Lična arhiva
Ljubav i polet: KUD "Kikac" iz Bazela

Odnedavno, posle duže pauze prouzrokovane epidemiološkim merama, počele su probe u folklornim društvima u Švajcarskoj i to uglavnom u dečjim ansamblima. Među probama udruženja ANI “Abrašević” iz Vetingena, Kolo iz Badena, “Kikac” iz Bazela, “Vuk S. Karadžić” iz Roršaha, Izvor iz St. Galena i drugi.

Nenad Milenković, predsednik ANI “Abrašević” iz Vetingena, ističe da poštuju sve preventivne mere:

– Deci prija da izađu iz kuće i zaigraju srpsko kolo. Pokušavamo da u ovoj teškoj situaciji napravimo što bolje uslove, da se naši mališani ponovo viđaju, druže i uživaju u koreografijama narodnih igara.

Malo olakšanje

Prvi čovek KUD-a “Vuk Stefanović Karadžić” iz Roršaha Nikola Svetozarević ukazuje da je prethodna godina zbog vanredne situacije i uvedenih mera bila veoma turbulentna za celo društvo.

– Nažalost, ni 2021. nije bolje počela. Od početka marta su probe sa decom (rođenom posle 2001. godine) opet dozvoljene. S obzirom na činjenicu da mališani stariji od 12 godina moraju da nose maske, odlučili smo da probe počne samo dečji ansambl čiji članovi imaju do 12 godina. Pridržavamo se svih mera, a umetnički rukovodilac ansambla Branko Simić ne skida masku tokom probe. Ovaj ansambl broji 25 mališana, ali na probe dolazi otprilike polovina. Svi oni koji dolaze veoma se raduju što se opet druže i što mogu da zaigraju zajedno nakon duže pauze – kaže Svetozarević.

Zoran Marković, predsednik KUD-a “Dobrosav Radovanović Kikac” iz Bazela, izražava zahvalnost svim članovima i roditeljima malih folkloraša na razumevanju i podršci u ovom vremenu punom iskušenja:

– Pored izazova sa kojima se susrećemo svakodnevno, kao i ekonomske krize, zadovoljni smo činjenicom da imamo iznajmljene prostorije koje koriste samo naši članovi. Svi učesnici proba, roditelji i gosti društva pokazali su visok nivo odgovornosti kada je reč o režimu zaštite. Od samog početka pandemije, uvedena je digitalna evidencija članova za vreme proba, kao i posetilaca naših prostorija. Olakšice vezane za preventivne mere, krajem januara, donele su tračak nade da će bar najmlađi članovi ponovo moći da stanu u polukrug. Pored redovnih aktivnost, deci i omladincima je ponuđena mogućnost dodatnih proba vikendom kao i za vreme školskog raspusta, a odziv je veliki.

Prija izlazak iz kuće: ANI “Abrašević” iz Vetingena

Snašli se i veterani

Marković napominje da su umetnički rukovodioci uspostavili odličnu komunikaciju sa roditeljima, koji “Kikcu” ukazuju poverenje i daju podršku.

– U isto vreme, UO KUD-a je tražio prikladno rešenje za ostale članove društva koji ne mogu da prisustvuju probama. Alternativa za veteranski i izvođački ansambl nađena je u vidu moderne usluge praćenja proba preko ZOOM
platforme. Ovakav način rada sigurno ne može nadoknaditi nivo vođenja proba u prostorijama, ali vanredne situacije zahtevaju inovativna rešenja. Naši veterani koriste ovu savremenu tehnologiju i za međusobno druženje. Posebnu zahvalnost na podršci želimo da izrazimo i dugogodišnjim prijateljima i partnerima KUD-a – veli prvi čovek “Kikca”.

KUD Kolo iz Badena je konačno nakon šestomesečne pauze, uzrokovane pandemijom korona virusa, otpočelo rad. Proba škole folklora održana je u 23. marta, a proba pripremnog ansambla održana je tri dana kasnije. Kolo broji oko stotinu aktivnih članova. Trenutni odziv na probama je nekih 50 procenata.

– Odziv je bio relativno dobar iako jedan deo igrača i roditelja još nije spreman da se priključi polukrugu iz straha zbog trenutne situacije u kojoj se svi nalazimo. Probe se održavaju u skladu sa propisanim merama. Pri ulasku i izlasku iz sale ruke se dezinfikuju, kao i tokom pauze. Umetnički rukovodioci nose maske što znatno otežava komunikaciju i rad sa decom Želimo da deci omogućimo da se međusobno druže, igraju, govore svojim jezikom i da se zdravo razvijaju na telesnom i duhovnom nivou – kaže za “Vesti” Karlo Đurić, predsednik društva iz Badena.

Osmesi sve govore: KUD “Vuk S. Karadžić” iz Roršaha

“Vuk” poziva

– Svako ko želi da se druži i igra sa nama dobro je došao. Probe su svake nedelje, sa početkom u 10.30, u našim prostorijama na adresi Rheinholznjeg 14 – 9423 Altenrhein
– poručuje Nikola Svetozarević, predsednik “Vuka” iz Roršaha.

Novi članovi

– Veoma nam je drago što smo i u ovom teškom razdoblju zabeležili priliv novih članova, kao i to što smo učestvovali na raznim onlajn manifestacijama. Folkloraši širom sveta i Svesrpski dečji sabor za koji smo snimili kratak deo koreografije sa decom od sedam do 14 godina, a koji će se prikazati na lokalnim televizijama Srbije 24. maja ove godine na Dan slovenske pismenosti – ističe Zoran Marković, prvi čovek “Kikca” iz Bazela.

Čuvanje običaja

– Cilj naše uprave i svih aktivnih, pa tako i pasivnih članova, jeste održanje kontinuiteta u radu pa makar i u ovom smanjenom obimu. Srpski jezik, kultura, običaji i tradicija moraju se sačuvati – kaže Karlo Đurić, predsednik Kola iz Badena.