Tanjug
Aleksandar Vulin

Da Vitalij Kličko bilo šta zna o istoriji, znao bi da je Kosovo i Metohija deo Srbije i da nije moguće okupirati sopstvenu zemlju, uzvratio je ministar policije Aleksandar Vulin gradonačelniku Kijeva Vitaliju Kličku koji je u Davosu, albanskim medijima rekao da se “Ukrajinci bore protiv ruskog okupatora, kao Albanci nekada protiv srpskog”.

Onaj ko poredi Donbas i KiM, kako je rekao Vulin, mora biti spreman da u tom poređenju ide do kraja. Ako, kako kaže, Kličko tvrdi da su Šiptari bili okupirani i da su se oružanom pobunom oslobodili Srbije i srpskog okupatora, onda su i Rusi u Donbasu, takođe, okupirani i imaju pravo da se oslobode ukrajinskog okupatora.

– Ono što Kličko priznaje Šiptarima u Srbiji, moraće da prizna i Rusima u Ukrajini. Oni koji se zaklinju u princip nepovredivosti teritorijalnog integriteta, moraju svoje uverenje da dokažu prvo na Srbiji – kazao je Vulin, uz napomenu da je Srbija dokazala da poštuje međunarodno pravo, šteta što to i drugi ne mogu da kažu za sebe.

Vitalij Kličko prema rečima vojnog analitičara Ljubana Karana uz oskudni nivo poznavanja stvari pokazuje i lošu nameru.

– Očito i on i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski savezništvo mere prema tome ko im i koliko oružja i dobrovoljaca šalje. Zelenski je otvoreni pristalica daljeg vođenja rata, kritikuje Evropu da nije dovoljno uz njega, ali i Srbiju što ne uvodi sankcije, a jedino ne zamera ništa predsedniku SAD Džozefu Bajdenu i američkim političarima – kaže Karan za “Vesti”.

Ukrajnsko rukovodstvo, prema njegovim rečima, pravi podelu država na antiruski front i ostale koje naziva agresorima i neprijateljima. Tako, kako ističe, i Srbiju koja je na neutralnoj poziciji, svrstavaju u ruske pristalice, jer nije uvela sankcije Moskvi.

– Ovim Zelenski i Kličko podstiče antisrpsko raspoloženje, a kod građana Srbije neraspoloženje prema ukrajinskom rukovodstvu – poručio je Karan.

Kličko je, prema rečima Nenada Borovčanina, predsednika Bokserskog saveza Srbije izdao i pogazio svoje korene, pa i ne čudi što se u politici ponaša “kao nokautirani bokser u ringu”.

– Nekada je bio normalan čovek i sportista, kada smo trenirali zajedno, ili se samo tako predstavljao, ali je u njega ušlo neko zlo pred kraj bokserske karijere. Ne čudi njegovo sada neljudsko ponašanje, jer su ga mentori tada obučavali za tzv. veštine govorništva i javnog nastupa.

Borovčanin u pisanoj izjavi navodi da je iz istih razloga prekinuo sa Kličkom svaku komunikaciju, onda kada je Klička to zlo postavilo na čelo kolone u Majdanu, gde je napravljen razdor između dva bratska naroda, ukrajinskog i ruskog. Sada, kaže, Kličko opet produbljuje sukobe i pokušava da napravi nove, a do linije fronta dolazi da se fotografiše i da zapaljive izjave, a spava u skupocenoj vili na periferiji Kijeva.

– Zaboravio je da sport treba da miri ljude, a ne da ih zavađa, kako je govorio Mendela kojeg je citirao dok je boksovao – naveo je Borovčanin istakavši da Kličko treba da se podseti kako ga je u Hamburgu ista ta albanska mafija napala, a Srbi ga spasavali.

KiM kolevka Srpstva

Nenad Borovčanin kaže da Kličko treba da zna da je KiM za Srbe kolevka Srpstva, dok izgleda ne poznaje ni istoriju svog naroda.

– Srpske svetinje, manastiri stari 700 godina i više, 1.300 crkava i drugih objekata, lokaliteta i prostornih celina čine kulturno nasleđe srpskog naroda u pokrajini. Kličko treba da zna da je Srbija jedina zemlja na svetu gde svako može prošetati i sa ukrajinskom i sa ruskom zastavom i da svaki građanin Srbije doživi i jedne i druge kao braću – kazao je on.

Neovlašćeni kritičar

Ambasada Ukrajine u Srbiji saopštila je da gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko ima pravo na slobodno izražavanje svojih stavova, ali kao lider opozicione stranke, nema ovlašćenja da iznosi stav Ukrajine koji se tiče spoljne politike. Ambasada ističe da je dobro poznat principijelni stav Ukrajine o odnosu prema teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije. Reagovanja na izjavu Klička, ocenjuju kao antiukrajinsku kampanju nekih političara i medija, koji “poslednjih godina jednim od glavnih prioriteta svog rada smatraju podršku ruskoj agresiji na Ukrajinu.”