Z. Vicelarević
Saveti kolegama: Predavanje dr Veselina Mitrovića

Generalni konzulat Republike Srbije u Frankfurtu je proteklog vikenda organizovao dvodnevni skup srpskih lekara koji rade u nemačkim pokrajinama Hesen, Rajnland Falc i Zarland, koje pokriva ovo diplomatsko predstavništvo. Domaćin skupa bio je Branko Radovanović, generalni konzul Republike Srbije u Frankfurtu.

– Ovu ideju, koja je nastala pre dve godine, nismo mogli da realizujemo usled poznatih okolnosti sa pandemijom korone. Konačno su se stekli uslovi i zadovoljan sam što smo konačno ugostili naše lekare koji rade na ovom području. Ideja je bila da ih umrežimo, da se međusobno upoznaju, ali krajnji cilj je svakako da podatke o tome gde rade i kakvu medicinsku uslugu pružaju damo našim građanima kroz zvanični sajt konzulata. Na taj način možemo našim građanima dati i širu konzularnu uslugu, u smislu informacije, gde mogu na svom jeziku da ostvare zdravstvenu zaštitu. Neki novi cilj bi svakako mogao da bude ponovno organizovanje srpskih lekara u udruženja koja bi ovakve susrete učinila redovnim i tradicionalnim – rekao je Branko Radovanović.

Branko Radovanović i dr Veselin Mitrović

Prvog dana skupa predavanje na temu kardiologije održao je dr Veselin Mitrović, kardiolog u Kerkof klinici u Bad Nauhajmu, klinici za kardio-vaskularna oboljenja, sa kardio hirurgijom, dijabetologijom i andiologijom.

– Pokušao sam da ispričam nešto o insuficijenciji srca, srčanoj slabosti kao pandemiji 21. veka. To je oboljenje, kao što smo videli, vezano sa visokom smrtnošću, lošom prognozom, a u međuvremenu ima mnogo inovativnih lekova koji mogu veoma pozitivno da utiču na tok oboljenja. Ova inicijativa je podstrek za možda neke nove korake. Nešto ovako je bilo pre četrdesetak godina kada je postojalo Jugoslovensko lekarsko društvo, posle smo imali Srpsko lekarsko društvo, ali su nekako zamrle aktivnosti tog udruženja. Mlađe generacije moraju da se angažuju na rekonstrukciji, po ugledu na ona stara udruženja – kaže za “Vesti” dr Veselin Mitrović.

Među prisutnim lekarima bila je i dr Tijana Vešović, patolog u Kaselu.

– Ovo je divna prilika da se čuje predavanje dr Veselina Mitrovića, renomiranog lekara poznatog imena. Takođe je dobro da se konačno naši lekari okupe i upoznaju jer nas sve veže humanitarni rad sa ljudima. Mislim da je ideja divna, uspešno veče i bilo bi dobro da se srećemo bar jednom godišnje jer je uvek dobro razmenjivati iskustva – ističe Vešovićeva.

Drugog dana skupa lekara u konzulatu predavanja su održali urolog dr Ilija Cerovac i kardiolog dr Predrag Matić.

U publici nisu bili samo medicinari

Proverena iskustva

U društvu doktorke Tijane Vešović bila je i dr Dajana Radošević, koja je nedavno iz Kladova došla u metropolu na Majni.

– U Frankfurtu sam tek dva i po meseca i radim kao lekar na specijalizaciji interne medicine, kardiologija u bolnici Rotes Kreuz
(Crveni krst) u Frankfurtu. Na predavanju sam mogla dosta toga da naučim. Terapija koja se preporučuje kod srčane insuficijencije mnogo znači, naročito što je uveden ovaj lek kod dijabetičara, a ujedno i dobar upravo kod ove bolesti. Često imamo dilemu, a ovo nam je potvrdilo tu terapiju. Volela bih da je ovakvih skupova više, nekoliko puta godišnje, kako bismo naučili iz proverenih iskustava.

Korisna saznanja: Dr Dajana Radošević i dr Tijana Vešović

Izvanredno

Među mladim lekarima smo primetili i dr Cvetka Jovanovića, veterana koji je već 30 godina u penziji.

– Nekada sam imao veliku hiruršku ordinaciju u Frankfurtu, a od 1990. godine sam u penziji. Izvanredno predavanje. Sve ovo što smo danas čuli je velika stvar. Pojavljuju se nova srčana oboljenja, pojavljuju se novi lekovi, nove mogućnosti i ovo je za mene novitet. Veoma sam zadovoljan. Desile su se velike i vidljive promene u lečenju srčanih bolesti. Dr Mitrović nam je to koncentrisano i lepo preneo da čak i oni ljudi koji nisu lekari mogu da razumeju.

Veteran oduševljen: Dr Cvetko Jovanović