Lična arhiva
Još ne govori: Ognjen Krupniković

Zahvaljujući ljudima dobrog srca širom Srbije, kolegijalne solidarnosti i plemenitih čitaoca “Vesti” sedmogodišnji Ognjen Krupniković oboleo od cerebralne paralize iz beogradskog naselja Kaluđerica, moći će bezbrižno na još jedan tretman matičnim ćelijama u Kijevu. To smo saznali, kada smo u beogradskom Dopisništvu “Vesti” uručili donacije plemenitog bračnog para Biljane i Stevana Grčića iz Sankt Vendela od 50 evra i 50 franaka Milenka Šipke iz Oberordorfa.

– Lepe vesti su da je novac za naredni tretman matičnim ćelijama u Ukrajini obezbeđen, što nas veoma raduje i na čemu se svima od srca zahvaljujemo. Veliko i od srca hvala i ovim divnim ljudima iz Nemačke i Švajcarske koji su mislili na našeg sina i poželeli da mu pomognu. Nama mnogo znači i samo saznanje da su ovako humani ljudi uz nas i da imaju razumevanja za situaciju u kojoj se naša porodica našla. Sami ne bismo mogli da obezbedimo lečenje Ognjenu u inostranstvu, to je činjenica. Naša četvoročlana porodica živi samo od moje plate i to nije dovoljno za sve što je potrebno, a posebno za Ognjenovo lečenje – rekao je Milan Krupniković, rodom iz Prizrena, dodavši:

– Ostaje nam da se polako pripremamo za put krajem septembra. Ognjen svakodnevno ima vežbe sa logopedom. Iako ima sedam godina, on je kao beba, tek uči da govori. Napredak je spor, ali nazad nema, moramo da idemo napred. Još jedna pozitivna stvar je što mu je magnetna rezonanca dobra. Sem jednog dela oštećenja, mozak je očuvan, pa zato verujemo u boljitak. Iskreno se nadamo da će nakon druge terapije doći i do većeg boljitka, da konačno možemo da uspostavimo smisleniju komunikaciju sa njim. To je najveći problem, jer on ne može da iskaže šta mu je, šta želi, samim tim ni mi njemu ne možemo da objasnimo pojedine stvari.

Velika borba za Ognjena i njegovo bolje sutra, podsećanja radi, traje od njegovog rođenja. Mama Jelena je imala zdravu trudnoću, ali je zbog tvrdoglavosti doktora, koji je odbio da odradi zakazani carski rez, beba ostala bez kiseonika. To je za porodicu Krupniković bio prvi veliki stres, jer je Ognjen imao krvarenje na mozgu, što je ostavilo trajne posledice i zbog kojih ni sedam godina kasnije nemaju miran san. Na početku ništa nije ukazivalo na borbu koja im je tek predstojala. Prvi znak da nešto ne valja bio je kad su Krupnikovići primetili da Ognjen ne podiže glavicu, a prethodno nije ni bilo reči lekara o nekim drastičnim posledicama. Krenuli su na ispitivanja, posle kojih su saznali gorku istinu, a to je da za njegovo stanje pravog leka nema. Kasnije je imao operaciju očiju zbog strabizma i sada nosi naočare.

– Na prvi pogled naš sin ne izgleda kao bolesno dete. Uvek je nasmejan. Ali, sam ne može da hoda, da se hrani, govori… Tek uz nečiju pomoć uspe da napravi korak, ali to nije dovoljno da naš Ognjen bude koliko-toliko samostalan – ispričala nam je majka Jelena.

Spreman za put: Ognjen Krupniković

Malo mogućnosti

Kao i svaki roditelji, Jelena i Milan su krenuli u potragu za lekom, odlučni da učine sve što je u njihovoj moći da sinu omoguće srećno detinjstvo i pokušaju da ga podignu na noge.

– Slala sam dokumentaciju raznim klinikama da vidim šta može da se uradi za nekog ko ima hipotoniju. Nažalost, tu nema operacije, niti bilo šta konkretnije može da se uradi. Jedina opcija bili su tretmani matičnim ćelijama. U Kijevu su prihvatili da odrade tretmane. Smatraju da može da mu bude bolje. Reč je o MCL klinici u Kijevu. Uspeli smo da obavimo prvu terapiju i sada pratimo pomake, a nadamo se da će druga biti još uspešnija, jer jedan tretman, s troškovima prevoza i smeštaja u Ukrajini košta blizu 13.000 evra, što nije malo – pojasnila je mama Jelena.

Veruju u boljitak

– Mnogo novca je potrebno za Ognjenovo lečenje. Zato stoji odluka da posle trećeg tretmana vidimo koliko je napredovao. Ukoliko nema većih pomaka, nećemo nastavljati. Ne lažemo se, realni smo, nećemo da trošimo novac na to – iskreno će mama Jelena:

– Ono što je dobro je to što se Ognjenu nijednog trenutka stanje nije pogoršalo. Ide samo nabolje. Znamo da su to promili, ali za nas su veliki kao planina. Svesni smo i da je i drugoj deci potrebna pomoć, posebno onoj koja su životno ugrožena. Srećom, Ognjen nije, ali je novac neophodan da bi mu bilo bolje, da bi živeo kvalitetnije i nastavio da se smeje.

Kako izvršiti uplatu?

Za sve one koji su spremni da pomognu Ognjenu, mogu to da učine uplatom na račun fondacije Budi human.

Moguće je i slanje SMS poruke: 927 na 3030 iz Srbije, odnosno iz Švajcarske upisivanjem human927 i slanjem SMS na 455.

Uplata na dinarski račun: 160-6000000823057-13

Uplata na devizni račun: 160600000082305034

IBAN: RS35160600000082305034

SWIFT/BIC: DBDBRSBG