EPA

Srbija će s kontingetom od 100.000 ruskih vakcina sputnjik preći broju od dva miliona cepiva, što uz još malo napora i samodiscipline može da je dovede na korak od pobede nad korona virusom, poručila je Ana Brnabić. Premijerka Srbije najavila je da ove nedelje stiže još 58.500 vakcina Fajzera i 500.000 cepiva kineskog Sinofarma, što pokazuje da smo u samom vrhu u vakcinaciji.

– Treba da damo šansu vakcinama da stvore antitela i da svi ljudi koji žele da se vakcinišu. Na kraju, ako raste broj obolelih, biće kompromitovan čitav naš proces vakcinacije jer ne možete da vakcinišete te ljude ili ne mogu dovoljno brzo da prime revakcinu. Zaista je važno da svi poslednji put budemo disciplinovani i da zadamo završni udarac koroni – poručila je Brnabićeva u Rači, gde je obišla pogon Naš med.

Premijerka, kako je rekla, očekuje da će pooštrene mere za ovaj vikend dati rezultate i da neće morati dalje da se radikalzuju zbog situacije s kovidom.

Na pitanje novinara da li će mere biti dodatno pooštrene, odgovorila je da se nikad nije bežalo od toga, ali da ne bi volela sada da priča o tome i da veruje da će građani biti disciplinovaniji.

– Nadam se da će mere dati rezultati i da ćemo svi razumeti situaciju. Tek kada vidimo da brojevi rastu, svi postanu izuzetno disciplinovani i onda uspemo da smanjimo brojeve bez radikalnijih mera. Imamo najmanje radikalne mere u čitavoj Evropi i do sada smo uspevali da nađemo odgovarajući balans, ali je za to najvažnija individualna odgovornost – zaključila je Brnabićeva.

Za to vreme lekari iz Kriznog štaba i kovid bolnica upozoravaju da je situacija sve ozbiljnija zbog povećanja broja zaraženih. Situacija je najkritičnija u Beogradu, gde je najveći broj novozaraženih, ali ništa bolja nije ni u Nišu.

– Ne može se reći da li smo na kraju trećeg ili na početku četvrtog talasa, ali može da se kaže da imamo veliki problem. Dešavalo se da preminu i po dva-tri člana iz jedne porodice – rekao je dr Radmilo Janković, zamenik načelnika Kliničkog centra Niš. On ukazuje da brojevi ne padaju i da u bolnice dolaze čitave familije.

– U KC Niš imamo skoro 50 odsto više pacijenata nego prošle nedelje. Ubrzano punimo kapacitete, na Infektivnoj klinici više nema mesta, a preliva nam se i veliki broj teških pacijenata iz Vranja i Surdulice. S druge strane, kafane su pune. U naredne dve do tri sedmice mi moramo da zaboravimo na kafane da bismo srećne trenutke ponovo doživeli. Ako nastavimo ovako, neće biti dobro – upozorio je dr Janković, dodajući da je neodgovorno ponašanje dela građana prevršilo svaku meru i da je krajnje vreme da se svi uozbilje kako situacija ne bi bila još gora.

Đerlek: Ne zalećite se!

Doktor Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja i predsednik Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju, pozvao je građane na disciplinu, jer vakcinacija jeste uspešna, ali “nije čarobni štapić”. On je objasnio da oni koji su primili prvu dozu vakcine protiv korona virusa moraju da se podvrgnu PCR testiranju pri ulasku u Srbiju pošto i dalje mogu da prenose zarazu.

– Imali smo slučajeva širom Srbije da je došlo do inficiranja koronom i sa jednom dozom, nakon sedam, 10 pa i 15 dana, odnosno dok je trajao inkubacioni period – rekao je Đerlek.