Z. Vicelarević
uz svedočanstva i pokloni: Maturanti sa nastavnicama i konzulom

U Generalnom konzulatu Srbije u Frankfurtu je na Vidovdan priređena svečanost dodele Uverenja o završenom posebnom programu osnovnog obrazovanja i vaspitanja u inostranstvu, svedočanstva o završenom osmom razredu Dopunske nastave na srpskom jeziku u nemačkoj pokrajini Hesen.

Učenici su pored svedočanstava dobili i poklone, knjigu koju je obezbedio Generalni konzulat u saradnji sa Ministarstvom prosvete i “Učimo ćirilicu”, poklon dnevnog lista “Vesti”.

Prisutne učenike i njihove najmilije pozdravio je Branko Radovanović i zahvalio roditeljima što su upisali decu u dopunsku nastavu. Izveden je prigodan program koji su pripremili učenici dopunske nastave, uz podršku njihovih nastavnica, Tatjane Milanović, Sonje Zrnić i Bojane Rakonjac. Svedočanstva su učenicima predali konzul Radovanović i nastavnice, a potom je priređen koktel u čast male mature.

– Ovo divno veče bilo je puno đačkog, roditeljskog i nastavničkog ponosa. Meni je čast što smo mi u Konzulata imali priliku da upriličimo jedan ovakav događaj. Čestitao sam, pre svega, roditeljima koji su ispunili obavezu u vaspitanju svoje dece time što su ih upisali na Dopunsku nastavu srpskog jezika i ukazali na jezik kao svetinju u očuvanju njihovog identiteta – rekao je za “Vesti” Branko Radovanović, generalni konzul.

Bojana Rakonjac, Lena Brkić i Branko Radovanović

Nastavnica Sonja Zrnić ocenjuje da je bilo izuzetno svečano i prijatno da dodeli uverenja malim maturantima u Generalnom konzulatu.

– Naročito jer se to desilo na Vidovdan, koji je simbol opstanka. Mi ovde, u rasejanju, najbolje znamo koliko izazova moramo savladati kako bi opstao naš maternji jezik, kako sačuvati našu tradiciju i običaje. Inače, koristim priliku da i u “Vestima” zahvalim roditeljima na vrlo uspešnoj saradnji jer isključivo od njihovog stava zavisi koliko se srpski jezik govori u kući i da li će deca pohađati našu nastavu. Naši, sada već bivši đaci, imaju obavezu da i dalje neguju maternji jezik, da ga čuvaju i razvijaju, i da jednoga dana i svoju decu prve reci nauče na srpskom jeziku.

Među malim maturantima koji su dobili svedočanstvo je i Lena Brkić iz Maintala.

– Bila sam kod nastavnice Bojane Rakonjac, gde sam završila osmi razred. Dobila sam svedočanstvo i veoma sam srećna i ponosna, iako sam imala želju da u Srbiji završim osmi razred. Bez obzira na moju želju drago mi je da imam srpsko svedočanstvo. Dopunsku nastavu sam pohađala dve godine, a prethodne razrede osnovne škole sam završila u Somboru. Ovde je bilo dosta lakše i zabavnije. Žao mi je što odlazim iz ove škole, mogla sam da ostanem još bar jednu godinu – kaže Lena.

Veče ponosa: Roditelji na svečanosti u Konzulatu

Osmaci za primer

Nastavnica Bojana Rakonjac kaže da je završena jedna vrlo uspešna školska godina, ispunjena brojnim nastavnim i vannastavnim aktivnostima.

– Učenici su bili uključeni u brojne projekte i ostvarili značajne rezultate na međunarodnim takmičenjima. Veoma smo ponosni na svakog učenika 8. razreda pojedinačno. Neki od njih su prvi ciklus obrazovanja završili u Srbiji, tako da im je Dopunska nastava pružila priliku da zaokruže osnovno obrazovanje. Zahvaljujemo Branku Radovanoviću i svima u Generalnom konzulatu Srbije u Frankfurtu što su nam još jednom pokazali da je Konzulat zaista svima nama zajednička kuća. Prijem i svečanost povodom dodele Uverenja su vrlo lepo organizovani, a učenici mlađih razreda su se svojski potrudili da za osmake i njihove roditelje pripreme prigodan program. Nadamo se da će Vidovdanska svečanost povodom dodele Uverenja postati tradicija.

Hvale učenike: Nastavnice Tatjana Milanović, Bojana Rakonjac i Sonja Zrnić

Njena koleginica Tatjana Milanović dodaje da se na njihovu i sreću đaka nastava ove školske godina od početka do kraja odvijala u učionicama, u neposrednoj nastavi.

– Ove školske godine je u pokrajini Hesen “maturiralo”, tj. osmi razred završilo dvadesetoro učenika. Na veliku radost nas nastavnica, to su bili aktivni đaci koji su puno truda uložili u učenje maternjeg jezika i očuvanje naše kulture i tradicije. To je krunisano ovom divnom vidovdanskom priredbom koju su nastavnice i koordinatorka za nastavu organizovali zajedno sa Generalnim konzulatom Srbije i zahvaljujući velikom angažovanju generalnog konzula Radovanovića i ostalih službenika.

Drugarstvo za sva vremena

Sara Čakarević je iz Doboja, Republika Srpska, a osmi razred srpske škole je završila u Rodgauu.

– Bila sam samo godinu dana u srpskoj školi i baš mi se dopalo. Sonja Zrnić nam je bila dobra nastavnica i šteta što ne mogu još da prisustvujem njenim časovima. Naučila sam puno interesantnih stvari i upoznala nove drugarice i drugove sa kojima sam nastavila da se družim i posle škole. Jedan od njih je moj drug Viktor Milošević koji je takođe završio osmi razred – kaže Sara koja je na svečanost došla sa mamom Mladenkom.

Viktor Milošević, Sara i Mladenka Čakarević

Istorija i padeži

Anđelija Živojinović je iz Frankfurta i kaže da joj se nastava na srpskom jeziku baš dopala:

– U Srpskoj dopunskoj školi sam bila od šestog razreda kod nastavnice Bojane. Puno sam za ove tri godine mogla da naučim, a najviše padeže koji nisu baš laki. Posebno sam bila zainteresovana za našu istoriju, a čak sam prošle godine imala ulogu carice Milice u filmu “Znamenite žene Srbije” koji smo snimali kao projekat u toku nastave. To je jedan od razloga što sam zavolela našu istoriju – kaže nam Anđelija.

Anđelija Živojinović