D. Pašić
Budućnost: Najmlađi folkloraši iz Figena

U klubu KSK „Petar Kočić Zmijanje“ iz Figena, u pokrajini Tirol, prethodnih dana su imali dosta razloga za slavlje. Udruženje koja je osnovano pre 11 godina i ove jeseni je organizovalo manifestaciju Kočićevi jesenji dani, s nastupom brojnih folklornih grupa. Istovremeno to je bila prilika da se predstavi mlado rukovodstvo, koje je nedavno preuzelo brigu o klubu:

– Protekli Kočićevi dani su ujedino bili i 11. godišnjica postojanja našeg udruženja i nama mladima je izuzetna čast ali i obaveza da smo tu da pomognemo. Trudićemo se da ukazano poverenje opravdamo. Ovo je bila odlična prilika za druženje i zahvalan sam svima koji su ulepšali ovu predivnu manifestaciju – kaže za „Vesti“ novi predsednik Ostoja Popadić, koji je u udruženju prošao sve uzraste folklora.

Domaćini su neizmerno zahvalni prijateljima iz drugih klubova koji su došli u Figen i ulepšali skup.

– Najpre moramo da se zahvalimo gostima, koji su doprineli našem uspehu. Posebno prijateljima i zemljacima iz Republike Srpske. Uprkos daljini doputovali su naši imenjaci društvo „Petar Kočić“ iz Mrkonjića odnosno Nove Topole. Iz Nemačake su nam bili naši dragi prijetleji iz klubova Kolo iz Minhena i Mladost iz Rozenhajma. Naravno, nisu nas zaboravile ni naše drage komšije, kulturno-umetnička društva Bratstvo i Ostrog iz Inzbruka, „Vuk Karadžić“ iz Švaca i Sveti Visarion iz Kufštajna – kazao nam je Gojko Savić.

Jedan od brojnih nastupa

Osim udruženja bili su tu predstanici lokalnih vlasti i Zajednice Srba Tirol na čelu sa nekadašnjim predsednikom Miloradom Torlakovićem. Pevalo se i igralo do duboko u noć, posle nastupa sjajnih folklornih udruženja. Nisu zaboravljeni ni stari običaji darivanja, pa su tako iz Republike Srpske stigli čuveni priglavci na poklon domaćinima. Uz bogatu trpezu, vredne članice udruženja su pripremile i raznovrsne kolače, tako da je za svakog bilo ponešto.

Slede brojni nastupi

Ostoja Popadić je reči hvale uputio brojnim sponzorima i svim ljudima dobre volje koji daju podršku radu ovog udruženja. On je preneo i plan aktivnosti u ovoj sezoni:

– Očekuju nas mirniji novogodišnji praznici, a odmah posle toga, 25. januara smo domaćini humanitarne manifestacije za izgradnju parohijskog hrama Svetog Visariona u Kufštajnu, koji organizuje Zajednica Srba Tirola. Na proleće nam dolaze mnoga gostovanja kao i organizovanje naše folklorijade, koja bi mogla da preraste u tradicionalno okupljanje „Kočića“. Tu su još sportski dani, kao i mnoge akcije humanitarnog karaktera. Uz reči hvale svim našim prijateljima na podršci, poželeo bih im srećne i Bogom blagoslovene predstojeće novogodišnje i božićne praznike – poručio je Popadić.

Gusle opevale Kočića

Članovi našeg kluba iz Tirola ponosni su na gostovanje Vitomira Vulina, poznatog guslara koji je posebno za ovu priliku doputovao iz Srbije. Vulin je inače uz tradicionalni instrument opevao život i delo čuvenog Petra Kočića.

– Gusle su nam bile pravo osveženje i u ime svih hvala našem Vitomiru Vulinu na dolasku i nastupu. Verujem da ćemo imati priliku da ga opet ugostimo – bio je oduševljen Gojko Savić, koji kaže da je guslar Vulin direktan potomak čuvenog književnika, čija je majka iz familije Vulin.

Gojko počasni predsednik

Mlado rukovodstvo kluba iz Figena neizmerno je zahvalno svojim prethodnicima, koji su u protkelih 11 godina učinili mnogo za KUD „Petar Kočić Zmijanje“. Posebno priznanje odato je Gojku Savić, dugogodišnjem prvom čoveku ovog udruženja, kome je dodeljena titula počasnog predsednika.