Pixabay.com

Jedna od najvećih špijunskih afera u Srbiji poslednjih godina bio je snimak, koji je po svemu sudeći napravila srpska Bezbednosno-informativna agencija i koji je nekako našao svoj put do javnosti novembra 2019. godine.

Na snimku se vidi navodni ruski obaveštajac, kasnije identifikovan kao Georgij Kleban, pripadnik vojne obaveštajne službe GRU sa jednom još uvek neidentifikovanom osobom, navodno pripadnikom srpske vojne bezbednosne službe. Objavljeni snimak je pretpostavlja se, napravljen barem godinu dana ranije.

Postavljena je tajna kamera u automobile srpskog bezbednjaka i snimak je urađen tokom noći u Zemunu. Na video snimku objavljenom i na Jutjubu, vidi se susret dvojice muškaraca na parkingu, odakle obojica odlaze do automobila jednog od njih. Navodni “ruski obaveštajac” daje plastičnu kesu “srpskom agentu”, koji tu kesu ostavlja u parkiranom automobilu. Dvojica muškaraca zatim odlaze u obližnji kafić, nakon čega se rastaju.

Kada muškarac, označen u opisu videa kao “srpski agent”, nakon sastanka ode do svog automobila i otvori plastičnu kesu koju je dobio, u njoj nalazi kovertu sa novcem. Pre objavljivanja snimka Kleban je iznenada otišao sa mesta pomoćnog atašea ruske ambasada u Beogradu između juna i avgusta prošle godine, naveli su tada mediji.

Maskiranje u haustoru

O uspesima srpskih kontraobaveštajaca se malo priča i sve uglavnom ostaje obavijeno velom tajni I misterije. O tome je jednom prilikom govorio i tadašnji premijer Aleksandar Vučić. On je objasnio da bi se narod smejao kada bi pokazao gde sve i kako naše službe hvataju strane obaveštajce i njihove ovdašnje pomagače.

– Presvlače se u haustoru, kapuljače skidaju, odela oblače, pa se po parkovima sastaju – kazao je on.

Sutra – Obaveštajci pod lupom (4) : Jugoslavija “prešla” Rubikon