Youtube/PRVA
CEPIVO KAO SPAS: Ana Gligić

Delta soj korona virusa nije toliko strašan kao što se priča, iako ima veću prenosivost, tvrdi u razgovoru za “Vesti” virusolog dr Ana Gligić. Ona smatra da će ovaj virus, trenutno dominantan u Evropi, oslabiti i da će na kraju postati sezonska bolest.

– Problem sa delta sojem je što nosilac može da zarazi sedam ljudi, a to je znatno više nego kod prethodnih sojeva kada je jedan prenosio virus na jednu do dve osobe. Međutim, virus slabi, a njegove mutacije daju blažu kliničku sliku – kaže dr Gligić.

Ona je pozdravila odluku Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 da samo oni kojima je ugrožen imunitet prime treću dozu vakcine, a ne, kako je pominjano, svi građani.

– Svako ima pravo da bira šta će uraditi po pitanju vakcinacije. Znam, na primer, neke koji su primili kineski sinofarm, pa su testiranjem utvrdili da nemaju antitela i idu od vrata do vrata vapeći za trećom dozom cepiva. Može se desiti da ni posle treće doze nemaju dovoljan broj antitela, jer je reč o specifičnim, rezistentnim ljudima – kaže dr Gligić.

Uz to je, navodi, važno reći da se ne mere sve vrste antitela.

– U ljudskom organizmu se stvaraju najmanje četiri vrste antitela, a testovima se mere samo dve vrste, ali ne i ona najvažnija, neutrališuća antitela. Metode za proveru neutrališućih antitela su veoma komplikovane i rade se na sistemu “in vivo
” na životinjama ili na sistemu ćelija u laboratoriji. Moje iskustvo iz borbe protiv variole govori da su ta antitela najodgovornija za odbranu organizma od napada virusa – kaže naučnica koja je 1972. bila šef tima za borbu protiv variola vere.

Neutrališuća antitela se, prema njenim rečima, posle preležane bolesti u organizmu održavaju više od godinu dana na visokom nivou.

– Kad imate ova antitela u velikoj meri ste zaštićeni od virusa. U vreme variole vere, proveravala sam na četiri metode prisustvo drugih antitela. Dešavalo se da je pacijent umirao kada bi tri metode pokazale prisustvo antitela, jer nije imao neutrališuća antitela – ukazala je naša naučnica.

Dr Gligić smatra da je vakcinacija mladih takođe važan proces.

– Mladi se prokužavaju prirodnim putem i uglavnom nemaju simptome bolesti, ali, nažalost, mogu da je prenesu. Zato je važno vakcinisati ih, pošto se dosta kreću i u kolektivu su, pa mogu da prenesu virus roditeljima i starijim ukućanima – pojasnila je dr Gligić ukazujući da je velika prokuženost mladih put da se posle nekog vremena “uguši” virus.

Vakcina deluje

Dr Ana Gligić kaže da postojeće vakcine deluju i protiv mutanta delte.

– Svi korona virusi imaju nešto zajedničko pa vakcina sigurno deluje, možda ne u tako visokom procentu kao što je to bio slučaj sa prethodnim virusom – objasnila je doktorka i dodala da je bitno da buduće mutante korona virusa dočeka imuno stanovništvo.