Z. Vicelarević
Organizatori: Petar Gojković, Slavica Mastikosa, Radmila Banzalović i Ljubiša Simić

Oktobarski susreti pisaca dijaspore Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta održavaju se ove godine u Srbiji umesto u metropoli na Majni, gde se inače tradicionalno priređuje ta manifestacija. Pod sloganom Karavan kulture – korenima u pohode, članovi Sedmice će obići pet gradova u Srbiji i povodom 25 godina postojanja i rada promovisati monografiju na srpskom i nemačkom jeziku “Luča srpske poezije i pismenosti u rasejanju”, koja je nedavno izašla iz štampe.

Prva stanica kulturnog karavana bila je Beograd. U okviru Internacionalnog skupa književnika i izdavača iz matice i dijaspore u organizaciji Saveza Srba Francuske, Udruženja Singi art Mondo kult, Izdavačke kuće Feniks i UP Sedmica kao suorganizatora priređena je promocija monografije, kojoj su kao počasni gosti prisustvovali akademik Matija Bećković, Aleksandar Čotrić, Milica Milša Isaković, Janja i Dušan Todorović, predstavnici Izdavačke kuće Slovensko slovo, koja je izdala monografiju, zatim saradnici i prijatelji UP Sedmica, Senka Pavlović, Dubravka Šehović Dragović, Slavica Rakić, Vida i Milan Vučković, Mira Marković, kao i pesnici iz rasejanja, Miloš Milojević, Zorka Čordašević, Verislav Đukić, Slavica Mastikosa i Ljubiša Simić.

Luča iz rasejanja: Monografija o 25 godina UP Sedmica

Ljubiša Simić, predsednik UP Sedmica, ističe da udruženje postoji od 1995. godine.

– Jubilej smo planirali da proslavimo prošle godine ali nas je situacija sa pandemijom korona visrusa sprečila da to uradimo. Ovom monografijom smo želeli da pokažemo ljudima koji nas prate i da ostane sve zapisano. Sve smo stavili u jednu izvanrednu dvojezičnu knjigu. Cilj je da u sredini u kojoj živimo, na nemačkom govornom području, prikažemo naše aktivnosti i srpsku kulturu koja u monografiji počinje od Svetog Save i završava se Matijom Bećkovićem i Ljubivojem Ršumovićem. Mi u rasejanju pratimo tu svetosavsku misiju, koračamo stopama Crnjanskog i nosimo sa sobom naš jedini imetak, a to je naš maternji jezik koji čuvamo kao najveću svetinju. Zbog toga i UP Sedmica postoji ovih 25 godina gde u svojim nedrima čuvamo najlepše stihove i zapise pretačići ih u knjige i u romane i na taj način pokušavamo da sačuvamo ne samo svoj maternji jezik već i identitet i kulturu u najlepšem svetlu – rekao nam je Ljubiša Simić

Članovi Sedmice sa Matijom Bećkovićem i Aleksandrom Čotrićem

Aleksandar Čotrić, poslanik u Skupštini Srbije i član odbora za dijasporu ističe da je Udruženje pisaca Sedmica je jedno od najznačajnijih u celokupnoj dijaspori.

– Posebno je značajno ono čime se bavi, a to je negovanje srpskog jezika u rasejanju. Naš akademik Matija Bećković je rekao da je jezik ona tanka nit o kojoj se drži naše rasejanje. Matica mora da učini sve da se mnogo više uči maternji jezik među mladima u rasejanju, a to što radi Sedmica je posebno značajno jer ona neguje onaj lep književni izvorni srpski jezik. To je podjednako značajno kao i strana ulaganja, investicije i ekonomska saradnja, ako ne i značajnije od toga – rekao je Čotrić, koji je i sam član Sedmice.

Ponosni na četvrt veka rada: Članovi i prijatelji Sedmice

Ideja preneta u Pariz

Profesor Petar Gojković, organizator manifestacije ističe da je ovo je jedna od brojnih manifestacija koje su Savez Srba Francuske i Singi art Mondo kult oranizovali sa UP Sedmica iz Frankfurta.

– Sedmica je bila jedno od prvih udruženja koje je napravilo veliki pomak time što su okupili sve naše koji se bave pisanjem. Zahvaljujući njima, ja sam nešto kasnije tu ideju, koja je fantastična, sproveo i u Francuskoj. Ta ideja je morala da zaživi i na tom osnovu sam stvorio mnoge slične manifestacije koje su nasledne. Mi se i dalje družimo i priređujemo ovakve velike poduhvate i nadam se da će naša saradnja da se nastavi i u budućnosti – rekao je za “Vesti” Gojković.

On zahvaljuje Upravi za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, koja je finansijski pomogla manifestaciju Karavan kulture – korenima u pohode.

Milica Milša Isaković

“Oživeli” mi roditelje

Milica Milša Isaković, poznata glumica i ćerka Antonija i Leposave Isaković koji su bili na osnivačkom skupu Sedmice i podržavali rad udruženja, je sa puno emocija doživela promociju monografije:

– Zahvalna sam na pozivu da prisustvujem promociji monografije gde mi je priređeno jedno zaista nezaboravno veče. Kroz tekstove koji su pročitani na neki način sam čula svoje roditelje večeras. Čestitam Sedmici na monografiji jer znam da je to rudarski posao uraditi tako dobro kao što su oni uradili. Učinili su da moji roditelji večeras budu ovde i da se druže sa nama. Kroz ovu monografiju i kroz svoja dela oni nastavljaju da dalje da žive. Oni bi bili vrlo ponosni i srećni što je ova monografija objavljena.

Promociji prisustvovali i članovI Sindi art Mondo kulta

Izdanja na francuskom i engleskom

Slavica Mastikosa i Radmila Banzalović su se mnogo angažovale u organizaciji Karavana kulture – korenima u pohode. Obe su ujedno i deo uredništva monografije i odgovorne za uspešnu promociju u prestonici Srbije,

– Ovo je veče ispunjeno entuzijazmom, ljubavlju, poštovanjem i različitostima. Kao i uvek, puno je energije i lepote. Zahvalna sam svima koji su večeras izdvojili vreme i bili prisutni na promociji monografije. Poneseni ovom pozitivnom energijom koju smo svi doživeli na prvoj promociji, planiramo da monografiju štampamo dvojezično na srpskom i francuskom, kao i na srpskom i engleskom jeziku. Takođe uz ovu monografiju ćemo iduće godine da štampamo zbornik radova povodom ovog jubileja – otkriva Slavica za “Vesti”.