Z. Mirković
DOPRINOS SRPSKOJ KULTURI: Priznanje za Nebojšu Rodića

Sada već postaje tradicionalno – po treći put Integraciono i kulturno udruženje Fokus iz Beča bilo je domaćin Karavanu kulture, manifestaciji koja širom Evrope pronosi duh srpske kulture i tradicije, kroz spoj različitih umetničkih izraza.

Učesnici karavana koji su obišli nekoliko država i gradova u Evropi predstavili su srpsku kulturnu baštinu kroz pesmu, igru, pisanu reč, umetnost, ali i modnu reviju, te kroz izložbu slika i različitih srpskih brendova pića i vina.

U prostorijama kluba Jedinstvo članovi udruženja pokazali su se kao pravi domaćini, a vredne ruke članica udruženja Fokus pripremile su kolače i druge poslastice, dok su gosti dočekani, kako i priliči, po starom srpskom običaju uz pogaču, so i rakiju.

SO I POGAČA U BEČU: Gostoprimstvo bez premca

Srpsko veče

U bogatom kulturno-umetničkom programu učestvovali su Madam Piano, Kvartet profesora Petra Gojkovića, kao i pisci i pesnici Karavana, te članovi, pesnici iz udruženja Fokus.

Pravo “srpsko veče” uveličali su svojim prisustvom predstavnica Republike Srpske Dijana Guščić, predsednik ruskih pisaca u Austriji dr Viktor Klikov, članovi pozorišne grupe Oaza, predsednica udruženja “Vilhelmina Karadžić” Svetlana Matić i predsednica kluba Jedinstvo Cica Rajković.

Donedavna predsednica udruženja Fokus Vesna Jovanović Klinger rekla je da su, uz predstavljanje pesnika, privrednika i umetnika, učesnici Karavana kulture pravi ambasadori koji Srbiju prezentuju u najboljem svetlu.

“Ova manifestacija je najbolji dokaz da opstajemo samo složno i uz Božju pomoć, jedinstveno”, istakla je Jovanović Klinger.

Predsednik Fokusa prof. Dejan Radović, pozdravljajući goste, osvrnuo se na aktivnosti udruženja u narednom periodu, nastavljajući kontinuitet svih dosadašnjih manifestacija.

On je istakao da će Srpski dani kulture u Beču ove godine biti organizovani od 29. juna do 2. jula, uz veoma bogat program.

Prijatelji na okupu

Radović je, u ime udruženja Fokus, u znak zahvalnosti uručio rad umetnice i člana udruženja Nataše Pajković organizatoru i idejnom tvorcu Karavana kulture gospodinu prof. Petru Gojkoviću, sa željom da se misija promovisanja srpske kulturne baštine nastavi i izrazio zadovoljstvo što su učesnici Karavana i pravi ambasadori kulture.

On je posebno zahvalio pokrovitelju manifestacije, uspešnom srpskom privredniku i humanitarcu Zoranu Kalabiću na pomoći i podršci.

Zahvalnost je upućena i klubu Jedinstvo, koje je ustupilo prostorije i pružilo nesebičnu pomoć u organizaciji.

Uz pesmu i igru, program se završio na opšte zadovoljstvo svih u lepoj i prijatnoj atmosferi i sa puno ljubavi među svima koji su te večeri bili deo Karavana srpske kulture.

Ples je obavezan

Priznanje i za ambasadora Nebojšu Rodića

Ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić ugostio je delegaciju Integracionog i kulturnog udruženja Fokus iz Beča, a donedavna predsednica Vesna Jovanović Klinger uručila mu je priznanje koje je Upravni odbor udruženja još prošle godine dodelio ambasadoru kao znak podrške i uzajamnog doprinosa u širenju srpske kulturne baštine u dijaspori.

Budući zadaci

Novi predsednik udruženja Fokus prof. Dejan Radović je govorio o budućim zadacima i aktivnostima udruženja, sa predlogom da se uradi dugoročniji plan aktivnosti udruženja, uz još veću koordinaciju između udruženja, Ambasade i matice.

Radović je informisao ambasadora o preduzetim merama i planovima za manifestaciju Srpski dani kulture u Beču.

Eko-kampovi

U toplom i prijateljskom susretu razgovaralo se i o organizaciji eko-kampova i boravku dece iz dijaspore u matici, kako bi se stvorila što čvršća veza sa Srbijom.