Lična arhiva
Lokalno delovanje: Nikola Bertolini

Snaga svakog društva leži u snažnim zajednicama, a udruženim naporima građani mogu doprineti njihovom razvoju. Lokalne fondacije su se pokazale ključnim pokretačima promena u svojim sredinama, jer njihov geografski fokus i ulaganje sredstava inspirišu sugrađane da se udružuju i zajedničkim akcijama poboljšavaju okruženje u kom žive, istaknuto je na Nacionalnoj konferenciji o filantropiji, koju je organizovala Trag fondacija, uz podršku Fondacije “Čarls Stjuart Mot”.

– Činjenica da širom Evrope deluje 850 lokalnih fondacija u 22 zemlje, potvrđuje da filantropija kroz lokalno delovanje može da generiše pristupe i rešenja u veoma širokom spektru tema. Lokalne fondacije su odigrale važnu ulogu i u kriznim periodima, poput pandemije COVID-19, kada su se pozicionirale kao pouzdane i efikasne organizacije koje su prepoznale trenutak i imale kapacitet da iskoriste filantropske resurse za lokalne i urgentne potrebe. One su svakako važan faktor u izgradnji efikasne evropske filantropske infrastrukture – rekao je na otvaranju konferencije Nikola Bertolini, šef Odseka za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji.

U svom obraćanju učesnicima, Šenli Pinčoti, direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj pri USAID Srbija, poručila je da USAID uvek podržava projekte koji doprinose razvoju lokalnih zajednica.

Biljana Dakić Đorđević, izvršna direktorka Trag fondacije, ukazala je na značaj delovanja udruženih građana koji rade u korist svojih zajednica i kazala da su uz podršku te fondacije, ove godine su osnovane tri lokalne fondacije – u Nišu, Pančevu i Staroj Pazovi, koje su zajedno skupile 45.000 evra donacija.

Solidarnost

Građani su pokazali da poseduju visok stepen odgovornosti i osećaja za javni interes. Rangiranje Srbije na ovogodišnjem Svetskom indeksu davanja i skok sa 48. na 27. mesto, od ukupno 119 zemalja, pokazuje da naši sugrađani i sugrađanke poseduju snažan osećaj solidarnosti i humanosti – rekao je Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma.