A. Čukić - Vesti
Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić

Priština je na nož dočekala odluku organizacije Evropa nostra da manastir Visoki Dečani uvrsti na listu sedam najugroženijih objekata kulturnog nasleđa Evrope za 2021. godinu. Pošto je spisak prihvatila i Evropska komisija, sav bes se usmerio na igumana Savu Janjića, kog je vrhuška kosovskih Albanaca gotovo 22 godine posle NATO agresije na SRJ optužila za ratni zločin.

Ova cinična optužba upućena je preko takozvanog Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine koja je zatražila istragu protiv oca Save kako bi se rasvetlila njegova uloga “pre i tokom rata na Kosovu, zbog civila zatočenih u manastiru Dečani”.

Iako je za vreme rata 1999. godine bratstvo manastira pružilo utočište svakom nevoljniku ne mareći za njegovu nacionalnost, ovaj Savet tvrdi da ima svedoka koji kažu da su u Visokim Dečanima bile raspoređene “srpske paravojne formacije i redovne snage i držani taoci. Odnosno, da je manastir “pretvoren u vojnu bazu u kojoj se delilo oružje mobilisanim Srbima”.

Politička vrhuška kosovskih Albanaca svakako je vrlo uznemirena upozorenjima koje iguman Visokih Dečana često upućuje zbog ugroženosti SPC na Kosovu i Metohiji, te da otac Sava “pretvara manastir u ambasadu Srbije i u propagandni centar”.

Hteli bi priznanje SPC

Reagovali su i prištinska predsednica i premijer Vjosa Osmani i Aljbin Kurti. Oni su uputili pismo organizaciji Evropa nostra, tvrdeći da manastir ne ispunjava kriterijume za listu “Sedam najugroženijih lokacija evropskog kulturnog nasleđa” i sa zahtevom da Srpska pravoslavna crkva prizna Kosovo kao nezavisnu državu.

Iguman Sava na ovaj besmisleni zahtev odgovorio je podsećanjem da Kosovo kao državu ne priznaju ni Vatikan, UN, EU, Oebs, NATO, Unesko, kao ni većina država sveta, ocenjujući da je to za Prištinu mnogo veći problem od Srpske pravoslavne crkve.

– Kosovski lideri kažu da SPC ne priznaje kosovsku državu. Mi nismo država ili politički entitet koji to može da učini. Kao SPC, ovde poštujemo zakone i sudove, a obaveze Kosova prema nama potiču iz njegovih Ustava i zakona – poručio je otac Sava.

Stub Srbije na KiM

On je ocenio da su reakcije Prištine pokazale da su Visoki Dečani i te kako ugroženi.

– Prištinski mediji i zvaničnici su se potrudili da pred svetom pokažu nivo tolerancije po ustaljenom običaju – istakao je otac Sava.

Reagovao je i Beograd, pa je premijerka Ana Brnabić ocenila da je iguman Sava Janjić postao meta napada samo zato što čuva manastir.

– Ti napadi su pokazatelj koliko je ugrožena srpska kulturna baština, ali i sama SPC na Kosovu i Metohiji. Nadam se da će se međunarodna zajednica ovim pozabaviti na još ozbiljniji način. Mislim da je iguman Sava Janjić meta samo zato što čuva Visoke Dečane, a na Kosovu ne žele da taj manastir postoji. To je svetska kulturna baština, a SPC je stub onoga što Srbije i života Srba na Kosovu – istakla je premijerka.

Lokalni ekstremisti

Vjosu Osmani i Aljbina Kurtija naročito je pogodilo što je u obrazloženju Evropa nostre navedeno da manastir ugrožavaju “lokalni ekstremisti”.

– Namerno je upotrebljen preteran izraz, kao i tvrdnja da je Islamska država spremala napad na manastir 2016. godine. Ako prođe, ovo će biti vrlo opasan presedan – rekao je Kurti.

Na meti Islamske države

Pokušaji Aljbina Kurtija i Vjose Osmani da Kosovo predstave kao oazu tolerancije gotovo svakodnevno su demantovani skrnavljenjem objekata SPC i pravoslavnih grobalja širom Kosova i Metohije, poručio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

On je podsetio da su Visoki Dečani najčešće napadani objekat kulturne baštine na KiM koji je do sada pretrpeo dva minobacačka napada, a upućene su i pretnje grafitima UČK i Islamske države.

Stalne pljačke

Iguman Sava Janjić istakao je da se prištinske vlasti često ponašaju kao da žive u paralelnoj realnosti.

– Oni govore da postoji međuverska i međuetnička harmonija, a diskriminacija Srba i posebno SPC nikada nije bila intenzivnija. Samo u poslednja dva meseca bilo je toliko napada na naše crkve, pljački, a stalno se suočavamo sa negiranjem identiteta naše Crkve kojoj ni ime ne mogu da izgovore – naveo je otac Sava.

Plan za otimačinu svetinja

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM Milovan Drecun smatra da se iza napada Albanaca na igumana Savu Janjića krije njihova želja za prisvajanjem srpske baštine.

– To je hajka na čoveka koji im nije uradio ništa loše, već je uvek pružao ruku Albancima – kazao je Drecun.

On je zapitao zbog čega bi u manastiru neko delio oružje lokalnim Srbima.

– Ti lokalni Srbi su bili pripadnici policije ili vojske, aktivni ili u rezervnom sastavu. Možda se s druge strane oružje delilo po džamijama – kazao je Drecun.

On je istakao da je otac Sava svih ovih godina pružao ruku Albancima, da nije iznosio ekstremne stavove, držao se onoga što jeste, i štitio Dečane. Drecun je rekao da se igumanu Savi sada prigovara notorna neistina, te da ga čudi što se ne oglašavaju Albanci koji su u Dečanima pronašli utočište.

Prema Drecunovim rečima, neophodno je zaštititi crkve na prostoru KiM da Albanci ne bi uništavali srpsku baštinu ili je nasilno prisvojili kao svoju.

– Kfor mora da nastavi sa zaštitom manastira, da se ne desi neko zlo i da se ekstremnim Albancima ne dozvoli da nasilno upadnu i razore Visoke Dečane. Bilo je Albanaca koji su i po drugim mestima skrnavili crkve, pa su sami počeli da ih obnavljaju, da se mole i kaju. Opasnije je to što su pokušali da versku baštinu Srbije proglase za albansku, oni godinama govore o tome – dodao je Drecun.

Naš sagovornik napominje da je genocid koji se pripisuje Srbiji politički osmišljen, da bi se odbranila pozicija Albanaca.

– Počeli su da govore i o muzeju genocida koji će napraviti. Odjednom se oglašavaju i diplomate, što nije slučajno. Kada počne suđenje Hašimu Tačiju i svima njima sve će isplivati na površinu. Videće se razmere genocidnog plana terorističke OVK, do čega srećom nije došlo – objasnio je Drecun.