Lična arhiva
Neumoran u humanitarnoj trci: Aleksandar Kikanović

Od 4. septembra loznički ultramaratonac i humanista Aleksandar Kikanović svakoga dana, sem nedelje, “guta” kilometre i sve bliži je cilju gradu Jaši, u severoistočnom delu Rumunije, u kome se nalaze mošti Prepodobne majke Paraskeve – Svete Petke. Ovog puta trči za osmogodišnjeg Aleksandra Džavrića koji sa porodicom živi u Brestoviku, kod Peći, na Kosovu i Metohiji, a potreban mu je novac za medicinske terapije.

– Završio sam prvu deonicu za ovu sedmicu i stigao na sedam kilometara posle Golupca. Iza mene je ostalo 320 kilometara i u Rumuniju treba da uđem u četvrtak. Dobio sam rutu kroz tu zemlju od našeg generalnog konzula Vladana Tadića, on će me sačekati čim pređem granicu, kojom moram da idem kroz Rumuniju. Ukupno ću morati da pretrčim 1.100 kilometara, nekih 180 više nego što sam planirao, ali to nije problem. Dobro se osećam i za sada je sve kako treba. Predsednik Opštine Krupanj, koja me podržava na ovom putu, Ivan Isailović je sa mnom stalno u kontaktu i brine se da imam sve što je neophodno tokom ove humanitarne misije. Očekujem da se moštima Svete Petke poklonim krajem septembra, ili 1, 2. oktobra. Voleo bih samo da moje trčanje prati što više SMS poruka, koštaju samo 200 dinara, kako bi moj drugar i imenjak sakupio potreban novac – kazao je Kikanović posle pretrčanih 40 kilometara.

Prema podacima sa sajta fondacije Budi human Aleksandru Džavriću novac je potreban osim za tretman matičnim ćelijama i za logopedske i defektološke tretmane, fizikalne i hidro terapije, senzornu stimulaciju, hiperbaričnu komoru, laboratorijske analize, genetsko testiranje, oftalmološke preglede kao i za putne troškove i smeštaj. Ko želi da pomogne to može učiniti slanjem SMS-a 1286 na broj 3030, a cena je 200 dinara. Kikanović čini ono što može, trči kao što je to činio do sada u više navrata, uglavnom za lečenje dece. Do sada je, kako kaže, na taj način prikupljeno više od 140.000 evra, a on je računajući ultramaraton od Loznice do granice Rusije prevalio oko 4.700 kilometara, a sa putem do Jašija biće više od 5.000. U četvrtak izlazi iz Srbije pa će onda nastaviti da trči rumunskim drumovima ka svom cilju u nadi da će njegova misija i ovoga puta biti uspešna.