Z. Mirković
PRIJATELjSKI DOČEKANI: Učesnici seminara sa domaćinima

Srpski kulturni centar “Stevan Mokranjac” iz Beča održao je trodnevni seminar za igrače i umetničke rukovodioce folklornih grupa, koji je okupio igrače iz evropskih zemalja i SAD.

Posle prošlogodišnje pauze zbog pandemije korona virusa, ovogodišnji 11. po redu, seminar je opravdao sva očekivanja učesnika, a održan je uz poštovanje važećeg takozvanog 3G pravila, koje se primenjuje u Austriji.

Umetnički rukovodioci kulturno-umetničkih društava koja baštine i čuvaju srpsku tradiciju, pesmu i igru iz Nemačke, Švajcarske, Francuske, ali i SAD, zajedno sa kolegama iz Austrije uz druženje su naučili i neke nove korake, kojima će moći da obogate repertoare u svojim društvima.

DOŠAO DEVETI PUT: Majkl Malić

Tako su učesnici mogli da slušaju predavanje o narodnim kostimima iz okoline Leskovca i Zapadne Slavonije, a predavali su velikani u ovoj oblasti Slobodanka Rac i Ljubomir Vujčin.

Maja Radivojević održala je čas iz tradicionalnog pevanja, potom su uvežbavani koraci narodne igre Zapadne Slavonije, koje je prenela Slobodanka Rac, dok je Ljubomir Vujčin igrače upoznao sa narodnim igrama iz leskovačkog kraja.

PRENOSILI ZNANjE: Milorad Runjo, Slobodanka Rac i Ljubomir Vujčin

Gotovo od početka održavanja seminara, na njih dolaze umetnički rukovodioci i igrači iz SAD, a Majkl Malić, član KUD Šumadija iz Milvokija je ove godine bio deveti put. U “Mokranjcu” su, kaže, uvek prijateljski dočekani.

– Svaki put naučimo nešto novo o našoj tradiciji i zato volim da dođem na ovaj seminar. Ovde sam bio više puta, ali svaki put kada dođem rado obiđem grad i provedem lepo vreme sa našim ljudima u Beču, jer je ovo dobra prilika da se družimo – kaže Malić i dodaje da nije bilo teško putovati iz SAD u Evropu, jer je vakcinisan.

USPEŠNA OBUKA: Dodela sertifikata

I u Americi je korona virus zaustavio rad kulturno-umetničkih društava. KUD Šumadija deluje pri Crkvi Sveti Sava ima pet ansambala sa ukupno 160 članova. Počev od šestogodišnjih mališana do odraslih.

– Zbog pandemije korone smo morali da prekinemo aktivnosti u jednom periodu, a postepeno smo u januaru ponovo počeli da se okupljamo. Morali smo svi da nosimo maske, nismo smeli da se držimo za ruke ili kaiševe. Koraci su učeni individualno. Sada polako možemo normalno da vežbamo – prepričava Malić.

TRADICIJA: Organizovana su i druženja

Inače, “Mokranjac” je bio odličan domaćin, a pored seminara, kao i svake godine, organizovao je druženja, tokom kojih su se umetnički rukovodioci iz raznih krajeva sveta upoznavali, razmenjivali podatke, tako da se mogu očekivati sklapanja novih prijateljstava između društava, ali i međusobna gostovanja.

Jedna od proba tokom seminara

Tim “Mokranjca” koji je, kako kažu sami učesnici, na savršenom nivou realizovao seminar, činili su predsednik Saša Kostić, potpredsednik Saša Božinović, koreografi Milorad Runjo i Aleksandar Novaković.

Na kraju, svi učesnici su dobili sertifikate o uspešnom pohađaju seminara.

POHVALE DOMAĆINIMA: Ognjen Marković

Na probu uz vakcinu

Ognjen Marković iz KUD Biseri iz Dransija u Francuskoj, drugi put je na seminaru u Beču. Kaže da je i ovaj put skup odlično organizovan i pored epidemioloških mera.

– Mnogo nam pomažu ovakvi seminari, jer učimo o novim regionima. Pomoći će nam da postavimo novu koreografiju – rekao je Marković.

Priča i da nije bilo teško da dođe u Austriju, s obzirom na otežane uslove putovanje zbog kovida, jer je vakcinisan.

U Franuskoj se, kako bi probe mogle da se održe, traže sanitarne propusnice čak i mladima, a vakcinacija je predviđena i za decu od 12 godina.

– Moramo sve da poštujemo, jer su kazne velike. I u školama su primorani da se vakcinišu, da bi nastavu pratili uživo, što znači da mogu da dolaze i na probe. Zato nije došlo do smanjenja broja članova u našem društvu – dodaje Marković.

Jozefina Laus

Konačno na okupu

Među učesnicima seminara bila je i Jozefina Laus članica KUD Izvor, iz nemačkog grada Noj Izenburg. Ona prethodne četiri godine ne propušta seminar u “Mokranjcu”.

– Ovo je veoma važno za naš rad. Svake godine imam priliku da naučim nove igre, a bitno je da znamo tradiciju, igre, nošnje, pevanje iz svih krajeva – kaže Jozefina.

Dodaje da tokom pandemije u Nemačkoj, ni u Izvoru, kao ni drugim društvima, nisu mogli da se okupljaju i igraju, što im je itekako nedostajalo.

– Pre mesec dana krenuli smo ponovo i imamo dosta igrača – zadovoljna je sagovornica “Vesti”.

Dodaje da su u Nemačkoj zabranjene velike manifestacije, tako da će eventualni nastupi do kraja godine zavisiti od epidemiološke situacije u toj zemlji.