Z. Vicelarević
HIMNA NA POČETKU: Deca slušaju "Bože pravde"

Generalni konzulat Srbije u Frankfurtu je priredio dan otvorenih vrata za đake dopunske nastave na srpskom jeziku u Hesenu.

Inicijativa za ovaj skup potekla je od Branka Radovanovića, generalnog konzula, a akciji se pridružilo Dečje pozorište Deca Evrope koje vodi Milica Tiz.

Učenike razreda koje vode nastavnice Tatjana Milanović, Sonja Zrnić, Mirjana Antanasijević Čekerevac i Tanja Nedeljković dočekao je Vladimir Rajić, vicekonzul u Frankfurtu, koji je na početku objasnio deci da se nalaze na teritoriji Republike Srbije.

Pozorištance Deca Evrope fenomenalno je izvelo predstavu za decu “Nestali brojevi i slova”, a sedmoro najmlađih glumaca je dobilo zaslužen gromoglasni aplauz od brojne publike u punoj sali konzulata. Posle predstave su deca gledala crtani film “Mala prevrnuta torta”, koji su gledali i njihovi roditelji kada su bili u njihovim godinama, a na kraju su sva deca dobila božićne poklone koje su podelili mali glumci.

– Ovim smo želeli da našu decu, učenike dopunske nastave na srpskom jeziku upoznamo sa aktivnostima našeg konzulata, da im približimo konzulat kao srpsku kuću i da im objasnimo šta mi to ovde radimo i kako možemo da im pomognemo. Počeli smo uz himnu Republike Srbije, pokazali smo im kako izgleda naša zastava i objasnili smo šta je grb na zastavi i zašto to sve tako lepo izgleda – kaže za “Vesti” Vladimir Rajić, vicekonzul.

On dodaje da su mališanima objasnili da u konzulatu mogu da prijave rođenje sestre ili brata, dobiju srpski pasoš i da se ovde obavljaju venčanja srpskih građana.

– U tu svrhu smo na dečijem primeru kako to venčanje izgleda uz pomoć devojčice i dečaka iz publike. Dečja predstava je naišla na veliko interesovanje kod naših najmlađih sugrađana, a sve to smo uradili uz velikodušnu podršku Slavka Todića, našeg uspešnog privrednika u Nemačkoj – napominje Rajić.

Braća Dragan (11) i Nemanja (9) Jemuović Hofmajer su u konzulat došli sa mamom Jelenom, a šta mu se najviše dopalo kazao nam je Dragan:

– Najviše nam se dopala predstava, a i crtani film je bio dobar. Prvi put smo u konzulatu i sviđa nam se. Čika konzul nam je sve lepo ispričao, a videli smo i kako izgleda venčanje. I to je bilo lepo, ali ja neću da se venčam. Idemo na srpsku nastavu kod nastavnice Mirjane Antanasijević Čekarevac, ja u peti, a moj brat Nemanja u treći razred.

Lepo i korisno

Katarina Brajović (7) je glumila u predstavi. A celokupnom događaju je prisustvovala i njena porodica – mama Željka, tata Bojan, sestra Ana i brat Aleksandar.

– Bilo je baš lepo i treba nam više ovakvih događaja. Retko je još da se deca sreću i na srpskom pričaju. Sve je bilo jako zanimljivo. Naravno da nam se predstava najviše dopala, između ostalog, jer je Katarina učestvovala. U pozorištu za decu smo četiri meseca i to je veoma dobro za decu. Tamo se lepo druže, pevaju, plešu i glume i sve na srpskom jeziku. To je i lepo i korisno. Demonstracija venčanja je bila super, a mladoženja nas je najviše nasmejao – rekla nam je Željka Brajović.

Mala glumačka ekipa

Milica Tiz, scenarista i režiser predstave za decu, napominje da je Dan otvorenih vrata u konzulatu fantastična manifestacija koja je prvi put organizovana.

– Već planiramo sledeću za decu koja nisu sada mogla da dođu. Naše dečje pozorištance je izvelo premijerno predstavu “Nestali brojevi i slova”. To je mala glumačka ekipa koja za sada ima sedam članova, a neki od njih ne pričaju srpski svaki dan, jer su neka deca iz mešovitih brakova. Predstava je trajala 30 minuta i oni su to odlično izveli pred ovolikom publikom. Scenu smo pripremili zahvaljujući opremi koju je organizovao Slavko Todić uz čiju smo pomoć uspeli i da smestimo ovoliki broj zainteresovane dece. Nadali smo se manjoj poseti, ali smo ipak uspeli da za svako dete bude mesta – navodi Milica Tiz.