Z. Vicelarević
Okupili se svi članovi: Osveštanje slavskih znamenja

Slavski kolač u slavu Đurđica, klupske slave Kulturno humanitarnog društva Kolo iz Frankfurta, osveštao je otac Simon Turkić. Oko kolača su se potom okupili članovi društva, prijatelji i gosti kao i u prethodne tri decenije.

U osveštanju slavskih znamenja ocu Simonu pomagao je čtec Đuro Knežić, student teologije u Solunu, a ovih dana gost Srpske pravoslavne crkve u Frankfurtu, a kolač su po običaju lomili otac Simon i Saša Ćelić, predsednika KHD Kolo. Otac Simon je za slavu KHD Kolu uz blagoslov poklonio knjigu “Ohridski prolog” vladike Nikolaja.

– Danas je tačno trideseti put da slavimo našu slavu Đurđic. Slavski kolač smo osveštavali čak i u vreme najvećih zabrana okupljanja, jer nismo želeli da prekidamo tradiciju – kaže nam ponosno predsednik Saša.

On ističe da su kao i uvek do sada svi članovi kumovali i pomogli da se slava pripremi.

– Odlučili smo da poklon oca Simona, knjigu “Ohridski prolog” u znak zahvalnosti darujemo našoj Svetlani Mitrović, dugogodišnjoj članici Kola, jer je ona pripremila slavski kolač – dodaje Ćelić.

Svetlana Mitrović i Saša Ćelić

Svetlanu Mitrović poklone je prijatno iznenadio i kaže da je veoma srećna.

– Rođena sam u srpskoj familiji u kojoj se uvek pravio slavski kolač. Naučila sam još odmalena pored majke Jovanke. Slava naše kuće je Đurđevdan, a ovaj jesenji Đurđic je na neki način i moja slava – rekla nam je Svetlana Mitrović.

Posle bogate večere u Kolu su se u kolo uhvatili i mladi i nešto manje mladi i proslavili svoju slavu.

Osmesi

Otac Simon sa mališanima

Baš na Đurđic u Frankfurtu je bilo pravo jesenje vreme, pa su i slavari i gosti, pa čak i svešetnik kasnili, a otac Simon pronašao prave reči utehe za sve:

– Ovo podseća na stara vremena kada su se na slave ljudi probijali i kroz lošije vremenske uslove ali su svi stizali. Nagrada za sve njihove muke su bila deca rumena i srećna sa širokim osmehom koja su dočekivala slavare. Tako je bilo i večeras u Kolu gde nas je dočekalo puno dece sa širokim osmehom na licima. Čestitam slavu Kolu i radujem se budućnosti srpskog naroda i ovde gde živimo – rekao je otac Simon.