Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u narednim danima biti produžen policijski čas koji sada traje od 20.00 do 5.00. Takođe, razmatra se mogućnost potpune zabrane rada kafića i restorana.

Prema njegovim rečima očekuje se jak udar virusa korona na Srbiju, odnosno ubrzano povećanje broja obolelih.

– Nama je Infektivna klinika u Beogradu gotovo puna, prelazimo na bolnicu “Dr Dragiša Mišović” – rekao je predsednik Srbije i dodao da su mere koje su sprovedene u poslednja dva dana dale rezultate i sačuvale desetine hiljada života.

– Ako bi se izolovali svi jedni od drugih 14 ili 21 dan, taj virus ne bi mogao da uradi ništa. Sve zavisi od nas i naše discipline. Narednih sedam dana moramo biti najozbiljniji da nam se ne bi dogodilo ono što je u Italiji ili Španiji – poručio je Vučić i dodao da je iz Egipta stiglo 18 respiratora švedske proizvodnje.

Prema Vučićevim rečima, mere Vlade i zakon važe za sve ljude, pa i za sportiste i milionere, te da je siguran da su se dva mlada fudbalera, uključujući Luku Jovića, pokajali što su prekršili samoizolaciju.

– Oni su trenutno u izolaciji i verovatno su podnete prijave, a ako pokušaju da izađu, biće uhapšeni – rekao je Vučić.

On je demantovao navode o nestašicama goriva u Srbiji i istakao da nafte ima više nego dovoljno, pa će Vlada dozvoliti izvoz. On je poručio građanima da nema potrebe da stvaraju zalihe, naglasivši da je Srbija zemlja koja ima najpunije rafove u Evropi. Predsednik Vučić rekao je i da je država spremna da pošalje avione za srpske studente i druge građane koji su zarobljeni na aerodromima širom sveta.

Kontrola povratnika

Vučić je rekao da će policija rigorozno kontrolisati srpske državljane koji su se vratili iz inostranstva. On je istakao da je 71.180 državljana ušlo u Srbiju proteklih dana. Vojska Srbije u Moroviću kod Šida pripremila je šatorski kamp za pridošle koji nemaju prijavljeno boravište u Srbiji i one koji ne poštuju samoizolaciju.

Blokada granice

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je nove mere države za suzbijanje virusa korona.

– Zatvaraju svi granični prelazi za drumski, železnički i rečni saobraćaj, osim za kamione.

– Ukida se međugradski autobuski i vozni saobraćaj.

– Obustavljen je međunarodni saobraćaj sa aerodroma “Nikola Tesla” u Beogradu. Vlada će dozvoliti sletanje avionima koji prevoze eksperte iz inostranstva.