Lična arhiva
Zahvalne za svaku pomoć: Dragana Milovanović sa Marijom i Marijanom

Nakon nedavno objavljene priče o mukama samohrane majke Dragane Milovanović iz Vinče, nadomak Beograda, da petogodišnoj ćerkici bliznakinji Mariji, oboleloj od dijabetesa obezbedi što bolju ishranu i senzor za merenje šećera, stigla je i prva podrška od naših čitalaca. Reč je o donaciji od 5.000 dinara koju je nepoznati dobrotvor uplatio na njen račun.

– Iskreno ne znam ko je uplatio pomoć, ali zahvalna sam do neba. Mariji sam odmah kupila kvalitetniju hranu i ono što joj je lekar propisao. Sve je veoma skupo, zaista, a od stotinak evra koliko primam od socijalnog, skoro sve potrošim na sobu koju iznajmljujem i račun za struju. To nikako ne može da zadovolji naše potrebe, iako se trudim da zaradim i ponešto sa strane, radeći najprostije poslove. Živimo u kući bez kupatila, pa je veoma teško održavati higijenu kako treba, ali dajem sve od sebe – kazala je Dragana Milovanović (47), koja sa ćerkicama živi u udžerici bez vode.

O njoj i njenim bebama, bliznakinjama Mariji i Marijani, prvi put pisali smo pre pet godina. Od tada do danas, promenile su se mnoge stvari. Jedna, međutim, nerešiva nedaća pojavila se odnedavno, zbog čega je Dragana, nemajući kud, odlučila da se za pomoć ponovo obrati dobrim ljudima, budući da je zdravlje i dobrobit dece na prvom mestu. Nažalost, bolest ćerkice Marije ponovo ih je uzdrmala.

– Od kada je krajem protekle godine ustanovljeno da Marija ima šećernu bolest koja se mora regulisati insulinom, to smo i mi u problemu. Klasični aparat za merenje šećera i stalno bockanje je plaše, a do senzora za merenje glukoze u krvi bez uboda (Libre), ne mogu doći, jer nam je potrebno oko 180 evra. Od lekara smo dobile uputstva za ishranu i šta sve treba da preduzmemo da bi Marija prihvatila šta sme, a šta više ne sme i taj senzor bi nam olakšao sve te muke i peripetije, ali ja prosto nemam od čega da joj kupim, ali ni gde da ga kupim u Srbiji. Može se nabaviti samo u Austriji, Nemačkoj, Francuskoj ili Italiji – kaže majka Dragana i dodaje:

– Mariji već teško pada dijabetes, pre neki dan otišao je na 21, zbog čega sam se živa prepala. Mala je još da bi shvatila šta joj se dešava s organizmom. Naravno, specijalan režim ishrane je već posebna priča. Mnogo bi nam značilo kad bismo došli do ovog senzora za merenje šećera. Verujem da neko od humanih zemljaka može doći do njega, jer mi sami ne možemo. Verujte, ne bih ponovo molila za pomoć, ali primorana sam zbog Marije koja ima strašne skokove šećera. Zato se još jednom uzdam u dobre ljude i nadam da će pomoći mom detetu. Biću im zahvalna dokle god budem disala.

Kontakt za pomoć

Ukoliko želite da pomognete Dragani Milovanović da ćerkici Mariji obezbedi senzor za merenje šećera koji je najhitniji, donacije možete uplatiti na tekući račun otvoren na njeno ime u Komercijalnoj banci na broj: 205-9011005274847-80, a za one koji uplatu vrše iz inostranstva postoji i devizni račun RS35205903102059859543, SNjIFT KOBBRSBG. Naravno, na usluzi je i Redakcija “Vesti”.