Lična arhiva

Od 15. septembra, Aleksandar Kikanović, loznički ultramaratonac, trči po drumovima susedne Rumunije na putu ka manastiru Jaši gde počivaju mošti Svete Petke kojima će se pokloniti za zdravlje obolelog, osmogodišnjeg Aleksandra Džavrića s Kosova i Metohije. Kikanović apeluje da svako ko može podrži njegovog imenjaka slanjem SMS-a 1286 na broj 3030, a cena je 200 dinara. On radi ono što može i planira da za desetak dana bude na cilju.

Ultramaratonac je put Jašija krenuo 4. septembra iz Krupnja i do juče je prevalio oko 620 kilometara trčeći po suncu i kiši. Granicu Srbije i Rumunije prešao je posle 11 dana trčanja i imao je poseban doček.

– Naš konzul u Rumuniji Vladan Tadić sačekao me je na granici i od njega imam zaista veliku podršku koja mi mnogo znači. Dobio sam i rutu kojom ću se kretaiti, ona je malo produžila maraton pa ću umesto prvobitno planiranih 920 pretrčati oko 1.500 kilometara, ali me to neće omesti da ostvarim što sam naumio. U Rumuniji me dočekalo nestabilno vreme, bilo je jake kiše, ali idem dalje. Pozitivno sam iznenađen što me ljudi na ulici pozdravljaju kad vide moju majicu, mašu mi, aplaudiraju i to mi baš prija. Prvih dana ulaska u Rumuniju zaustavila me policija, znali su ko sam i što trčim, pozdravili su me lepo, a jedan me onako bratski zagrlio i poželeo srećan put tako da sam bio baš oduševljen. Inače, teren je sada nešto brdovitiji, a od početka maratona smršao sam oko sedam kilograma pa još lakše trčim – preneo je utiske posle ulaska u Rumuniju loznički ultramaratonac koji je u ponedeljak bio u Krajovi, a u utorak u Slatini.

On kaže da mu nije teško da trči jer zna zašto to čini, a samo se nada da će svako ko može pomoći slanjem SMS za malog Aleksandra i da je rezultat njegovog puta do Jašija i ljudske solidarnosti ostalih biti pozitivan. Do sada je za lečenje bolesne dece svojim maratonima uspeo da animira ljude pa je prikupljeno više od 140.000 evra, a on je prevalio oko 4.700 kilometara,

Prema podacima sa sajta fondacije Budi human, Aleksandru Džavriću novac je potreban za tretman matičnim ćelijama, ali i za logopedske i defektološke tretmane, fizikalne i hidroterapije, senzornu stimulaciju, hiperbaričnu komoru, laboratorijske analize, genetsko testiranje, oftalmološke preglede kao i za putne troškove i smeštaj.