EPA-EFE/YVES HERMAN
Radovan Karadžić

Prebacivanje Radovana Karadžića u britanski zatvor, u kojem robijaju islamisti, moglo bi da ugrozi život bivšeg predsednika Republike Srpske, upozorava nemačka štampa.

“Frankfurter algemajne cajtung” prenosi izjavu Karadžićevog pravnog zastupnika Patrika Robinsona da njegovom klijentu preti linč u režiji muslimanskih zatvorenika. FAZ podseća da je u procesu koji je trajao čitavu deceniju Karadžić osuđen na doživotni zatvor, navodeći da je proglašen odgovornim za opsadu Sarajeva i zločin u Srebrenici.

Nemački list piše da je Karadžić ulagao napore još pre objavljivanja pravosnažne presude da ni u kom slučaju ne ide u britanski zatvor, jer je tamo posebno visok procenat muslimanskih zatvorenika, pa bi moglo doći do osvetničkih akcija protiv njega, a kaže se i da slučaj drugog srpskog zatvorenika pokazuje da upozorenja nisu tako apsurdna kao što u prvi mah zvuče. Karadžić, kako piše FAZ, može da se pozove na slučaj generala Radislava Krstića, najbližeg saradnika Ratka Mladića, koji je 2004. pravosnažno osuđen na 35 godina zatvora za saučesništvo u genocidu i za zločine protiv čovečnosti.

Krstić je, podseća se u tekstu, prebačen na izdržavanje kazne u engleski grad Vejkfild u zapadnom Jorkširu, gde su u maju 2010. tri islamistička zatvorenika upala u njegovu ćeliju i isekla ga žiletom, usled čega je general zadobio teške povrede i za dlaku izbegao smrt.

U sudskom postupku protiv počinioca, koji su u zatvoru već bili doživotno zbog ubistva kada su pokušali da ubiju Krstića, oni su naveli da im je motiv bio njegova uloga u Srebrenici. Krstić je dobio obeštećenje od zatvora i prvo je prebačen u drugi, pa u treći britanski zatvor, a kada očigledno ni tamo nisu mogli da mu garantuju bezbednost, prebačen je u zatvor u Poljskoj.

Podsetimo, na veliki rizik po Radovana Karadžića u slučaju da bude prebačen u britanski zatvor upozorila je i njegova ćerka.

– Ta vest za nas je apsolutna potvrda pripreme za ubistvo Radovana Karadžića sa predumišljajem. Poražavajuće je i za ljudska prava, i za pravo uopšte, kolika je želja jednog čoveka da se Radovan Karadžić dovede u stanje konstantne i višestruke životne opasnosti – poručila je Sonja Karadžić Jovičević.

Odbačeni prigovori

“Frankfurter algemajne cajtung” navodi da advokat Piter Robinson iz onoga što se dogodilo Radislavu Krstiću izvodi zaključak da će se generalovo iskustvo verovatno ponoviti u slučaju bivšeg predsednika RS, jer u Britaniji sada ima još više muslimana u zatvorima, zbog čega je odluka da se Karadžić pošalje u Veliku Britaniju jednaka smrtnoj kazni. Nemački list prenosi Robinsonovu tvrdnju da bi Finska u tom smislu bila najbezbednija zemlja za njegovog klijenta, pošto u tamošnjim zatvorima ima najmanje muslimana. Međutim, prigovori Karadžića i njegovog advokata odmah su odbačeni.