Z. Vicelarević
Uživanje kraj tvrđave: Karavandžije u Golubačkom gradu

Posle posete Velikom Gradištu, Karavan kulture – korenima u pohode Udruženja pisaca Sedmice iz Frankfurta nastavio je putovanje kroz Istočnu Srbiju. Tvrđava Golubački grad bila je prva sledeća destinacija dunavskom rutom gde je karavandžije dočekala Iskra Maksimović, direktorka Tvrđave Golubački grad. Po obilasku “zelene zone”, turistički vodič Nikola je ispričao zanimljive detalje o bogatoj istoriji tvrđave na Dunavu. Učesnici karavana su od direktorke Maksimović, uz kafu i kolače saznali podatke o nedavnoj rekonstrukciji ovog turističkog objekta. Marjanovićeva je istovremeno pokazala veliko interesovanje za rad Udruženja pisaca Sedmica.

Sledeće mesto koje su posetili članovi Karavana kulture bilo je mesto hodočašća, manastir Tumane. O nastanku manastira, razaranjima tokom vekova i ponovnom izdizanju govorio je monah Zosim. Posle zajedničke molitve, posećena je isposnica Svetog Zosima.

U Lepenskom viru, gde se nalaze ostaci najstarijeg sedelačkog naselja u Evropi, učesnike karavana Vladimir Nojković, upravnik ovog arheološkog nalazišta, upoznao je sa civilizacijom koja datira iz vremena do 8.000 godina pre nove ere. U Donjem Milanovcu su učesnici karavana posetili Crkvu Svetog Nikole, svetinju koja je u svom postojanju treći put izgrađena prateći seljenje ovog grada čiji je raniji naziv bio Poreč.

Pogled na kazan: U Đerdapskoj klisuri

Na putu prema Kladovu, u Đerdapskoj klisuri napravljena je kratka pauza za fotografisanje i uživanje u jedinstvenom pogledu na Kazan gde se nalazi najširi deo Dunava na njegovom toku ka Crnom moru. Na Dunavskom keju u Kladovu posetili su spomen-obeležje stradalim Jevrejima iz Kladovskog transporta. U Drugom svetskom ratu su nacisti transportovali Jevreje iz Kladova u Šabac gde su pogubljeni.

Iz Kladova su pisci iz Frankfurta nastavili put ka Negotinskoj Krajini.