K.M.
Svečano: Obred lomljenja slavskog kolača

Još od osnivanja pre više od četiri decenije, 20. marta 1976. godine, članice Kola srpskih sestara “Ognjena Marija” pri Crkvi Sveti Sava u Melburnu, aktivno i predano pomažu crkvi, svojoj zajednici, ali i svima drugima kojima je potrebna pomoć.

I njihovim vrednim radom i odricanjima kupljeno je veliko imanje u Grinzborou, gde se okupljaju svake nedelje, a danas složno pomažu u crkvenom životu zajednice.

U skladu sa vremenom, delile su i one sudbinu svog naroda u Australiji i otadžbini. Tokom tragičnih devedesetih danonoćno su sakupljale pomoć za ratom pogođen nedužan narod, široko raširenih ruku dočekivale su ovde izbeglice iz rodnog kraja koje su morale da napuste svoja ognjišta, nesebično su im pomagale da se snađu u novoj zemlji. Kao brižne majke i sestre, uvek su bile spremne bez oklevanja da daju pomoć za bolesnu i siromašnu decu.

Mislima uz malog Marka

Održavanje krsne slave je za njih velika čast i obaveza. Dugo se pripremaju da bi što lepše dočekale drage goste, koje kod njih dolaze iz svih delova Melburna. Domaćica slave prošle nedelje bila je predsednica Kola sestara, gospođa Danijela Subotić. Kaže da su i ovu slavu pripremale sa velikom ljubavlju prema svojoj crkvi i svom narodu.

– Želimo da svojim radom damo primer svima u našoj zajednici da treba da podrže rad svoje crkve, a posebno plemenit rad Kola sestara, kako se on nikada ne bi ugasio. Ovde nas je trenutno dvadesetak, a shodno raspoloživom vremenu i porodičnim obavezama, većina nas je ovde svakog petka i nedelje.

Možda je među nama nešto starijih članica, ali svi podjednako i složno radimo. Mi nešto mlađe pomažemo i učimo od starijih – kaže Danijela Subotić. Nedavno su i one aktivno učestvovale u humanitarnoj akciji za pomoć dvogodišnjem dečaku Marku Magiću, a posebno su bile obradovane kad su saznale da je i njihovom pomoći sakupljen novac za njegovo lečenje u Americi.

– Sve smo majke i raduje nas kad smo u prilici da pomognemo deci. Toliko smo dirnute što su nas roditelji malog Marka nedavno posetili i zahvalili se našoj crkvi na pomoći koju smo im pružili. Ponosni smo zaista na celu našu zajednicu jer smo pokazali da imamo plemenito i veliko srce, spremno svakome da pomogne – kaže Danijela Subotić, pozvavši druge da slede njihov primer.

Poziv u članstvo

Iznad svega članice Kola sestara “Ognjena Marija” volele bi da im se članstvo proširi i podmladi.

– Imamo razumevanja za mlađe, mnoge žene imaju mlađu decu, rade, ali iako možda trenutno ne mogu da nam se pridruže, važno je da dolaze u crkvu, da budu pozitivni, da se međusobno druže i da kao zajednica budemo na okupu. Biće vremena, kasnije, kad im deca porastu, da budu ovde sa nama – poručuje svima gospođa Subotić.

Tokom Svete liturgije koju je u punom hramu služio protojerej Vladislav Šipovac održan je obred lomljenja slavskog kolača, a lepa dužnost domaćice slave za narednu godinu pripala je gospođi Vesni Kasemović.

– Zaista je čast biti domaćin slave u crkvi. Kao što slaviš svoju krsnu slavu kod kuće, trudimo se da obeležimo i slavu Kola srpskih sestara. Ovo je naša druga kuća, jeste ima tu malo i posla, ali bože, tu smo svi zajedno, pa vrednim rukama spremimo slavu. Ima nas mlađih u koje sebe ubrajam, pa i članica koje imaju više od 80 godina. Sve zajedno se trudimo da pomognemo srpsku crkvu i svoj narod. Uz svoju smo crkvu otkako smo došli u Australiju – kaže Vesna koja je sa porodicom pune 23 godine na Petom kontinentu.

Nakon službe gosti slave su posluženi mnogim jelima koje su pripremile članice Kola sestara “Ognjena Marija”, a za dobro raspoloženje pobrinuo se lokalni orkestar Miroslava Bogdanovića.

Poštovanje starih ljudi

Obilazak bolesnih, starih i usamljenih po staračkim domovima je takođe jedna od važnih aktivnosti Kola sestara u Grinzborou.

– To nam mnogo znači, kad obiđemo stare članove koji su pomagali da imamo ovako lepu crkvu i zajednicu. Oni su to svakako zaslužili. Meni je to veoma važno jer sam jako vezana za stare ljude i poštujem ih. Svako od nas zaslužuje da bude srećan i da se nasmeje, da se obraduje. Možda su neki ljudi zaboravili da se smeju, možda ih niko nije dugo obišao, a mi smo tu da učinimo to plemenito delo – ponosno kaže o radu svojih sestara predsednica Kola.

Bogate aktivnosti

– Ovde u crkvi imamo i penzionersko društvo koje se okuplja svakog drugog četvrtka, folklor, srpsku školu subotom, a Kolo srpskih sestara u svemu ima uključene vredne ruke – kaže Vesna Kasemović.