Tanjug

Jačanje privredne i saradnje u okviru inicijative “Pojas i put”, kao i prijateljstva Srbije i Kine, potvrđeno je prilikom susreta predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i predsednika Si Đinpinga.

Ana Brnabić, koja boravi u višednevnoj poseti Kini, zahvalila je Si Đinpingu na principijelnoj podršci Pekinga teritorijalnom integritetu Srbije o pitanju Kosova i Metohije i istakla da Beograd podržava politiku Kine.

Doktor Kostadin Pušara, član Akademije ekonomskih nauka, smatra da je odlazak srpske delegacije u Kinu radi unapređenja sa tom velikom silom značajno u više pravaca.

– Kina je u sklopu naših državnih interesa involvirana u naš ekonomski sistem investicijama. Oni nam svojom politikom doprinose u svakom smislu, a najviše u privrednom. Kinezi su važan faktor rasta našeg BDP – kaže Pušara za “Vesti”.

On ukazuje i da Srbija, zahvaljujući strateškom partnerstvu sa Kinom, na svim forumima ima podršku ove velike i važne države.

– Ta podrška je trostruka, politička, ekonomska i regionalna – ukazao je ovaj stručnjak.

Posetu prijateljskoj zemlji srpska premijerka Ana Brnabić započela je u Šangaju razgovorima sa predstavnicima kineskih kompanija Huavej i Hbis, koja je vlasnik smederevske železare, kao i Banke Kine. U susretu sa predsednikom Huaveja za Evropu Li Jianom izraženo je obostrano zadovoljstvo saradnjom, a Brnabićeva je istakla važnost projekata koje Huavej realizuje sa Telekomom i srpskim Ministarstvom policije.

Sastanku su prisustvovali ministri trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić i inovacija Nenad Popović, kao i ambasador Kine u Srbiji Čen Bo, ambasador Srbije u Kini Milan Bačević i predsednik Saveta za koordinaciju saradnje sa Kinom i Rusijom Tomislav Nikolić.

Premijerka se sastala i sa rukovodstvom Banke Kine, koja posluje u Srbiji od 2017, a u razgovorima sa predstavnicima kompanije Hbis zahvalila se na investiciji koja je, kako je navela, pomogla Srbiji da se sačuva 5.000 radnih mesta u samoj železari, a indirektno i više od 20.000. Na tim razgovorima su bili ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Planirano je da Brnabićeva obiđe Alibabu i još neke kompanije i održi studentima predavanje na Univerzitetu “Šangaj Đao Tong”. Ona će govoriti i na otvaranju Srpsko-kineskog foruma, a predviđeno je potpisivanje Memoranduma o razumevanju između Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i kompanije Huavej tehnolodžis.

Si Đinping uskoro u Beogradu

Predsednik Kine Si Đinping obećao je Brnabićevoj da će 2020. posetiti Srbiju i, kako je naveo, “svog prijatelja, predsednika Vučića”.

Srpski predsednik se sa kineskim šefom države sastao krajem aprila u Pekingu, a pre toga se Brnabićeva videla sa kineskim kolegom Li Kećijangom na konferenciji Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope u Dubrovniku.

Promocija na EKSPO

Srpska delegacija u utorak 5. novembra učestvovaće na Drugom kineskom međunarodnom sajmu uvoza EKSPO. Premijerka i ministri obići će srpski ekonomski paviljon. Premijerka će tokom boravka u Kini posetiti Hangdžou, a sastaće se sa predstavnicima Privredne komore i rukovodstvom Džedang provincije i obići nekoliko kompanija.