T. Sofranić
Nastup prvog ansambla

Srpsko-nemački sportski klub Sloga Štutgart, po tradiciji, već 41 godinu od osnivanja uvek pravi jesenju proslavu. I ovog puta u hali u Fojerbahu, predgrađu Štutgarta, organizovana je proslava pod nazivom Jesenje putovanje. Moto ovog putovanja bio je, 400 okupljenih u publici povesti igrom i pesmom kroz sve delove Srbije i Republike Srpske.

Proslavu je svojim prisustvom uveličao i Dragan Dimitrijević, konzul Republike Srbije, koji se obratio prisutnima, pohvalio rad Sloge i naglasio da je ponosan na to što i treća i četvrta generacija naših ljudi u Nemačkoj čuva srpsku kulturu i tradiciju daleko od zavičaja.

Na početku programa zaorila se pesma “Poranila devojčica” u izvođenju svih grupa folklornog ansambla Sloge. Dečji i pripremni ansambl Sloge prikazali su premijeru igre koje su pripremali na probama uz umetničkog rukovodioca Radoslava Beguša i asistenta Dejana Simića. U nastavku programa pesmom “Gusta mi magla padala” su se predstavile devojke izvođačkog ansambla Željana Ječmenica, Vanja Šekić i Dejana Oljača. Izvođački ansambl Sloge predstavio se igrama iz Niša sa koreografijom, “Reče čiča da me ženi”, koreografa Milorada Runje i umetničkog rukovodioca Milovana Đakića.

Uz orkestar Sloga bend pod rukovodstvom Jelene Simeunović publika je uživala na jesenjoj proslavi.

– Cilj naših koncerata je uvek bio da Srbi koji žive u Štutgartu i Baden Virtembergu čuvaju tradiciju sa svih prostora matice. Naš zadatak je da mlade učimo o njihovim korenima. U tome smo i uspešni, a imamo i podršku gradskih struktura Štutgarta koje vrednuju naš rad. Kao i uvek, i “Vesti” su tu da obaveste o našim aktivnostim. Ovaj ovaj koncert je bio uspešan, a već pripremamo novi koji će biti održan 21. marta 2020. godine – kaže Tomislav Sofranić, potpredsednik Sloge.

Majstor harmonike

Publici se predstavio i profesor harmonike Marko Kolovrat, koji je inače i dobitnik nagrade dobio za čuvanje srpske kulture i muzike od Ministarstva za kulturu Republike Slovačke.

Zanemelo 400 duša

Gost na proslavi trebalo je da bude Folklorni ansambl Izvor, kluba Srbija iz Novog Izenburga, ali gostovanje je u poslednji trenutak otkazano zbog smrtnog slučaja. Dan pre gostovanja u sudaru na auto-putu kod Riselshajma poginule su tri osobe među kojima i jedan član Izvora. Zato je program počeo minutom ćutanja, a svih 400 duša u sali je zanemelo na trenutak.