M. Karović
Etno-grupa Gledanice

Karavan kulture u organizaciji Saveza Srba Francuske, Singi arta – Mondo kulta i Udruženja Koreni, predstavio je u Beogradu kulturno-umetničkog programa koji će posle srpske prestonice naše nasleđe će predstaviti pre svega našoj dijaspori širom gradova Evrope. Tako će u Danima Srbije i srpske kulture, narednih dana moći da uživaju naši brojni zemljaci u Novom Sadu, Lendavi, Beču, Cirihu, Bernu, Lozani, Ženevi, Parizu, Nici, Monaku i Trstu.

Bogat program od 11. do 28. juna na Vidovdan, predstaviće već dobro poznata etno-grupa Gledanice, pod upravom proslavljenog instrumentaliste na harmonici i profesora Ratislava Blagojevića, etno-džez kvartet Balkan omnibus profesora Petra Gojkovića, etno revija Koreni – Marija hand made. Francuske i srpske šansone predstaviće Loran Prokopić, a svoje umeće pokazaće i pijanista Vuk Božinović. Dečju predstavu “Rajski vrt” izvešće glumci Jasmina Stojiljković i Strahinja Bičanin, koji će predstaviti i obeležiti 22 godine postojanja dečjeg lista “Čuperak” iz Gračanice. Svoje rukotvorine, izložiće i Udruženje Naše ruke, dok će Boban Stojanović iz Akademije znanja, održati nekoliko predavanja. Izdavačke kuće Prometej, Fineks i Prosveta održaće promociju knjiga, a biće i degustacije vina Vinarije “Dragić”, tu su promocije banja i gradova.

Majstor za etno-džez: Petar Gojković

– Mi smo već na neki način pobednici, jer ćemo ovom manifestacijom, posle korone biti prvi koji će otvoriti granice zemalja koje je trebalo da budu za nas zatvorene do ko zna kad. Spremni smo da krenemo na put koji će zaista biti veliki, jer prolazimo kroz 12 gradova Evrope. Praktično ćemo doći do Pariza tako što ćemo uz pomoć naših prijatelja, naših ljudi, udruženja i asocijacija, proći kroz sve gradove. Sviraćemo na trgovima, posetićemo mesta gde su naši najveći srpski naučnici živeli i ostavili trag. Ako su oni ostavili trag, uveren sam da ćemo to učiniti i mi – istakao je Petar Gojković, povodom predstavljanja Karavana kulture.

On ističe i pomoć matice jer su suorganizatori Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju sa dijasporom i Ministarstvo kulture.

Loran Prokopić

Spona među ljudima

– Pre dve godine imali smo Sabor književnika, izdavača i turističkih motiva i niko nije mogao da nam kaže šta ćemo mi tu sve doživeti, ali smo doživeli da je praktično više od 800 ljudi došlo na taj događaj i da smo tada neverovatan broj povezali sa Francuzima. Zato je najvažniji zadatak nas u Udruženju Koreni da budemo važna spona među svim našim ljudima u svetu, gde god da se nalaze – navodi prof. Petar Gojković.