Z. Mirković
Akciju pokrenuli na Vocap grupi: Članovi Kola se sada se druže onlajn

Kulturno-umetničko društvo Kolo iz Marijaencersdorfa, iako zbog epidemioloških mera austrijske vlade ne sprovodi svoje osnovne aktivnosti, ne miruje već se okrenulo humanitarnom radu. Trenutno je pokrenuta akcija prikupljanja novčane pomoći Bojanu Livopoljcu iz Banjaluke.

– Videli smo na televiziji priču o tužnoj sudbini našeg sunarodnika u domovini i odlučili smo da mu pomognemo. On je zbog gangrene ostao bez obe noge. Živi s majkom i nemaju novca da kupe nove, adekvatne proteze. Potrebno je nekoliko hiljada evra, ne radi se o velikoj svoti, ali za njih je to nedostižno sami da plate. Ako bi svako po malo odvojio, puno bi značilo za bolji i kvalitetniji život ovog 37-godišnjaka – kaže za “Vesti” Mirjana Radulović, član uprave KUD Kolo.

Preko Vocap grupe društva, koja se u vreme pauze u radu zbog korone intenzivno koristi, pokrenuta je akcija prikupljanja pomoći.

Livopoljac je 2009. doživeo saobraćajnu nesreću, posle koje je dobio gangrenu. Imao je 37 operacija, a zbog nekvalitetnih i neodgovarajućih proteza koje je dobio na korišćenje stalno mu se stvaraju rane, zbog kojih ide na nove operacije.

– Svake godine imam najmanje dve operacije – preneo je Lipovoljac dodajući da bi mu nova, adekvatna ortopedska pomagala, koja koštaju 10.000 konvertibilnih maraka (5.000 evra) pomogla da više ne mora na hirurške zahvate.

On živi od 170 marka (85 evra) invalidnine i 150 maraka penzije koju dobija majka, tako da ta sredstva kojima raspolažu troše samo na puko preživljavanje, ali ne mogu da nabave proteze.

Ko želi da pomogne i uključi se u ovu akciju može da se javi Goranu Lukiću, predsedniku KUD Kolo na broj +43 660 648 93 73.

U četiri ansambla 80 igrača

KUD Kolo iz Marijaencersdorfa proslavilo je u januaru tri godine postojanja i rada na očuvanju srpske tradicije, kulture i jezika. Društvo je osnovano između Svetog Stefana i srpske Nove godine i svoj rođendan slavi u tom periodu. Prošlog septembra došlo je do promene u upravi kluba, što je vrlo brzo dalo odlične efekte. Društvo koje je u septembru imalo samo 15 članova, posle samo 10 proba, dostigao je broj od 80 igrača, okupljenih u četiri ansambla i uzrasta od 4 do 54 godine.

Uz Gorana Lukića, u upravi su potpredsednik Olivera Jovanović, sekretar Željka Lukić, blagajnik Veran Vidić, Mirjana Radulović i umetnički rukovodilac Ana Branković.

U klubu su početkom godine uvežbavali nove koreografije za godišnji koncert koji je bio zakazan za 15. april, ali i odložen zbog korone.