveta. Svake godine okupljaju se hiljade igrača koji uživaju u druženju, takmičenju i prilici da na sceni pokažu svoju ljubav prema svojoj otadžbini.

Ove godine virus korona je pomutio planove celom svetu, pa tako i mladim folklorašima koji su se uveliko pripremali za jubilarnu 25. Smotru koja je trebalo da bude održana u Parizu. Takmičenje je otkazano, a kulturno-umetnička društva nestrpljivo čekaju sledeću godinu i nadaju se da ih tada ništa neće omesti da se u nošnjama popnu na scenu.

Gde su i šta rade igrači i da li ih je korona sprečila da povedu kolo, makar i u dnevnoj sobi, “Vesti” su se potrudile da saznaju.

Na prošlogodišnjoj Smotri folklora u Beogradu upoznali smo dvadesetpetogodišnjeg Milana Granića, igrača iz KHD Kolo iz Frankfurta. Obećao nam je da ćemo se ponovo družiti na Evropskoj smotri u Parizu, ali korona je htela drugačije. Iako nismo imali priliku da se sretnemo u francuskoj prestonici, to nas nije sprečilo da se čujemo sa Milanom i vidimo kako provodi leto.

Prvo nam je ispričao da ga je veoma rastužila činjenica što se ove godine nije sreo sa prijateljima folklorašima koji igraju širom Evrope.

– Kako se situacija oko virusa korona odvijala, nama je bilo sve jasnije da će ove godine sve Smotre biti otkazane. Nekako smo se već bili pripremili na to da i probe moramo otkazati. Naravno da je razočaranje bilo veliko u klubu. Mi se nadamo da će se situacija stabilizovati i da će bar Savezna smotra Nemačke biti organizovana sledeće godine – kaže za “Vesti” Milan Granić.

On se priseća kako je odjednom korona pozatvarala ljude u kuće, što mu je teško palo.

– Probe nisu održavane, svaki oblik druženja je bio nemoguć, a i sami smo izbegavali da se družimo da bismo zaštitili i sebe i sve oko sebe. Kada je najgore prošlo nastavili smo da održavamo probe uz mere predostrožnosti – kaže Milan, koji je jedva dočekao da probe opet počnu i da vidi svoje prijatelje.

U Srbiju obožava da dolazi, ali nažalost zbog korone je ove godine bio samo tri dana.

– Dolazio sam povodom jedne proslave koja je, nažalost, otkazana zbog virusa. Nadam se da će sledeće godine biti bolja situacija, pa ću moći kao i svakog leta ranije da provedem više vremena u Srbiji – rekao je Milan.

On je poreklom iz Šapca, pa je posebno srećan bio prošle godine kada je Smotra održana u Beogradu.

– Volim da dolazim u Srbiju. Imam brojnu familiju, prijatelje i uvek je zadovoljstvo provesti vreme s njima. Vratiti se svojoj otadžbini bar na kratko, za mene je mnogo značajno.

Prošlogodišnja Smotra bila mu je veoma važna, jer se u publici našla i njegova baka koja ima 85 godina.

– Njoj je to puno značilo, puno joj je bilo srce – srećan je i Milan.

Izlet u Beč

Nadao se Milan da će uprkos virusu korona uspeti da ode na letovanje, ali se to nažalost nije desilo.

– Nisam imao sreće ove godine. Tri različite destinacije sam izabrao za letovanje, ali su nažalost sve tri proglašene za rizične. Tako da sam posetio prijatelje u Beču koje sam preko folklora upoznao, i taj kratak izlet u Beč bio je sve što se tiče ovogodišnjeg odmora – rekao je Milan.

Milan sa drugaricama iz Kola

Prijateljstvo je važno

Najveći razlog zbog koga je Milan ušao u svet folklora su prijateljstva koja se stiču igrajući, ali i ljubav prema srpskoj tradiciji.

– Na Smotre ne idem zbog pehara. To mi nije važno. Putovanja poput tog na Smotru su dragocena jer uživam sa prijateljima iz kluba, a tamo zajedno stičemo nove prijatelje i stvaramo uspomene za ceo život.

Folklorom se bavi četiri godine.

– Mnogo mojih prijatelja je već godinama bilo u ansamblu, pa sam odlučio da im se pridružim. Probudili su moju želju da igram. Uživam u tome jer mislim da je važno da održavamo tradiciju i srpski jezik kako bi sve to kasnije preneli mlađim generacijama – kaže Milan.