youtube.com/S K
Kopaonik

Kao i prethodnih godina u ovo vreme, vrh Kopaonika je veliko gradilište. Firme i majstori iz cele bivše Jugoslavije trenutno grade oko 40 hotelskih i drugih objekata koji će smeštajne kapacitete podno Pančićevog vrha povećati bar za 1.000 kreveta. Gradi se na sve strane, čak i kilometrima niže prema Rudnici gde niče “novi Kopaonik”.

– Ako se ovako nastavi, uprkos naporima JP Skijališta Srbije da povećaju broj ski-staza i žičara, Kopaonik neće moći da primi sve turiste željne skijanja. Bojim se da ćemo imati kolaps – smatra Beograđanin, koji nedaleko od konaka Sunčani vrhovi ima apartman koji je, kako kaže, više koštao nego da je u centru Beograda.

I dok se na Kopaoniku grade hiljade kvadrata, cene i dalje ne padaju. Naprotiv, rastu jer je potražnja i dalje velika, valjda zato što je na Balkanu malo ovakvih ski-centara i što na Kopaoniku, što zbog nadmorske visine, a što zbog dobrog veštačkog snega, uvek ima skijanja. Svi su očekivali da će turističku ponudu Kopaonika ove zime dodatno da obogati takozvana “šeikova vila”, superluksuzni hotel na najboljem delu planine čiju izgradnju navodno finansira šeik Muhamed bin Zajed, međutim, kako trenutno stoje stvari, “šeikova vila” će čekati iduću ski-sezonu. Oni koji grade ovaj velelepni objekat ništa ne znaju o investitoru i uglavnom tvrde da se šeik odavno povukao iz ovog posla i da vilu, površine oko 10.000 kvadrata, gradi neko drugi.

U očekivanju šeika i njegove vile, Kopaonik će ove jeseni dobiti dva veoma značajna objekta: javnu garažu sa oko 350 parking mesta, koja će iduće godine dobiti i helidrom, kao i crkvu Svetih Kirila i Metodija koju blizu konaka Sunčani vrhovi gradi Žička eparhija.

– Crkva nam je odavno potrebna, jer je tokom zime ovde puno pravoslavnog sveta iz Rusije, Ukrajine, Belorusije, Rumunije, Bugarske, Grčke i Makedonije. Posebno nam je potrebna u vreme božićnih praznika kada mnogi naši gosti žele da se pomole Bogu. Imamo i puno gostiju muslimana iz arapskog sveta koje na molitve moramo da vodimo u 70 kilometara udaljeni Novi Pazar – kaže Milan Milosavljević, ugostitelj sa Kopaonika.

Nole se povukao

Svoj hotel na Kopaoniku imao je i Novak Đoković, ali je odlučio da ga proda.

– Šteta je što Nole neće imati svoj objekat podno Pančićevog vrha i što češće neće dolaziti ovamo. Mnogo bi značio za imidž naše planine i za turizam cele Srbije – kaže Dragana Marić iz Beograda.

Glavni kupci gastarbajteri

Mada kvadratni metar malo boljih apartmana na Kopaoniku košta između 2.000 i 4.000 evra, svi se prodaju kao alva, a posebno oni u centru. Među kupcima je i puno Srba koji novac zarađuju u inostranstvu, ali i puno Crnogoraca sa primorja koji mogu da izdvoje od 100.000 do 200.000 evra za apartman. Srbi i drugi iz Srbije uglavnom se zadovoljavaju vikendicama (više ih je od 3.000) i manjim apartmanima u naselju Treska, duž puta Kopaonik – Rudnica.