R. Patković
Dobili ovacije: Nastup najmlađih folkloraša

Članovi Kulturno-umetničkog društva Radost iz Leverkuzena nedavno su prvi put proslavili rođendan iako im je samo četiri dana pre planiranog slavlja grad otkazao termin u sali. Uspeli su da se organizuju, nađu novu salu i ipak prirede zabavu.

A sve je u vezi sa ovim društvom počelo pre nekoliko godina kada je srpska mladost iz Leverkuzena odlučila da svoje slobodno vreme provodi kako to njima najbolje odgovara. Okupili su se u nameri da osnuju kulturno-umetničko društvo. Na susretu i razgovoru bilo je više od 50 mladih koji se dobro poznaju jer su ranije igrali u drugim ansamblima. Velikom većinom dogovoreno je osnivanje novog društva, a ideja je brzo realizovana. Svi su bili radosni i većinski odlučili da se njihova folklorna družina nazove Radost. Usledio je aplauz roditelja i u osnivačkim prostorijama zaigrano je kolo koje je svima razgalilo duše. Snežana Džida, vrsni poznavalac folklorne umetnosti, dobila je poverenje da bude koreograf i umetnički rukovodilac Radosti. Svi su zasukali rukave i postali veoma zapaženi u nemačkoj pokrajini Severna Rajna i Vestfalija. Usledili su pozivi za nastupe i Radost je opravdala poverenje, a dokaz svemu su bili burni aplauzi gde god su se pojavili.

Vesele: Aleksandra Dragićević i Sandra Popović

Nedavno su odlučili i da prvi put proslave rođendan. Čim je Snežana objavila kada će biti proslava, pripreme su počele i ubrzo je bilo sve spremno za veliki događaj na koji su odmah pozvali brojne goste i prijatelje.

– Slavlje je bilo planirano za subotu, a nama je grad Leverkuzen otkazao korišćenje dvorane u utorak, bez posebnog obrazloženja. Mladi su u prvi mah bili vidno razočarani, ali su onda ubrzo počeli da se raspituju u širem okruženju za novu salu i smeštaj brojnih prijatelja i gostiju koji su najavili svoj dolazak. Uključili su se i roditelji i pronašli rešenje. U petak, dan pred slavlje, u drugom delu grada obezbedili su malu salu u kojoj je proslavljen rođendan i priređeno lepo druženje za decu, roditelje i najbliže prijatelje – prepričava Džida šta se sve dešavalo.

Mladi su bili presrećni što nije propalo zakazano druženje. Mala sala bila je puna kao šibica, stariji folkloraši su bili presrećni što imaju priliku da pokažu i prvu koreografiju, “Igre iz Crne Trave i Leskovca”.

– Naši najmlađi i najslađi igrači gostima su pokazali svu lepotu igara iz Šumadije. Pozdravljeni su sa burnim aplauzima koji su se pretvorili u prave ovacije – kaže Džida.

Posle nastupa mladih folkloraša za dobro raspoloženje pobrinuli su se vrsni muzičari popularnog Balkan benda iz Leverkuzena i Tanja Radovanović, članica Radosti, nekada članica grupe Medeni mesec.

Snežana Đida i Zvezdan Đurić sa najmlađim članovima

Biće novo druženje

Na rođendanskom slavlju bilo je više od 150 prisutnih. Bilo bi i dva puta više ali, kako rekoše domaćini, grešku je napravio grad Leverkuzen. Najavili su da će naknadno biti pozvana društva kojima je dva dana pre slavlja otkazan poziv.

– Obnovićemo druženje barem delimično – navodi Snežana Džida.

Za domaće specijalitete bili su zaduženi pravi majstori Igor Vidaković i Milivoje Popović. Vredne majke su trpezu obogatile raznim salatama i domaćim tortama i kolačima, a pritom su znale i da budu među najveselijim u sali.

Snežana zahvaljuje svim članovima i ističe da je najlepše kada u jednom društvu vladaju zdrava klima i sloga.

– Upravo je to slučaj kod nas u Leverkuzenu.

Da krenu i putovanja

Teodora Ćuk iz Leverkuzena ima 10 godina i folklor igra od svoje četvrte godine, a njenim stopama je krenula i dve godine mlađa sestra Helena.

– Najlepše mi je što se već godinu dana kao folklorna grupa družimo i zajedno pesme pevamo. Želja nam je svima da ovakve proslave i susreti budu češći, ali i da zajedno idemo na neka dalja putovanja – kaže Teodora.

Slavlju prisustvovali članovi i njihovi roditelji
Aleksandar, Helena i Teodora Ćuk

Neopisivo lepo

Helena Stamenković (14) je iz Kelna i sa oduševljenjem je postala deo ansambla Radost.

– Za mene je proslava rođendana bila prelepa i stvarno divan doživljaj, pogotovo što tako nešto nismo mogli da imamo dugo zbog korone. Šteta što nisu mogli da dođu i drugi klubovi kako smo planirali, ali super je što smo ipak dobili jednu lepu salu. Sa svima sam se lepo družila. Bilo je zaista neopisivo lepo! Volela bih da ponovimo taj događaj. Meni je najlepše bilo kad smo igrali kolo, pevali i igrali u krugu – navodi Helena koja igra od svoje treće godine.

Folklor je, kaže, deo nje i njenog života, najsrećnija je kad može da nosi vutu (tkana suknja) iz Leskovca, poklon njene babe.

Angelina Perić (12 godina) se folklorom bavi dve godine, a pošto živi u Leverkuzenu, uvek je prva na probi.

– Meni je isto bilo prelepo i svi smo baš uživali.

Angelinine reči potvrđuje i Lara Dajčić koja je od aprila u društvu i iz Remšajda, gde živi, uvek sa osmehom dolazi na probe.

Helena Stamenković, Lara Dajčić i Nikolina Cvetković
Angelina Perić

Mladi orni, roditelji daju podršku

– Dva ansambla Radosti trenutno imaju 53 folkloraša. Ponosna sam što deca rado dolaze na probe i igraju sa puno motivacije. Želim i da istaknem veliku podršku od strane roditelja. Brinu se o svemu što je potrebno ovim mladim virtuozima. Nije lako stići svakog petka na probu tačno na vreme u 18 sati, a mnogi dolaze iz Niderkasela, Dormagena, Kelna i Remšajda – navodi Snežana i posebnu zahvalnost upućuje roditeljima Aleksandru Ćuku i Nataliji Vidaković.

Inače, mlade u Leverkuzenu povremeno obučava i priprema poznati koreograf Zvezdan Đurić iz Kraljeva.