Z. Vicelarević
Pripovedač sa gitarom: Danko Rabrenović pred publikom

Frankfurtska publika je proteklog vikenda videla nastup Danka Rabrenovića u organizaciji udruženja Kontrapunkt Frankfurt. Da li je njegov nastup pod nazivom “Solo und Allein”, bio mešavina stend-ap komedije sa muzikom, pripovedanja uz gitaru ili pričanje priče, o tome može da se diskutuje.

Ono što je najbitnije, publika je u prepunoj sali odlično prihvatila Danka i dobro se nasmejala. Teme su ono što ovaj nastup čine, a to su jezik, kulturni šokovi, život, život u tuđini, domovina, ljubav, politika i dosta ex Yu nostalgije. Publika šarolika kao i teme, poreklom iz Srbije, Hrvatske, BiH, Makedonije. Bilo je i Poljaka i drugih nacija, a i priličan broj Nemaca koji su šou Rabrenovića na nemačkom jeziku dobro razumeli.

Posle predstave zatekli smo grupu u kojoj je bilo šest devojaka. Jasmini Ključo, Lili Budimir, Lidiji Krtanjek, Sabini Tumbacki, Magdaleni Štader i Snežani Lelić je osmeh još bio na licu. Neke od njih rado su govorile za “Vesti”.

Jasmina, Lili, Lidija, Sabina, Magdalena i Snežana

– Ceo program je bio fantastičan. Dopalo mi se jer se setio svega što se dešavalo u bivšoj Jugoslaviji i što se dešava u Nemačkoj nama koji smo sada ovde. Pogodio je odlično taj naš balkanski identitet – kaže nam Lidija Krtanjek.

Njena prijateljica Sabine Tumbacki, Nemica, dodaje da je sve mogla odlično da prati i sada daleko bolje razume sve koji su došli sa juga Evrope u Nemačku. Shvatila je da imamo više načina da objasnimo kada nam se nešto sviđa i to na najvišem nivou što u nemačkom jeziku nema.

– Gledale smo ga još pre osam godina kada je gostovao u Frankfurtu, i tada je bio dobar, pa smo zato opet došle i sada je još bolji – ističe Jasmina Ključo.

Nešto dalje grupa Makedonaca iz Frankfurta, imaju samo reči hvale, a Kristina Argirovska nam kaže:

– Prekrasno, baš mi se dopalo, mnogo dobro priča, a i lepo peva – počela je Kristina, pa malo prešla na makedonski jazik.

– Najviše mi se dopao politički deo, ono kada je pričao o Jugoslaviji i o celom svetu. Treći put smo na njegovom nastupu i sad je bio najbolji. Možda odemo i u Štutgart da ga opet gledamo, toliko je interesantan.

Emilija, Goran, Maks, Danko i Kristina

Organizator udruženja Kontrapunkt Frankfurt obećava da će u ovoj godini još biti ovako dobrih kulturnih događaja u gradu na Majni.

Smeh nije dovoljan

– Da li je to radio i radijska emisija koju radim, da li je to koncert sa mojim bendom Trovači, da li je to čitanje iz neke knjige na književnoj večeri, da li je stend ap sa muzikom, ja samo koristim razne medije da ispričam priču. Redovno sam u Frankfurtu i utisak je dobar kao i uvek. Video sam dosta nasmejanih lica. Ukusi su različiti i za svakog je bilo ponešto. U ovom vremenu u kome živimo nije dovoljno doći na binu i ispričati neki geg. Moja ideja je da treba i edukovati, imati neki stav i viziju i ja to otvoreno kažem. Ne doživljavam sebe samo kao komičara, to meni nije dovoljno. Lepo je kad se ljudi smeju, ali mora tu nešto da ostane u malom mozgu što će ljude da pomeri u ovom ili onom smeru i da ih podstakne ka nekom razmišljanju. Mislim da su svi bili zadovoljni, meni je bilo lepo. Osećam se ovde nekako domaće – rekao je za “Vesti” Danko Rabrenović.

Akteri programa: Miroslav Nišić, Danko Rabrenović, Dajana Tasevska i Dušan Šubarević

Pesma na tri jezika

Gosti u predstavi “Solo und Allein” bili su Dajana Tasevska, predivan glas, koja je jednu balkansku pesmu otpevala na grčkom i turskom jeziku, a refren je Danko otpevao na srpsko-hrvatskom. Miroslav Nišić, virtuoz na harmonici za koga tajne ne postoje na ovom instrumentu i Dušan Šubarević, bubnjar koji je svirao zajedno, a Rabrenovićem u prvom bendu još iz školskih dana.