Lična arhiva
GORKA SUDBINA: Ljiljana Čolić sa ćerkom Jelenom

Verni čitaoci Vesti mnogo znaju o teškoj sudbini samohrane majke Ljiljane Čolić iz Topole, čiji je sin Aca više od 15 godina bio štićenik našeg Humanitarnog mosta. Pre četrnaest meseci Aca, koji je patio od odumiranja ćelija mozga izgubio je najvažniju bitku i ostavio usveljenu majku Ljiljanu Čolić (69). Otada nesrećna žena brigu vodi o ćerki Jeleni (47), koja takođe boluje od iste bolesti kao i njen brat.

– Moja deca su bila zdrava, redovno su pohađala nastavu, bili su dobri đaci. Aca je služio vojsku, život nam je bio normalan i sve je bilo u najboljem redu. Ostala sam sama sa njima kad su imali tri i pet godina, ali borila sam se i bila im i otac i majka – priča nam svoju tužnu sudbinu nesrećna Ljiljana.

Onda je iznenada kao grom iz vedra neba počela agonija porodice Čolić.

Najpre je kod Ace uočena bolest. Sa njegovih 27 godina počeo je nestabilan hod, iz dana u dan stanje se menjalo na gore, kako su odumirale ćelije mozga bolest je pokazivala svu svoju jezivu stranu. Sve to znaju dobri ljudi dijaspore koji su mi putem Humanitarnog mosta mnogo pomagali. A onda je Aca umro – drhtavim glasom govori Ljiljana.

Kako već ima 69 godina i sama Ljiljana je bolesna, a mora da brine i vodi računa o svojoj ćerki Jeleni, koja boluje od iste bolesti kao brat.

– Jelena je obolela kasnije, ali evo već deset godina i ona se pati kao i Aca. Potpuno je slepa, ne može da se brine o sebi ne ustaje iz kreveta, Sav teret je na meni – kazuje Ljiljana.

Ona je prinuđena da Jelenu često vodi za Beograd i Novi Sad kod lekara. Sve joj to pada teško jer je i sama iznemogla, ali kako kaže mora izdržati. Njena penzija je vrlo skromna i mada Jelena prima novčani dodatak za tuđu negu i pomoć od oko dvestotinak evra, sve to je nedovoljno za celokupne troškove.

– Evo zima je na pragu, a ja još nisam nabavila ogrev. Drva su ove godine jako skupa, što mi je dodatni problem – govori ova nesrećna žena.

Kontakt

Dijaspora je Ljiljani dosada nesebično pomagala mnogo puta, ali na žalost pomoć je i dalje potrebna. Svi plemeniti čitaoci Vesti koji žele da pomognu mogu da sa njom stupe u kontakt putem telefona 064 033 66 08 i 034/6811 085.. Njena adresa je selo Ljuboselo kod Topole.