Tanjug

Medicinski deo Kriznog štaba za suzbijanje epidemije smatra da alarmantne brojke novozaraženih i preminulih mogu da se spuste samo rigoroznim merama s ciljem maksimalnog ograničavanja kontakata, zbog čega se razmišlja i o uvođenju policijskog časa za Novu godinu.

Tu mogućnost prethodnih dana najavili su epidemiolozi Predrag Kon i Branislav Tiodorović pre sednice Kriznog štaba. Potvrđeno je da će na njoj biti doneta odluka o pooštrenom režimu na granici tokom predstojećih praznika. Doktor Tiodorović je rekao da će u Srbiju moći da uđu samo oni sa negativnim PCR testom, koji ne sme biti stariji od 48 sati. Oni koji ne budu imali taj papir moraće u karantin, i to na deset dana. Da se čeka samo na parafiranje te odluke potvrdio je i doktor Kon, a tu meru nagovestili su i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i premijerka Ana Brnabić.

Uz to, očekuje se i da postojeće mere, koje se odnose na skraćeno radno vreme ugostiteljskih objekata, tržnih centara i prodavnica osim onih koji prodaju prehrambenu robu, ostanu na snazi. Tako će, po svemu sudeći, i ubuduće svi ti lokali radnim danom biti otvoreni do 17 časova, dok vikendom neće raditi, pa će građanima subotom i nedeljom na raspolaganju biti samo prodavnice prehrambene robe, kiosci i benzinske pumpe. Budući da se epidemijska kriva ne zaravnjuje, a da se bolnice i dalje pune nesmanjenom žestinom, nisu isključene ni najrestriktivnije mere.

– Struka je očekivala da će doći do smirivanja situacije i da ćemo imati bolji trend. To se nije desilo. Možda postoji stagnacija i prognoza nije optimistička. Moraćemo da donesemo mere koje će možda biti efikasnije kako bismo ostvarili cilj i ušli u praznike bolji. Nije nam potreban lažni populizam

i ako se ovako nastavi Krizni štab će morati da razmišlja o uvođenju vanrednog stanja i policijskog časa. Ipak, sve zavisi od toga da li ćemo pokazati odgovornost – poručio je Tiodorović.

– Ako se ovako nastavi, Krizni štab će morati da razmišlja o uvođenju vanrednog stanja i policijskog časa! A sve zavisi od toga da li ćemo pokazati odgovornost – naglasio je Tiodorović.

Tu mogućnost ne odbacuje ni njegov kolega Kon. Naprotiv!

– Preko društvenih mreža objavljuju se pozivi za iznajmljivanje prostora za razne proslave, a takva privatna okupljanja teško je kontrolisati, pa je veliko pitanje da li je moguće kontrolisati te privatne proslave. Zato moramo da razmišljamo o ograničenju kretanja – poručio je Kon.

Međutim, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić tvrdi da će predstavnici prestonice u Kriznom štabu biti protiv te mere.

– Policijski čas kako za Novu godinu ili bilo kada, nije tema o kojoj se raspravljalo u Kriznom štabu. Uvođenje policijskog časa nikada niko nije predložio na sednicama Kriznog štaba od ukidanja vanrednog stanja. Da je takva mera bila predložena mogu unapred da kažem da bi predstavnici Beograda bi bili protiv. Beograd je, poštujući mišljenje Gradskog zavoda za javno zdravlje, već otkazao sve javne manifestacije koje je trebalo da se održe tokom novogodišnjih praznika. Treba sprovoditi postojeće mere dosledno i poštovati savete epidemiologa, odnosno nositi maske i držati socijalnu distancu. Moramo da čuvamo javno zdravlje, ali život ne može da stane – poručio je Vesić.

Ogroman pritisak na bolnice

U Institutu Banjica, koji je pretvoren u kovid-bolnicu, posle 12 dana rada u tom režimu tek u ponedeljak otpušteni prvi pacijenti.

– Trenutno je na lečenju 150 pacijenata, od čega 111 na terapiji kiseonikom i 27 u intenzivnoj nezi. Iako vidimo da broj zaraženih pada, to ne znači da pritisak na bolnice slabi. Nama su pacijenti teški, intenzivne nege su nam zauzete, a kiseonična mesta su puna. Sistem vapi za kiseoničnim mestima. Bolest je teška, zaraženih ima puno. To što brojevi padaju je dobro, ali se trenutno u sistemu ne oseća puno – rekao je prof. dr Zoran Baščarević, direktor Instituta Banjica.

Nema primirja sa virusom

Komentarišući poruke Dragana Markovića Palme, dr Predrag Kon je rekao da lider JS i poslanik te partije greši kada misli da je sa koronom moguće primirje.

– Poštujem svakog poslanika, ali sa takvim protivnikom kao što je virus mi ne možemo da pobedimo, njega možemo samo da potisnemo. Rešio je da ostane na planeti i ostaće, a naše je da koristimo mere, vakcine i eventualno lekove u budućnosti – uveren je član Kriznog štaba.